SØTT OG FETT: Glem tanken om alt eller ingenting. Et liv uten utskeielser er utenkelig for de fleste.
SØTT OG FETT: Glem tanken om alt eller ingenting. Et liv uten utskeielser er utenkelig for de fleste. Foto: Magnar Kirknes / VG

Slik henter du deg inn etter godte-sprekken

Motivasjonscoach Øyvind Hammer
Publisert: 2014-08-22 13:09

Lar du et lite feilskjær velte hele lasset? Her er tipsene til å begrense sprekken og hente deg inn raskt.

De fleste har opplevd det: Du skal ned i vekt, planen er lagt og motivasjonen er på topp. Denne gangen skal du klare det. Du har virkelig bestemt deg. Alt går etter planen de første dagene og ukene. Det går faktisk så greit uten sjokolade at du nesten ikke forstår hvorfor dette har vært et problem.

Til og med treningen får du gjennomført uten unnskyldninger. Nå skal du bare fortsette med dette til målvekten er nådd.

Så kommer helgen og på et tidspunkt finner du deg selv med et tomt sjokoladepapir i hånden. Enten fordi du var sliten og bare måtte ha noe for å komme deg, eller fordi du så en sjokolade i skapet og bare skulle ha en bit som fort ble til flere. Det er mange veier til det tomme sjokoladepapiret, men som regel bare en vei videre: Dårlig samvittighet!

Øyvind Hammer er en populær motivasjonscoach og foredragsholder. Han har i mange år hjulpet folk til nå målene sine.
Øyvind Hammer er en populær motivasjonscoach og foredragsholder. Han har i mange år hjulpet folk til nå målene sine. Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

Og med dårlig samvittighet følger nedsnakking av deg selv eller rettferdiggjøring. «Jeg får aldri til noe jeg bestemmer meg for» eller «det er bare en sjokolade, det må jo være lov å kose seg litt også».

En sjokolade i helgen ødelegger selvfølgelig ikke alt. Problemet oppstår når nedsnakkingen får deg til å fortsette å spise. Du har jo sprukket allikevel, så du kan jo like godt fortsette…

Det som startet som et feilskjær utvikler seg til to dager helt ute av kontroll. Det er et problem.

Å fortsette med å ta dårlige valg og rettferdiggjøre det med at du like gjerne kan fortsette å spise når du allikevel har sprukket, er som å punktere ett hjul på bilen og deretter stikke hull på de tre andre, siden bilen allikevel ikke kan kjøres.

Hvordan skal du gå frem for å begrense en sprekk så mye som mulig?

1. Legg inn kos i planen.

Når du blir normalvektig kommer du til å kose deg, du kan like godt begynne å trene på det nå. Normalvektige bestemmer seg for når og hvor mye, og holder seg til det.

2. Planlegg festen.

Når du skal på fest eller i bursdagsselskap er fristelsene store, men håndterbare hvis du har tenkt i gjennom hvordan du skal gå frem. Smak på kaken, ikke sluk den. Nyt vinen, og bruk vann som tørstedrikk.

3. Forutse sprekken.

Du har etter hvert fått erfaring med når du sprekker. Ved å planlegge for utsettelse eller alternative handlinger kan du unngå å sprekke på autopilot.

Utsettelse: Hvis sjokoladen føles like viktig om en time, kan du vurdere om du burde spise den da.

Alternativ: Ha alltid et sunt alternativ tilgjengelig, slik at du ikke bruker sjokolade som erstatning for mat.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

4. Aksepter det.

Du er i en endringsfase som er vanskelig. Du beveger deg mye utenfor komfortsonen. Det er helt naturlig at ikke klarer å følge planen til enhver tid. Og det er helt greit. Du er på vei mot noe bedre og gjør en fantastisk innsats. Så lenge du gjør flere handlinger som tar deg mot målet enn det motsatte, er du på riktig vei.

Under optimale forhold med kun fokus på trening og kosthold, med trenere og eksperter rundt deg hele døgnet, vil det være enkelt å unngå sprekker, men det er ikke slik din hverdag er. Du skal gjennom livsstilsendring i tillegg til et allerede hektisk liv. Så aksepter at ikke alt går på skinner hele tiden.

Når du finner deg selv med et tomt sjokoladepapir i hånden, skal du smile og gå videre mot målet.

ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her