Test av frokostkuler: – Nøkkelhull, men ikke sunt
Kraftig bearbeidet og minner om smaksløs ostepop. De nye frokostkulene fra Synnøve imponerer ikke Vektklubbs matspaner.
Mange matvarer har det kjente Nøkkelhullsmerket. Men gjør det maten «sunn»?
Nøkkelhullet er en offentlig merkeordning som skal hjelpe oss forbrukere å ta sunnere matvalg. Da skulle man tro at dersom man fyller en handlekurv med nøkkelhullsprodukter så har man en kurv full av sunne matvarer, men slik er det nødvendigvis ikke.
– Det finnes jo både frossenpizza og bacon med nøkkelhull, men dette er ikke produkter vi forbinder med sunn eller helsebringende mat, sier klinisk ernæringsfysiolog og matspaner i Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
Mange forveksler betydningen av Nøkkelhull og setter et likhetstegn mellom nøkkelhull og «sunt».
– Når et produkt har nøkkelhullsmerket betyr det at det oppfyller noen kriterier og signaliserer at det er i den sunnere enden av skalaen innenfor sin produktkategori, understreker Blomkvist.
Nøkkelhull er en felles, frivillig og nordisk merkeordning. I Norge har Helsedirektoratet og Mattilsynet ansvar for å sette kriteriene for hva som skal til for å få nøkkelhullsmerket innen de ulike matvarekategoriene.
Ofte betyr det mindre fett, sukker og salt og mer fiber og fullkorn. Kriteriene varier etter hva som er relevant for de forskjellige gruppene. Det er for eksempel ulike kriterier for brød og kjøttprodukter.
Som eksempel, for å kunne sette nøkkelhullet på en frokostblanding må den oppfylle følgende kriterier:
I over ti år har Blomkvist testet sunnhetsgraden av ulike matvarer for Vektklubb. Blant annet Synnøve frokostkuler som oppfyller nøkkelhullskriteriene.
– Jeg vil ikke sette disse frokostkulene i kategorien «sunn» frokostblanding. For det første er dette et ultraprosessert produkt med ekstrudert mais. For det andre er mais blant de minst næringstette kornslagene våre, trekker matspaneren frem.
Les hele testen her: Nøkkelhull, men ikke sunt
En av Norges største matprodusent, Nortura, satser tungt på utvikle produkter som kan prydes med Nøkkelhullsmerket, hevder de selv i en pressemelding. For Prior og Gilde sin del, som eies av Nortura, betyr det gjerne at kjøttproduktene har mindre salt og mettet fett for å kunne prydes med nøkkelhullet på emballasjen.
– Dette er vel og bra, men i dette tilfellet snakker vi hovedsakelig om bearbeidede kjøttprodukter, en kategori matvarer som gjerne inneholder en del tilsetninger i form av for eksempel konsistensgivere og konserveringsmidler, forteller Blomkvist.
Matspaneren har også tidligere testet magert svinebacon og kyllingbacon fra Gilde og Prior som er merket med nøkkelhull. Selv med mindre fett er bacon noe du bør spise mindre av, skrev matspaneren da.
– Ultraprosesserte kjøttprodukter blir ikke helsebringende selv om de får nøkkelhullsmerket, så inntaket av denne produktkategorien bør begrenses, uansett om de har lavere innhold av salt og mettet fett enn sammenlignbare produkter, sier Blomkvist.
Ultraprosessert mat: Derfor tror forskerne det kan ha negativ effekt på helsen
I noen tilfeller vil nøkkelhullsmerket si lite om selve matvarekategorien er «sunn» eller ikke. Kriteriene går på næringsstoffer, men sier lite om mye matvaren er bearbeidet.
– Nå må vi ikke bli helt fanatiske hva angår mat heller da, en enkeltmatvare utgjør jo ikke hele kostholdet. Så lenge hoveddelen av kostholdet vårt består av smart mat så er det plass til litt av det mindre smarte også, minner Blomkvist om.
Helsebringede matvarer som friske grønnsaker, frukt, bær, poteter og belgvekster samt fersk fisk, er sunt selv om de ikke kommer i nøkkelshullsmerket emballasje.
– Skal du imidlertid ha pølser og lignende prossesert kjøttmat, så kan det være greit å se på innholdet av fett og salt, påpeker ernæringsfysiologen.
Og da kan det altså være smart å velge nøkkelhullsprodukter.
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Kraftig bearbeidet og minner om smaksløs ostepop. De nye frokostkulene fra Synnøve imponerer ikke Vektklubbs matspaner.
Se listen over ultraprosesserte matvarer som er vanlig å spise til frokost.
– Mest luft og lettopptagelig karbohydrater, skriver Vektklubbs matspaner.
Noen matvarer kan fremstå som et smartere og sunnere valg, men det betyr ikke at de er spesielt helsebringende av den grunn.
Det kan være fort gjort å tro at chips laget av belgfrukter eller linser er sunt. Vektklubbs matspaner er faktisk fristet til å si at vanlig potetgull er sunnere. Les hvorfor:
Vektklubbs matspaner har testet Super soft Veggie tortilla fra Santa Maria – laget med gulrot. Men det er ikke grønnsakinnholdet som gjør disse lefsene til et bedre valg.