SUNNERE «DONUTS»: Trenger du et sunnere alternativ til søt hvetebakst, kaker eller desserter kan du prøve disse «smultringene» laget av eple, toppet med yoghurt, bær og nøtter.
SUNNERE «DONUTS»: Trenger du et sunnere alternativ til søt hvetebakst, kaker eller desserter kan du prøve disse «smultringene» laget av eple, toppet med yoghurt, bær og nøtter. Foto: Lotta Talbot / @spiselsktren

Lyst på sunn snacks eller dessert? Prøv «eple-donuts»

Elisabeth Stigum
Publisert: 2019-09-18 15:58

Mange som ønsker å spise sunnere eller å gå ned i vekt, leter etter sunnere alternativer til kaloririke søtsaker eller søt bakst. Her får du et fruktig og deilig forslag du kan prøve!

Donuts, den amerikanske smultringen, selges i de fleste kiosker, butikker og bensinstasjoner, og kan være fristende om blodsukkeret er faretruende lavt og du bare må få i deg noe raskt på farten. Som all annen søt bakst inneholder donuts mye fett og sukker, og lite av næringsstoffer kroppen din trenger.

ANNONSE: Få hjelp til å nå din idealvekt. Bli medlem av Vektklubb!

Donuts er kaloribomber

Grunnen til at donuts og berlinerboller er mer kaloririke enn for eksempel hveteboller som stekes i ovn, er at den søte gjærdeigen friteres i smult eller olje. Deigen vil da trekke til seg mye fett. Bare ta en titt på de glinsende fingrene dine etter du har holdt en smultring.

Rasker du med deg en liten donut med sjokoladetrekk (ca 60 gram) får du i deg hele 260 kilokalorier (kcal).

Bruk frukt som dessert og godis

For samme kalorimengde som en donut kan du spise 4,5 eple. Visste du at 86 prosent av eplet består av vann? Frukt og grønnsaker er matvarer som inneholder mye vann og fiber og har dermed lav energitetthet, det vil si lite kalorier. Et eple på 120 gram (vekten av kjernehuset trukket fra) gir knappe 56 kcal.

Sunt og godt: Eplekakemuffins til under 100 kcal

Det sier seg selv at det er sunnere å spise et eple fremfor en smultring, men er det like godt?

«Eple-donut» med yoghurttopping

Har du hørt at dersom man kutter opp frukt og grønnsaker er det større sannsynlighet for at man spiser mer av det? Lotta Talbot, bak Instagramkontoen @spiselsktren, har gått ett skritt lengre ved å toppe epleskiver med all slags sunne herligheter. Hun kaller det «eple-donut»!

SUNN DESSERT: Laget av Lotta Talbot. Hun er utdannet konditor, opprinnelig fra Drøbak, men bor for tiden i Nederland med mann og barn. På fritiden deler hun bilder og oppskrifter på Instagramkontoen @spiselsktren.
SUNN DESSERT: Laget av Lotta Talbot. Hun er utdannet konditor, opprinnelig fra Drøbak, men bor for tiden i Nederland med mann og barn. På fritiden deler hun bilder og oppskrifter på Instagramkontoen @spiselsktren.

For å lage eple-donuts trenger du:

Epler
Yoghurt
Frukt
Bær
Nøtter

Slik gjør du det: Fjern kjernehus med en kjernehusutstikker, og skjær eplene i passe tykke skiver.
Ha på yoghurt og det du liker av frukt, bær og nøtter.

En eple-donut gir cirka 50-60 kcal, avhengig av hva du topper den med.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her