Matspaneren tester: Middagsboller av fisk
Sunt til middag, fastslår matspaneren! Men er det på grunn av middagsbollene av fisk, tilbehøret eller sammensetningen? Les vurderingen.
Har du hørt om jackfrukt? Den tropiske frukten har visstnok en tekstur og smak som gjør at det kan erstatte kjøtt. Men er det godt eller sunt? Vektklubbs matspaner har testet.
Taco er en favoritt blant nordmenn og mange finner sine egne måter å gjøre tacoen sunnere. Nå har Eldorado lansert et nytt produkt til tacosortimentet som er ment å kunne erstatte kjøttdeigen.
Selv om jackfrukten ofte brukes i retter fra Sør- og Sørøst-Asia, er den kanskje ikke så godt kjent blant folk flest her ennå. Eldorado har gjort det litt lettere for folk å bli oppmerksomme på denne frukten.
Eldorado Jackfruit inneholder 52 prosent jackfrukt, vann, salt og sitronsyre. Men hva er så jackfrukt?
Jackfrukt er en stor, avlang og uregelmessig formet grønn tropisk frukt som gjerne blir mellom to og ti kilo tunge. Skallet er kraftig og har pigger.
Når frukten deles består den av sekskantede fruktsekker på størrelse med en valnøtt, med gult eller svakt lilla fruktkjøtt og kjerner. Frøene skal også kunne spises, men må kokes eller stekes, og minner da om kastanjer.
Moden jackfrukt kan spises naturell eller i syltetøy og desserter. I Norge får vi tak i frukten hermetisert og noen bruker den som kjøtterstatning i middagsretter som taco eller gryteretter. Da er jackfrukten mer umoden og med mindre smak.
Pris: Cirka 20 kroner for en pose med 270 gram, hvorav 135 gram jackfruit. Mengden holder til cirka 2 tacolefser.
Moden jackfrukt er søt og skal visstnok smake som en kombinasjon av flere frukter som ananas, mango og bananer. Det har jeg ikke smakt.
De hermetiske variantene ligger gjerne i en salt lake, som setter sitt preg på smaken. Eldorado jackfrukt smaker syrlig, salt og litt søtt, og er ment å tilsettes krydder til bruk som kjøtterstatning.
Mange sammenligner jackfrukt med pulled pork eller kylling. Teksturen kan ligne når frukten blir stekt og dras litt fra hverandre, men jeg synes nok at jackfrukt er noe mykere i konsistensen.
Jeg tilsatte tacokrydder og da ble det hele dessverre altfor salt, siden Eldorado jackfruit er saltet fra før av. For meg ble ikke dette noen høydare rent smaksmessig, så hvis jeg skal bruke dette igjen må jeg krydre jackfrukten med krydderblandinger som ikke er tilsatt salt.
Næringsinnholdet i jackfrukt varier avhengig av om frukten spises naturell i moden tilstand, eller om den er hermetisert i mer umoden tilstand.
Det var litt vanskelig å finne informasjon om næringsinnholdet, men det ser ut som de modne variantene ligger på like under 100 kcal per 100 gram, og at de inneholder en del vitamin C og A samt mineraler som kalium, magnesium og fosfor.
De hermetiske variantene som vi har tilgang til her, er lave på kalorier og fett, og inneholder en del kostfiber.
Eldorado jackfruit inneholder dessverre nokså mye tilsatt salt, betydelig mer enn i noen andre hermetiske varianter av jackfrukt som jeg har funnet.
Stor kaloriforskjell: Tortillalefse vs. tacoskjell
Jackfrukt er lav på protein, så det er ingen fullverdig kjøtterstatning slik som en del vegetaralternativer basert på soyaprotein eller erter og bønner kan være.
De fleste får imidlertid i seg nok proteiner gjennom et blandet kosthold, så om fredagstacoen blir litt mindre proteinrik ved å bytte ut kjøttet med jackfrukt, så vil ikke det være noe problem.
Man kan jo selvsagt øke proteininnholdet i retten ved å legge til hummus av kikerter, eller for eksempel mose litt hvite bønner inn i guacamolen.
Jackfrukt er ansett som bærekraftig da det vokser godt i tropiske områder med relativt lite behov for bruk av plantevernmidler. Jackfrukttreet produserer dessuten en stor mengde frukt per tre.
Plantematvarer vil stort sett alltid ha lavere klimaavtrykk en kjøttprodukter, selv om plantematvaren må fraktes fra andre steder i verden.
Å erstatte kjøttet i fredagstacoen med et plantebasert alternativ som jackfrukt vil være et bærekraftig valg. Andre bærekraftige alternativer er bønner, linser eller andre belgfrukter.
Vegetartaco: To sunne og gode oppskrifter
Jackfrukt er en spennende plante med mange bruksområder, men for min del blir ikke jackfrukt en ny favoritt på middagsbordet.
Jeg foretrekker heller å erstatte kjøttet med et annet plantebasert alternativ som linser eller bønner. De synes jeg smaker bedre, samtidig som de er mer næringsrike og minst like bærekraftige.
per 100 gram avrent vare
Energi: 23 kcal
Fett: 0,1 gram
Karbohydrat: 4 gram hvorav 0,7 gram sukkerarter
Protein: 0 gram
Kostfiber: 2,9 gram
Salt: 0,8 gram
Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Sunt til middag, fastslår matspaneren! Men er det på grunn av middagsbollene av fisk, tilbehøret eller sammensetningen? Les vurderingen.
Vektklubbs matspaner ble overrasket hvor store forskjeller det var i konsistens og smak mellom de tre yoghurtene som har mindre fett.
Pizzasnurr kan være en fin variasjon i matpakken, og disse kjøpes nok igjen av Vektklubbs matspaner – om hun er tom for egne hjemmelagede.
PRIME er en drikk med en rekke unødvendige tilsetningsstoffer til en dyr pris og en ubehagelig smak, synes Vektklubbs matspaner.
Det skal smake godt å velge sunt!
Dette er noe av det smarteste du kan gjøre for å dempe lysten på noe søtt.