Camilla Lorentzen skriver at kroppspresset som var da hun var ung ikke kan sammenlignes med det som er i dag.

Kommentar: Når kroppspresset går altfor langt

Publisert: 2016-01-22 13:01

– Jeg tror nesten ikke min generasjon, eller de som er enda eldre for den sakens skyld, klarer å sette seg inn i hvor utrolig vanskelig det kan være å vokse opp i dag, skriver personlig trener og blogger Camilla Lorentzen.

PT og blogger Camilla Lorentzen mener trening og kosthold ikke alltid handler om å komme først til mållinja, men om å være den som kommer dit med et hevet hode, et sterkt sinn og et resultat man er fornøyd med.

I dag så jeg en artikkel i Adresseavisen og jeg må innrømme at jeg fikk vondt i magen da jeg leste at Rektor ved Huseby skole har bestemt at svømmeundervisningen skal kjønnsdeles. Klumpen i magen dukket ikke nødvendigvis opp fordi svømmingen skal splittes etter kjønn, men fordi dette er tiltak som settes i gang som en følge av det massive kroppspresset som møter jentene i denne alderen.

Jeg mener, det var jo kroppspress da jeg var ung også, men det kan jo ikke en gang sammenlignes med det som er i dag. Min største frykt var at jeg ikke var like tynn som Karianne, men Karianne var egentlig ikke så tynn hun heller og de eneste gangene jeg hadde sett Karianne naken var etter gymtimen. Helt naturlig, helt uten filter og poseringer. Jeg hadde ikke noe forhold til hvordan en perfekt kropp skulle se ut, for jeg hadde ikke blitt eksponert for dette i det hele tatt. Det som kom nærmest den perfekte kroppen for meg måtte vært Britney i skolejente-uniform eller Pamela Anderson flagrende rundt i den røde badedrakten sin under torsdagens episode av Baywatch. Men av en eller annen grunn visste vi at dette ikke var ekte.

Teksten fortsetter under bildet.

Lorentzen skriver at de perfekte illusjonene dukker opp så ofte i dag, at man til slutt begynner å tro at det er sant.

Det eneste jeg behøvde å sammenlikne meg med var andre, vanlige 14 år gamle jenter. I dag skal man derimot konkurrere mot hele verden. Man skal ikke lenger se ut som Karianne, man skal ha formene til Kim Kardashian, rumpa til Jen Selter, puppene til Sophie Elise og leppene til Angeline Jolie. Alt i en alder av 14 år. Man skal leve opp til et bilde om at alt er on fleek hele tiden, også i svømmehallen hvor hverken lyset, poseringene eller kameravinklene er perfekte. Illusjonen om at det perfekte er ekte dukker opp så ofte, at man til slutt begynner å tro på at det er sant. Eksponeringen er så massiv, at det er blitt vanskelig å tro at bilder kan lyve – for alle bilder kan jo ikke det!

Er det rart at man kjenner på kroppspresset?

Jeg tror nesten ikke min generasjon, eller de som er enda eldre for den sakens skyld, klarer å sette seg inn i hvor utrolig vanskelig det kan være å vokse opp i dag. I dag hvor det perfekte ikke lenger er et ideal, men en illusjon. Hvor de flotteste kroppene alltid kan bli overgått av noen som er enda finere, de tynneste magene kan bli enda slankere med litt hjelp fra photoshop eller en waist-trainer og hvor brystene kan trykkes opp i haka ved bruk av 8 BH-er eller noen snedige silikoninnlegg. Hvor det å se bra ut, etter samfunnets standarder, er synonymt med det å være lykkelig, og hvor alle som faller utenom gjør dette så hardt at de tar med seg skader for resten av livet.

Man spiller ikke lenger mot de lokale heltene, man er oppgradert til Champions League og møter de store gutta, om man vil det eller ikke.

En svært alvorlig konsekvens av å gå rundt med et konstant press om å være noe man ikke er over lengre tid er utviklingen av psykose. En psykose kan enkelt beskrives som vanskeligheter med å skille mellom hva som er virkelig, og hva som ikke er det. Dersom du kjenner deg igjen i, eller har noen som passer inn i, disse tidlige tegnene på psykose kan du helt uforpliktende ta kontakt med TOPS på telefon 55 95 85 85. Det koster ingenting, men du møter noen hyggelige mennesker som gjerne vil hjelpe deg tilbake til hverdagen.

Teksten ble først publisert på Camilla Lorentzens blogg Fitnok.no.

Les også:Kos deg med vafler uten dårlig samvittighet
Slik blir 2016 året du lykkes
Kandidat til årets VK-medlem: – Har lært at tallet på vekten ikke er viktigst
Viser frem sin «normale» kropp for å kjempe mot retusjert reklame

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her