John fant trivselsvekta som 60-åring
John Syrstad (60) våknet en morgen og skjønte at han måtte ta grep om helsa. Nå er han nesten 30 kilo lettere og har full kontroll.
Karianne skjulte seg under store tunikaer og følte seg utilpass etter at kiloene hadde sneket seg på. Nå har hun gått ned nesten 20 kilo. – Det handler om kunnskap, bevissthet og vilje, sier hun.
- Når det blir ubehagelig å knytte skolissene, da … er det greit å forandre på noe, ler Karianne Råen Røssland.
Vekta bare økte og økte, og Karianne var lei av å gå i store tunikaer og fremdeles føle at hun måtte sitte og skjule seg. Husarbeid var tungt.
-Jeg har alltid vært glad i mat, og jeg har laget mye godt, som saftige biffer, fløtegratinerte poteter og pizza. Jeg har vel aldri tenkt at det er direkte sunt, men heller ikke så veldig usunt. Imidlertid snek kiloene seg på, og da jeg i tillegg alltid forsynte meg med skikkelige "manneporsjoner" så gikk det som det måtte gå, forteller Karianne, som jobber som lærer i Haugesund.
Da BMI-en var 30, skjønte Karianne at hun måtte ta grep. Og selv om hun hadde vært med i Vektklubb tidligere, så fikk hun seg noen nye aha-opplevelser i denne runden.
Les også: Isen du bør velge i sommer
- Jeg trodde jeg kunne mye om kosthold, jeg var opptatt av å lage maten selv fra bunnen av. Men jeg har ikke visst hvor mye kalorier det er i en del varer, så jeg har fått meg en del ganske store sjokk etter at jeg begynte å bruke dagboka og legge inn det jeg faktisk spiser. En liten, fin bagett med smør og ost, for eksempel, det er kjempegodt, men det er jo sinnssykt mye kalorier, sier hun.
Da hun la inn all maten hun spiste i dagboken fikk hun gradvis mer og mer kunnskap, og hun innså hva som hadde gjort at vekten hadde økt.
- Kombinasjonen av at en del mat inneholder mye mer kalorier enn jeg var klar over, og at jeg spiste store porsjoner, det er nok det som har tippet meg over. Og så har jeg brukt mye matolje når jeg har stekt kjøttdeig, nå steker jeg uten olje og smør. Mye sånne småting, sier hun.
Les også: Gikk ned 50 kilo på ett år
Karianne satte seg et konkret mål: Hun ville gå ned 15 kilo til 17. mai. Hun fulgte dagboka, veide maten hun spiste og førte inn alt. I tillegg brukte hun forumet på Vektklubb til hjelp og støtte, og for å følge andre medlemmers reiser. Karianne liker ikke å trene, så hun har bare hatt fokus på maten. Med disiplinert kosthold nådde hun målet sitt til nasjonaldagen.
- Målet var å sy inn bunaden i stedet for å sy den ut, og det klarte jeg. Jeg følte meg veldig fin på 17. mai og fikk masse komplimenter, sier hun.
Hun tror suksessen kan knyttes til tre faktorer: Kunnskap, bevissthet og vilje.
- Kunnskapen har dagboken gitt meg. Hvor mye kalorier det egentlig er i et pizzastykke, og da har en ikke en gang begynt på rømmedressingen, det ante jeg ikke. Og så må du være bevisst når du handler i butikken og når du forsyner deg på tallerkenen. Det skal være masse grønnsaker og mindre av det andre. Og viljen. En må ville gå ned og ville ta smarte valg. Hvis vi griller, så kjøper jeg kyllingpølser til meg selv og spiser med potetlefser. Jeg synes ikke det er så knallgodt, men jeg bestemmer meg for at det er det jeg skal ha og at det går bra. Etter noen ganger venner en seg til det. Hvis man bare tenker at man ikke liker det, så går det ikke, sier hun.
Les også: Johnny gikk fra XXL til M
Karianne spiser mye grønnsaker og salat, og hun sverger på at om du setter en skål med sjokolade og en skål med salat foran henne, så vil hun helhjertet velge salaten. Pizza har vært for vanskelig å velge helt bort, så derfor lager hun sunnere varianter når hun skal kose seg.
- Jeg lager pizza med blomkålbunn, eller vanlig pizzabunn med vegansk kjøtterstatning, hjemmelaget tomatsaus og noen få skiver ekstra lett ost. Eller så lager jeg pizza av speltlefser med gresk yoghurt og hvitløk, litt vegansk protein og en skive ost og litt ruccola på toppen. Det er knallgodt! Da savner jeg ikke den gamle pizzaen, sier hun.
Det er altså snakk om mange små grep i stedet for ett stort. Og de små grepene gir resultater. Nå har Karianne satt seg nytt mål om å gå ned 5 kilo til, men hun er også flink til å sette pris på det hun har fått til allerede.
- BMi-en er innenfor normalen, og jeg føler meg frisk og flott. Det er så fint å kunne gå på sommerfest i en fin kjole som sitter bra, sier hun, før hun smilende legger til:
- Og ikke i tunika.
Hva liker du best å spise?
Jeg spiser alt, men jeg bytter til sunnere og lettere varianter og spiser mye mindre porsjoner. For eksempel lager jeg potetsalat med skummet kulturmelk og naturell yoghurt til dressing istedenfor majones og rømme, og sørger for at jeg bare spiser ca 1 spiseskje.
Hva koser du deg helst med?
Det er vanskelig å svare konkret på, jeg følger vel egentlig filosofien om at det meste er lov, bare ikke hele tiden.
Hva blir du motivert av?
Å se fremgangen, både på vekta og på klær som endelig sitter flott.
Hva liker du best å trene?
Jeg trener ikke, jeg går tur av og til. Det jeg har oppnådd har jeg klart gjennom å legge om kostholdet.
Hvordan skal du holde vekten?
Jeg kommer til å gå over til Stabil Profil på VK for å holde på med dette lenge nok til at de nye vanene blir skikkelig innarbeidet.
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
John Syrstad (60) våknet en morgen og skjønte at han måtte ta grep om helsa. Nå er han nesten 30 kilo lettere og har full kontroll.
Den hadde hengt urørt i skapet siden 2008. Etter en vektnedgang på 21 kilo med kalorikontroll og ved å spise helt vanlig og sunn mat, kunne Kari Haraldsen (72) endelig bruke festdrakten igjen.
Høyt kolesterol og løpeglede var motivasjonen Trine Bjørgan Høiberg trengte for en livsstilsendring. På ett år har hun nådd målet sitt.
Ronald Hushovd (55) så vekten nådde 118 kilo, og da hadde han valget mellom å kjøpe ny badevekt eller ta grep, forteller han.
Kari-Anne Torstensen (70) fra Sarpsborg trodde det var vann i kroppen som gjorde at klærne ble trange, helt til hun fikk se et bilde av seg selv. Der og da bestemte hun seg for å gå ned i vekt. Ett år senere er hun 24 kilo lettere – kun ved hjelp av kostholdsendringer.
Med familievennlig mat og frisk luft har Mari Moberg (40) lykkes med varige livsstilsendringer. Det trenger ikke være så komplisert, mener hun.