FRUKT OG GRØNT: Myndighetene anbefaler fem om dagen som en del av et sunt kosthold, men å bare spise «supersunt», samt kutte ut matvarer, er neppe en holdbar slankestrategi.
FRUKT OG GRØNT: Myndighetene anbefaler fem om dagen som en del av et sunt kosthold, men å bare spise «supersunt», samt kutte ut matvarer, er neppe en holdbar slankestrategi. Foto: Sara Johannessen / VG

Unngå denne klassiske diettfellen

Anette Skarpaas Ramm, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2019-02-08 14:46

En streng diett gjør liten nytte hvis du går tilbake til gamle vaner etterpå. Her gir Vektklubb-ekspert og klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm råd om hvordan du kan legge en plan for å gå ned i vekt og holde deg der.

Det er fint å ha et bevisst forhold til matinntak og fysisk aktivitet, men å gjøre mange drastiske endringer i januar for så å gli tilbake til gammelt mønster i løpet av februar, kan koste mer enn det smaker.

Når vi bestemmer oss for en livsstilsendring er ofte motivasjonen på topp, og det er ikke uvanlig å sette seg høye og ambisiøse mål. Dessverre er det vanlig at gnisten forsvinner etter noen uker eller måneder, og mange av endringene som innføres blir kortvarige. Din motivasjon for å gjennomføre og vedlikeholde en sunn livsstil over tid avhenger av din indre motivasjon.

Alle mennesker må i ulik grad jobbe med motivasjonen. Det blir derfor viktig å finne ut hva som skaper indre motivasjon. Hva er viktig, og hvorfor er dette viktig for deg? Ta frem disse tankene når du merker at motivasjonen er dalende.

10 tips: Treningsmotivasjon i vintermørket

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Kortsiktige dietter er enklere enn kostomlegging

I starten kan endringene oppleves som gjennomførbare, og du kan legge deg på en livsstil som egentlig er ganske streng, eller «for restriktiv», og som ikke nødvendigvis passer inn i den livsstilen du ønsker å ha på sikt. For eksempel er det for de fleste av oss helt utenkelig at vi aldri mer skal spise sjokolade eller pasta og trene hver dag.

Dersom endringene ikke er forenlige med livet du ønsker å leve over tid, så vil du sannsynligvis gli gradvis tilbake til gamle vaner.

Start i riktig ende: Grep som kan bedre livsstilen

Å leve på en diett i en periode er enklere enn å finne en livsstil som passer ditt liv med jobb, familieliv og hverdag på sikt.

Det er mange som klarer å gå på diett og oppnå vektreduksjon, men det å innarbeide nye vaner som blir permanente, er det dessverre færre som får til.

Det er mulig å leve på akkord med det som passer for hverdagen og livet i en periode, men det kan koste for mye i det lange løp.

Å spise mer frukt og grønt er bra! Særlig om det går på bekostning av snacks, godteri, brus, sjokolade, kaker, desserter, fast food og andre kaloririke matvarer med lite næringsstoffer.
Å spise mer frukt og grønt er bra! Særlig om det går på bekostning av snacks, godteri, brus, sjokolade, kaker, desserter, fast food og andre kaloririke matvarer med lite næringsstoffer. Foto: Espen Istad / VG

Velger du å ha en periode med litt for strengt kosthold, er det viktig å planlegge og legge til rette for hvordan livet etter denne fasen skal være. Derfor er rådene ved kostholdsendring å finne vaner som vi kan trives med over tid. Eller endringer du kan lære å trives med over tid.

Sunn fornuft: Den er din beste kostveileder

Legg planer for livet etter «startfasen»

Det er liten nytte å leve på streng diett en liten periode, for så å gå tilbake til gamle vaner etterpå. Se heller på livsstilsendringen som en prosess med flere faser. Enkelte lar seg motivere av å raskt se resultater, og da kan en periode på diett være motiverende som en første fase. Bare husk at motivasjonen for de drastiske endringene ikke nødvendigvis vil vare.

Derfor kan det lønne seg å se på hvilke av endringene fra den første fasen du kan videreføre, og hvilke endringer som er vanskelige å opprettholde over tid. Da vil du ikke stå på bar bakke når du kjenner at du ikke lenger vil, eller orker å fortsette med dietten, eller den «restriktive livsstilen».

Det tar tid å etablere vaner, så tålmodighet, prøving, vurdering og justering er nødvendig for å finne vei mot en bedret livsstil.

Planlegg: Rammer for å legge en realistisk ukeplan for middager og trening

Vær villig til å justere underveis

Å finne frem til endringer som kan bli til varige vaner, og en ny livsstil, må hver enkelt finne ut av. Det er mange råd og mange muligheter, men du må finne ut hva som passer best for deg. Det kan være lurt å prate med noen, eller skrive ned tanker underveis, for lettere å vurdere hvilke vaner som er bra og riktige for deg.

Vær forberedt på at motivasjonen kan endres med tiden og viljen til å «ofre» like mye kan reduseres. Da er det på tide med en ny vurdering, og sette seg nye, realistiske mål. Det å justere på målene betyr ikke at det er et mislykket prosjekt, men en naturlig start på en langvarig endring.

De som lykkes med livsstilsendring over tid er de som ikke gir seg med å finne løsninger når de møter på utfordringer. Forsøk å ha en indre konstruktiv dialog for å komme frem til hva som er rett for deg.

Les også:

Tips til sunnere innekos i vinterhalvåret

Derfor skal du ikke alltid lytte til kroppens signaler

Fem grunner til å spise mer grønnsaker

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her