Viktigere enn hva kroppen veier, er at du kan bruke den slik du vil.

Hvor mye bør man gå ned i vekt?

Publisert: 2022-12-29 06:28

«Normal» BMI er urealistisk for mange.

Spørsmål fra medlem:

Jeg er en kvinne på 42 år. Jeg veier 94 kg og er 175 cm høy. Hvor mye bør jeg gå ned i vekt? Hva er min idealvekt?

Hilsen Anne

Svar fra ernæringsfysiologen:

Hei Anne

Takk for spørsmål! Mange lurer nok på dette med vekt og hvor mye som egentlig er ideelt å gå ned ved overvekt og fedme.

Når det gjelder vekt kan det for noen, som gradvis er på vei opp i vekt, være en helsegevinst bare i det å stoppe vektøkningen. Det er et kjempetiltak som er forebyggende for stadig større overvekt eller fedme. Det er også enklere å stoppe en vektøkning enn å gå ned i vekt senere.

Det er dessverre mange som har urealistiske vektmål.

Målene kan være å gå ned for mange kilo på for kort tid, og dermed er det stor sannsynlighet for at man får følelsen av å mislykkes. Dette med realistiske vektmål er derfor viktig fra start.

Når det er sagt, så vil en vektreduksjon på 5–10 prosent av kroppsvekten gi stor helsegevinst hvis man har overvekt eller fedme.

I ditt tilfelle er det en vektnedgang på 4,5 til 9 kilo. Allerede ved et vekttap på noen få kilo kan man se bedring av risikofaktorer for hjerte- og karsykdom som diabetes type 2, økt midjemål, høyt kolesterol, høyt blodtrykk eller søvnapné.

Det er nemlig ikke slik at alle, uansett startvekt, skal tilstrebe å komme ned til normal BMI. Hvis vi regner på BMI i ditt tilfelle, så ville du hatt en normal BMI (BMI under 25) på 76 kilo.

Det er for mange urealistisk å få til en vektreduksjon på 18 kilo, men mange blir motiverte og klarer å gå ned 5–10 kilo. Det er derfor viktig å være klar over at et moderat vekttap er tilstrekkelig for å få en stor helsegevinst.

Det er også andre måter å få bedre helse uten å gå ned i vekt.

Lykke til og husk å være tålmodig og tenk langsiktig.

Vennlig hilsen
Anette Skarpaas Ramm, klinisk ernæringsfysiolog

Vektklubbekspert og klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm har årevis med erfaring med å hjelpe personer ned i vekt og å legge om til sunnere livsstil.

Vil du lese mer om helse, kosthold og vektnedgang er det nyeste Vektklubb-magasinet til salgs i butikker og kiosker, samt digitalt i VG-butikken.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her