De siste årene har trenden med bærbare elektroniske enheter som blant annet sportsklokker eksplodert.

Slik velger du riktig treningsklokke

Publisert: 2022-08-12 10:20

Det er ikke nødvendigvis den dyreste modellen eller en testvinner som er det riktige valget for deg.

En klokke er ikke lenger bare en klokke. I dag finnes det haugevis av ulike varianter å velge mellom. Begrepene smartklokke, sportsklokke og aktivitetsmåler blir ofte brukt om hverandre, men det kan være store forskjeller når det gjelder både produktegenskaper, design og ikke minst pris.

Med ulike funksjoner vil disse klokkene naturligvis også dekke ulike behov og derfor er det viktig å vite hva slags modell som vil passe best for deg og dine krav.

Test klokken på armen

En typisk feil, og kanskje den største tabben, er å velge en klokke som andre har anbefalt, eller som har blitt kåret til «testvinner» uten at du vet noe om klokkens funksjoner eller hva du faktisk skal bruke klokken til.

Het treningstrend: Bærbar treningsteknologi

Altfor mange velger klokke basert på generelle råd og trender, fremfor å ta hensyn til individuelle behov og personlige ønsker. Tross alt så er det viktigste at klokken er tilpasset deg og ditt bruksbehov. Uansett hvor fancy eller høyteknologisk klokken er vil det ha lite å si hvis du faktisk ikke bruker den fordi den enten blir for avansert eller føles ubehagelig ut å ha på.

– Det er smart å kunne teste klokken der du først og fremst kjenner etter at klokkemodellen er ok å gå med, råder treningsekspert i Vektklubb, Silje Bjørnstad.

Mange bruker klokken som en hverdagsklokke man har på mer eller mindre hele tiden, også når man sover, og derfor er det viktig at den sitter bra.

Dyrere er ikke nødvendigvis bedre

Det kan være store prisforskjeller på ulike klokker og aktivitetsmålere som man bruker i forbindelse med trening. En dyrere klokke betyr gjerne mer avansert teknologi. Likevel kommer det an på brukeren om klokken faktisk er så mye bedre sammenlignet med en rimeligere variant. En enkel inndeling er å skille treningsklokker i følgende kategorier:

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

1. Aktivitetsarmbånd

Er den enkleste varianten og et aktivitetsarmbånd har som oftest de grunnleggende funksjonene som eksempelvis å måle aktivitetsnivået ditt, telle antall steg, informere om kaloriforbruk og den minner deg om å regelmessig bevegelse gjennom hverdagen. Et aktivitetsarmbånd er supert for deg som trenger litt ekstra motivasjon for å komme i gang med mer hverdagsaktivitet og lett trening. Aktivitetsarmbånd er gjerne litt mindre enn sportsklokkene, veier lite og ser nettere ut.

2. Sportsklokke

Er hakket mer omfattende med flere funksjoner hvor du i tillegg finner for eksempel ulike treningsøkter og treningsprogrammer. Disse har også ofte både pulsmåling og GPS, og klokken gir gjerne en mer detaljert analyse av treningsøktene dine. Dette passer gjerne for deg som vil måle og tracke treningen din. Det finnes et stort spekter av funksjoner og varianter innenfor sportsklokker. Modellene kan være både robuste og litt større, eller ligne mer på en vanlig klokke. Det kan også være lurt å tenke over om du har behov for at klokken er vanntett dersom du ønsker å bruke den til vannaktiviteter.

3. Smartklokke

Er den mest avanserte varianten med en rekke smartklokke-apper og ekstra intelligente funksjoner der du kan gjøre mye av det samme som smarttelefonen din. Du kan for eksempel ringe, sende sms, sjekke e-post og spille av musikk. Det er ingen tvil om at teknologien utvikler seg raskt, noe som også kommer frem i smartklokkene. De siste årene har det blitt utviklet smartklokker med avansert helseteknologi som måler søvn, stress, EKG og blodtrykk for å nevne noe. Enkelte smartklokker trenger ikke ha noe med trening og sunnhet å gjøre, men de fleste har noen aktivitetsarmåndfunksjoner.

Test av løpedingsen Stryd: Mer nøyaktig enn GPS

Noen liker å følge med på antall skritt og måle søvnkvalitet, mens andre liker å tracke løpeturen sin. Finn en klokke som måler det du er ute etter.

Egne behov

Det er altså forskjell på «må ha»-funksjoner og «kjekt å ha»-funksjoner. Spørsmålet du bør stille deg selv er hva slags behov du har for de målingene og mulighetene som de ulike klokkene har å tilby. Er dette informasjon du har bruk for og vil det motivere deg til å skape gode treningsvaner og en aktiv livsstil?

Klar tale fra Helsedirektoratet: Vi bør sitte mindre

Er du ute etter en klokke som du skal bruke i forbindelse med trening, vil mange av oss klare seg med en klokke som ikke nødvendigvis er den nyeste modellen på markedet med alle slags mulige funksjoner. En treningsklokke vil uansett kunne være et godt verktøy enten du er nybegynner, viderekommen eller erfaren innenfor treningsverdenen. Denne kan gi deg både motivasjon, treningstips og veiledning slik at du får best mulig effekt av treningen og aktiviteten du gjennomfører.

Ikke bli avhengig

Samtidig er det viktig å Ikke bli avhengig av en slik dings. Det er ikke klokken som skal styre hverdagen din og valgene du tar. Dette er et verktøy som gir deg informasjon til å oppleve fremgang, motivasjon og ikke minst treningsglede.

Dårligere selvbilde: Derfor kan #fitspiration ha motsatt effekt

Sjekkpunkter før du kjøper ny treningsklokke

  • Passform: En bra treningsklokke er en klokke som er behagelig å ha på og som har funksjoner tilpasset din treningshverdag og aktivitetsform.
  • Behov og funksjoner: Tenk over hva som er dine behov og hva du trenger for at en treningsklokke skal bli et godt treningsverktøy.
  • Pris: Det er store prisforskjeller på de ulike treningsklokkene, så sammenlign klokkemodeller som passer deg og ditt budsjett.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her