FIBERRIK MIDDAG: Bytt ut pasta med grovere tilbehør som holder deg mett lenger. Vanlig hvit pasta gir cirka 2 gram kostfiber per 100 gram, mens byggryn gir 10,7 gram kostfiber.
FIBERRIK MIDDAG: Bytt ut pasta med grovere tilbehør som holder deg mett lenger. Vanlig hvit pasta gir cirka 2 gram kostfiber per 100 gram, mens byggryn gir 10,7 gram kostfiber. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Test av byggrynssalat og bulgurssalat: Ser sunt ut, men inneholder omstridt smaksforsterker

Elisabeth Stigum, Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2015-03-31 10:18

Vektklubbs matspaner tester to nye tilbehørssalater og stiller seg undrende til at produsenten har tilsatt natriumglutamat, tilsetningsstoffet som sto bak «kinamatsyndromet».

VEKTKLUBBS MATSPANER: Hver måned tester klinisk eræringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist, sunnhetsgraden av nye matvarer.
VEKTKLUBBS MATSPANER: Hver måned tester klinisk eræringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist, sunnhetsgraden av nye matvarer. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Natriumglutamat er tillatt som smaksforsterker i matvarer, både i Norge og i andre land og skal ikke være skadelig for mennesker, men mange forbrukere er likevel skeptiske. For eksempel valgte Toro å ta ut dette stoffet i sine posesupper for fire år siden, ikke fordi det er farlig, men fordi forbrukerne var skeptiske. Vektklubbs matspaner, klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist stiller derfor spørsmål om det er nødvendig å tilsette glutamat i tilsetningsstoffene, og forsikrer samtidig at mengden i tilbehørssalatene ikke overskrider grenseverdiene.

Glutamat brukes mye i halvfabrikata som supper og sauser og i det asiatiske kjøkken. Reaksjoner på glutamat kalles ofte «kinamatsyndromet».

Mattilsynet har utarbeidet en liste over ulike tilsetningsstoffer som kan gi allergi eller overfølsomhetsreaksjoner der blant annet glutamat er nevnt. Ingenting av dette er vitenskapelig dokumenter. Mattilsynet skriver på sine nettsider at de fleste reaksjoner på glutamater kommer etter et stort inntak. Rapporterte reaksjoner er hodepine, svette, en brennende følelse i halsen, trykk over brystet og illebefinnende.

Heller salt du bør frykte

SUNNE ALTERNATIVER: Disse Delikat salater er de nyeste innslag til sunnere middagstilbehør
SUNNE ALTERNATIVER: Disse Delikat salater er de nyeste innslag til sunnere middagstilbehør

Linda Granlund er direktør for helse og ernæring i Mills, som produserer Delikat-produktene. Hun kan forsikre forbrukerne om at deres produkter holder seg til gjeldene lovverk og at glutamatinnholdet ikke overstiger noen grenseverdier.

- Hvorfor kan dere ikke bare kutte ut glutamat?

- MSG (glutamat red. anm.) er en smaksforsterker man benytter i produktene for å få bedre smak, og det er helt trygt å spise. Vi i Mills prøver å lage produkter som både er gode på smak og godt for helsen. For eksempel er tilbehørssalatene gode alternativer til ris og inneholder noe mer fiber som det anbefales at vi spiser mer av, svarer Granlund og understreker betydningen av god smak:

- Det er ingen produkter som er ernæringsmessig gunstig hvis ingen spiser dem.

Høyt saltinntak har betydning for folks helse, glutamat derimot har, som tidligere nevnt, ikke vist seg å ha vitenskapelig dokumenterte negative effekter.

- Det er en utfordring å kutte både salt og MSG, som begge er smaksforsterkere, men dette er noe vi har fokus på og jobber med å fase ut, forteller hun Vektklubb.

På oppfordring fra Helsedirektoratet har flere i matvareindustrien samarbeidet om å redusere saltinntaket i befolkningen. Mills har siden 2004 redusert saltinnholdet i produktene med 20 prosent. Se tiltaksplan her

Les mer om glutamat lenger ned i saken!

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Tester sunnhetsgrad

Vektklubbs matspaner synes både bulgursalaten og byggrynssalaten fra Delikat har god tekstur og konsistens, men det var byggrynsalaten som slo best an på smaken I tillegg inneholder bryggrynsalaten nesten 50 kcal mindre enn bulgursalaten. Her er hennes sunnhetsvurdering:

Innhold:

De fleste av oss har vel kjøpt en pakke potetsalat eller flere til grillmaten på sommeren. Waldorfsalaten er en annen tradisjonell tilbehørssalat de fleste kjenner til. Det siste året har imidlertid Delikat utvidet sitt sortiment av tilbehørssalater med blant annet middelhavssalat, coleslaw og altså en bulgursalat og en byggrynsalat.

Denne nye byggrynssalaten er smaksatt med en oljedressing med timian og hvitløk. Salaten inneholder også gul og rød paprika og linser. Bygg er en tradisjonell norsk råvare. Den er litt grov og har mild smak.

Hovedråvaren i bulgursalaten er selvsagt bulgur. Bulgur er laget av durumhvete og er en slektning av couscous. Bulgur tar vare på større deler av kornet og beholder derfor mer av næringsstoffene. Delikat bulgursalat inneholder også cherry pepper, ingefær og rå gulrot.

Smak:

Bryggrynsalaten består av 62 prosent byggryn og mindre enn 25 prosent grønnsaker.
Bryggrynsalaten består av 62 prosent byggryn og mindre enn 25 prosent grønnsaker.

Delikat har rett når de sier at det er god tyggemotstand i grønnsakene. Både byggrynene, bulguren, gulrotbitene og linsene har god tyggemotstand, du kan nærmest kjenne at det knaser litt. Jeg synes de første munnfullene av begge salatene var veldig gode, men etter en halv porsjon bulgursalat synes jeg den ble for søtlig og nærmest kvalmende. Ved en nærmere titt på ingredienslisten ser jeg at det er sukker og søtstoffer i både cherry pepper (pimiento), syltet ingefær og fond, noe som kanskje kan forklare den, i min gane, for søte smaken.

Bulgursalaten består av 62 prosent bulgur og mindre enn 25 prosent grønnsaker.
Bulgursalaten består av 62 prosent bulgur og mindre enn 25 prosent grønnsaker.

Byggrynsalaten likte jeg bedre, den er god med en tydelig smak av timian. Denne likte også toåringene i husstanden. Jeg kan nok godt finne på å kjøpe denne igjen, for eksempel til sommerens grillmiddager, hvis jeg da ikke heller tar meg tid til å lage tilsvarende salat selv så jeg får den akkurat slik jeg vil.

Hvor sunt er det?

Tja, det er i alle fall sunnere enn vanlig potetsalat. Disse salatene inneholder mindre kalorier og fett, og gir også en bedre metthetsfølelse enn kjøpt potetsalat. Byggryn er dessuten en svært sunn kornsort som vi gjerne må bruke mer av.

Som tilbehør til middag kan byggryn- og bulgursalat ersatte for eksempel ris og pasta. En enda sunnere salat kan du få hvis du koker grynene selv, tilsetter grønnsaker, kokte linser, litt olivenolje, urter og det du ellers finner som du har lyst til å ha oppi. En annen fordel med å lage selv, er at du sannsynligvis verken vil tilsette konserveringsmidler, stabilisatorer eller smaksforsterkere på ditt eget kjøkken.

Tilsatt natriumglutamat

Nå skal det sies at disse såkalte E-stoffene som brukes som konserveringsmidler og stabilisatorer ikke er vist å ha noen skadelige effekter i de mengder de brukes i (det skal Mattilsynet passe på), men det hindrer meg ikke i å tenke at ren mat lagd fra bunnen av uten tilsvarende tilsetningsstoffer er sunnere. Jeg er fullt klar over at for eksempel konserveringsmidler er nødvendige i en del ferdigmat for at maten skal være holdbar mer enn bare noen få dager, og ofte er konserveringsmidlene «naturlige» stoffer, slik som for eksempel sitronsyre. Men at det skal være behov for å tilsette den omstridte smaksforsterkeren natriumglutamat (MSG-monosodiumglutamat E 621) stiller jeg meg litt undrende til.

MSG er saltet av aminosyren glutamat/glutaminsyre. Glutamat finnes naturlig i mange matvarer vi spiser til daglig, som for eksempel kjøtt, sjømat, ost og sopp. MSG sies å være den femte smak umami i konsentrert form.

MSG som tilsetningsstoff kom i medienes søkelys for en del år siden i forbindelse med det såkalte «kinamatsyndromet» (det er mye MSG i kinesisk mat). Noen hevdet å få symptomer som kvalme, hodepine og varmefølelse/svette etter inntak av mat med mye MSG. Dette er så vidt jeg vet ikke vitenskapelig dokumenterte påstander.

Jeg er ikke nødvendigvis skeptisk til tilsetningsstoffer generelt, og stoler stort sett på Mattilsynets vurderinger, men jeg tenker likevel at MSG er et unødvendig tilsetningsstoff. Kanskje kan man tilsette flere urter og krydderier for å forsterke smaken på maten i stedet? Det er i alle fall det de fleste gjør på sitt eget kjøkken.

Næringsinnhold

per 100 gram

Byggrynsalat: 150 kcal, 6 gram fett, 3 gram protein, 19 gram karbohydrat, 3 gram kostfiber og 0,7 gram salt.

Bulgursalat: 195 kcal, 11 gram fett, 4 gram protein, 19 gram karbohydrat, 2 gram kostfiber og 0,9 gram salt.

Sammenlignet med liknende matvarer

per 100 gram


  • Delikat klassisk potetsalat: 220 kcal, 19 gram fett, 1 gram protein, 10 gram karbohydrat og 0,8 gram salt.

  • Kokt ris: 103 kcal, 0,3 gram fett, 2,4 gram protein, 24,6 gram karbohydrat og 1,4 gram kostfiber

  • Kokte byggkorn: 123 kcal, 0,4 gram fett, 2,2 gram protein og 28,2 gram karbohydrat. Har dessverre ikke funnet kostfiberinnhold i kokt byggryn. 100 gram tørr middagsbygg gir 10,7 gram kostfiber

  • Kokt pasta: 151 kcal, 2,5 gram fett, 4,5 gram protein, 26,1 gram karbohydrat og 1,6 gram kostfiber 100 gram

  • Kokt potet: 81 kcal, 0,1 gram fett, 1,9 gram protein, 17,1 gram karbohydrat og 1,6 gram kostfiber

Følg @matspaneren på Instagram eller tag bilder av matvarer du ønsker at vi skal teste med #matspaneren. Du kan også sende oss mail.

Matspaneren har også testet:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her