– Majones skal jo være et «krydder» på skiven, men slik den er nå synes jeg den har litt for lite smak, skriver Vektklubbs matspaner.
– Majones skal jo være et «krydder» på skiven, men slik den er nå synes jeg den har litt for lite smak, skriver Vektklubbs matspaner. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren tester vegansk majones: Overraskende ingrediens

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2021-11-17 09:55

Den nye veganske majonesen er laget med en ingrediens de fleste av oss vanligvis ville skylt ned i vasken.

Et ønske om å spise mer plantebasert er en kostholdstrend som trolig og forhåpentligvis har kommet for å bli. Utvalget av vegetariske og veganske alternativer øker i alle fall stadig.

Vegansk majones og aioli har vært å finne i butikkene en stund allerede, men nå har også Mills kastet seg på bølgen og produsert en vegansk plantemajones, og det nye her er hva den er laget av.

Innhold:

Mills plantemajones er nemlig basert på kikertlake! Hovedingrediensen er rapsolje (74 prosent) og deretter kikertlake (21 prosent). I tillegg inneholder plantemajonesen dijonsennep, sitronjuice, salt, pepper, konserveringsmidler, stabilisatorer og antioksidant.

Er dette sunnere snacks? Test av Eplegull

Pris: cirka 20 kroner for en liten tube på 100 gram

Hva smaker det?

Poenget er at plantemajonesen skal smake som majones, men jeg synes dessverre den smaker litt lite. Det er nesten så jeg ikke merker at jeg har den på skiven med postei.

Og det er synd, for jeg tenker potensialet er der, og plantemajonesen er et godt utgangspunkt for å lage for eksempel hvitløksmajones eller chilimajones, men som pålegg kunne jeg tenkt meg at den var litt fyldigere i smaken. Jeg tenker Mills med fordel kunne hatt litt mer sennep, kanskje noen dråper eddik, og ørlite mer salt og pepper i denne majonesen.

Råd for vegetarisk og vegansk kosthold: Dette må du passe på

Plantemajonesen er laget uten eggeplomme og kan brukes av eggallergikere.
Plantemajonesen er laget uten eggeplomme og kan brukes av eggallergikere. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hvor sunt er det?

Majones, både tradisjonell majones og denne plantemajonesen, består hovedsakelig av sunne planteoljer som rapsolje, solsikkeolje og olivenolje. Innholdsmessig er plantemajones og ekte majones nokså like egentlig, så jeg vet ikke helt om jeg kan si at den ene er så mye sunnere enn den andre.

Stor gjennomgang: Dette er det sunneste pålegget

Så lenge du ikke lager majonesen selv, men kjøper den i butikken, er majones å anse som ultraprosessert mat. Lager du majonesen selv så slipper du unna både konserveringsmidlene kaliumsorbat og natriumbenzoat, og stabilisatorene guarkjernemel og xantangummi, og har full kontroll på ingrediensene du putter i.

Nå er ikke majones et produkt folk flest spiser veldig store mengder av i vårt daglige kosthold, så selv om det er sunnere å lage selv, så tenker jeg det er relativt uproblematisk å bruke industrifremstilt majones som «krydder» på maten.

Her ser du matspanerens favoritt: Rundstykke med grønnsakpostei, rå løk, agurk og majones.
Her ser du matspanerens favoritt: Rundstykke med grønnsakpostei, rå løk, agurk og majones. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hvor bærekraftig er det?

At Mills kan benytte et restprodukt som kikertlake til å lage majones av må jo være en bærekraftig løsning. De har allerede en del kikertprodukter i porteføljen sin (Plantego’), så da får de brukt laken til noe også.

Belgfrukter vet vi jo fra før av at er en bærekraftig matvare. Produksjonen av egg er nok heller mer kontroversiell, der over 3 millioner nyklekkede hannkyllinger avlives hvert år siden de ikke legger egg og dermed anses som ulønnsomme.

Det er altså ikke vanskelig å finne gode argumenter for å kjøpe plantemajones laget av kikertlake i stedet for eggeplomme. Men, kjære Mills, jeg håper dere fortsatt jobber litt til for å optimalisere smaken som jeg altså synes er litt blass. I mellomtiden kan jeg jo selvsagt forsøke å lage majones av kikertlake selv, det skal visst ikke være noe hokus pokus, men jeg må innrømme at jeg ikke har prøvd ennå.

Næringsinnhold

Per 100 gram vare

Energi: 670 kcal
Fett: 74 gram hvorav 5 gram mettet fett
Karbohydrat: 0,9 gram hvorav 0,2 gram sukkerarter
Protein: 0,4 gram
Salt: 0,8 gram

Ekte majones til venstre og plantemajones til høyre.
Ekte majones til venstre og plantemajones til høyre. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Sammenlignet med annen majones:

Her har vi sammenligne næringsinnholdet med andre relevante produkter. Vi har rangert alternativene fra høyest til lavest kaloriinnhold per 100 gram. Det sier ikke nødvendigvis noe om hvem som er «sunnest» eller «minst sunn». Fett er et næringsstoff som gir mye energi (kalorier), men bidrar også med livsnødvendige flerumettede fettsyrer og fettløselige vitaminer.

  • Mills ekte majones: 705 kcal, 77 gram fett hvorav 5 gram mettet fett, 2 gram karbohydrat hvorav 2 gram sukkerarter, 1 gram protein og 0,6 gram salt.
  • Hellmans vegan mayo: 654 kcal, 72 gram fett hvorav 5,3 gram mettet fett, 3,9 gram karbohydrater hvorav 2,7 gram sukkerarter, 0,5 gram protein og 1,5 gram salt.
  • VegMe vegansk aioli: 509 kcal, 54 gram fett hvorav 6,5 gram mettet fett, 4,5 gram karbohydrat hvorav sukkerarter ikke oppgitt, 1 gram protein og 1,3 gram salt.
  • Naturli’ Plantemayo: 472 kcal, 50 gram fett hvorav 6 gram mettet fett, 4,5 gram karbohydrat hvorav 4 gram sukkerarter, 1 gram protein og 1 gram salt.
  • Mills lett majones: 395 kal, 41 gram fett hvorav 3 gram mettet fett, 6 gram karbohydrat hvorav 2 gram sukkerarter, 1 gram protein og 0,9 gram salt.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her