Oppfatter vi nøkkelhullet feil?
Oppfatter vi nøkkelhullet feil? Foto: Frode Hansen / VG

Dette bør du vite om Nøkkelshullsprodukter

Elisabeth Stigum
Publisert: 2022-04-29 15:21

Mange matvarer har det kjente Nøkkelhullsmerket. Men gjør det maten «sunn»?

Nøkkelhullet er en offentlig merkeordning som skal hjelpe oss forbrukere å ta sunnere matvalg. Da skulle man tro at dersom man fyller en handlekurv med nøkkelhullsprodukter så har man en kurv full av sunne matvarer, men slik er det nødvendigvis ikke.

– Det finnes jo både frossenpizza og bacon med nøkkelhull, men dette er ikke produkter vi forbinder med sunn eller helsebringende mat, sier klinisk ernæringsfysiolog og matspaner i Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Mange forveksler betydningen av Nøkkelhull og setter et likhetstegn mellom nøkkelhull og «sunt».

– Når et produkt har nøkkelhullsmerket betyr det at det oppfyller noen kriterier og signaliserer at det er i den sunnere enden av skalaen innenfor sin produktkategori, understreker Blomkvist.

Klinisk ernæringsfysiolog og matspaner i Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
Klinisk ernæringsfysiolog og matspaner i Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Foto: Gisle Oddstad / VG

Kriterier for nøkkelhull

Nøkkelhull er en felles, frivillig og nordisk merkeordning. I Norge har Helsedirektoratet og Mattilsynet ansvar for å sette kriteriene for hva som skal til for å få nøkkelhullsmerket innen de ulike matvarekategoriene.

Ofte betyr det mindre fett, sukker og salt og mer fiber og fullkorn. Kriteriene varier etter hva som er relevant for de forskjellige gruppene. Det er for eksempel ulike kriterier for brød og kjøttprodukter.

Som eksempel, for å kunne sette nøkkelhullet på en frokostblanding må den oppfylle følgende kriterier:

  • Minst 55 prosent fullkorn av produktets tørrstoff (20 prosent hvis glutenfri)
  • Høyst 8 gram fett per 100 gram
  • Høyst 13 gram sukkerarter hvorav tilsatte sukkerarter høyst 9 gram per 100 gram
  • Minst 6 gram kostfiber per 100 gram
  • Høyst 1 gram salt per 100 gram
Selv om matspaneren ikke vil kalle de nøkkelhullsmerkede frokostkulene sunne, så er de glutenfrie og kan være et kjærkomment frokostalternativ for personer med cøliaki.
Selv om matspaneren ikke vil kalle de nøkkelhullsmerkede frokostkulene sunne, så er de glutenfrie og kan være et kjærkomment frokostalternativ for personer med cøliaki. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Ikke automatisk sunt

I over ti år har Blomkvist testet sunnhetsgraden av ulike matvarer for Vektklubb. Blant annet Synnøve frokostkuler som oppfyller nøkkelhullskriteriene.

– Jeg vil ikke sette disse frokostkulene i kategorien «sunn» frokostblanding. For det første er dette et ultraprosessert produkt med ekstrudert mais. For det andre er mais blant de minst næringstette kornslagene våre, trekker matspaneren frem.

Les hele testen her: Nøkkelhull, men ikke sunt

En av Norges største matprodusent, Nortura, satser tungt på utvikle produkter som kan prydes med Nøkkelhullsmerket, hevder de selv i en pressemelding. For Prior og Gilde sin del, som eies av Nortura, betyr det gjerne at kjøttproduktene har mindre salt og mettet fett for å kunne prydes med nøkkelhullet på emballasjen.

– Dette er vel og bra, men i dette tilfellet snakker vi hovedsakelig om bearbeidede kjøttprodukter, en kategori matvarer som gjerne inneholder en del tilsetninger i form av for eksempel konsistensgivere og konserveringsmidler, forteller Blomkvist.

Bacon blir ikke sunt selv om det har fått nøkkelshullsmerket. Røkte produkter er noe vi anbefales å begrense inntaket av.
Bacon blir ikke sunt selv om det har fått nøkkelshullsmerket. Røkte produkter er noe vi anbefales å begrense inntaket av. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren har også tidligere testet magert svinebacon og kyllingbacon fra Gilde og Prior som er merket med nøkkelhull. Selv med mindre fett er bacon noe du bør spise mindre av, skrev matspaneren da.

– Ultraprosesserte kjøttprodukter blir ikke helsebringende selv om de får nøkkelhullsmerket, så inntaket av denne produktkategorien bør begrenses, uansett om de har lavere innhold av salt og mettet fett enn sammenlignbare produkter, sier Blomkvist.

Ultraprosessert mat: Derfor tror forskerne det kan ha negativ effekt på helsen

Få inspirasjon til hva du kan spise

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse
Annonse

Få inspirasjon til hva du kan spise

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse

Lurt å spise variert

I noen tilfeller vil nøkkelhullsmerket si lite om selve matvarekategorien er «sunn» eller ikke. Kriteriene går på næringsstoffer, men sier lite om mye matvaren er bearbeidet.

– Nå må vi ikke bli helt fanatiske hva angår mat heller da, en enkeltmatvare utgjør jo ikke hele kostholdet. Så lenge hoveddelen av kostholdet vårt består av smart mat så er det plass til litt av det mindre smarte også, minner Blomkvist om.

Helsebringede matvarer som friske grønnsaker, frukt, bær, poteter og belgvekster samt fersk fisk, er sunt selv om de ikke kommer i nøkkelshullsmerket emballasje.

– Skal du imidlertid ha pølser og lignende prossesert kjøttmat, så kan det være greit å se på innholdet av fett og salt, påpeker ernæringsfysiologen.

Og da kan det altså være smart å velge nøkkelhullsprodukter.

Mer av mat du vet er bra for deg!
Mer av mat du vet er bra for deg! Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her