Matspaneren: Meatish kvernet deig fra Rema 1000
Rema 1000 har i samarbeid med kjøtt- og fjørfeprodusenten Nortura kommet med en vegetarisk deig som kan brukes som kjøttdeig.
Coopkjeden har utvidet sitt «Vegetardag»-sortiment med fire nye produkter. Vi har testet tacofyllet.
Som svar på at det norske folk etterspør stadig flere vegetariske og veganske produkter har flere butikkjeder nå kommet med ulike kjøtterstatninger. For noen uker siden skrev jeg om OUMPH!, en serie veganske produkter som er blitt godt mottatt i Norge, og som du finner hos Meny og Kiwi. Coopkjeden har også kommet med en rekke tilsvarende produkter. I sommer kom to typer vegetarburgere , og nå i høst har de utvidet sitt sortiment, som de kaller «Vegetardag», til også å gjelder tacofyll, pulled, salatterninger og nuggets. Jeg har testet tacofyllet.
Coops vegetardagprodukter består av erteproteiner, i motsetning til Oumph! og flere andre vegetarprodukter som gjerne består av soyaproteiner. Dette har for så vidt liten praktisk betydning annet enn for de som er allergiske mot soya. Både soyabønner og erter er sunne og næringsrike belgfrukter.
Tacofyllet har i tillegg rapsolje, salt og ulike smakstilsetninger som koriander, hvitløk og chili.
Lyst til å prøve deg på din egen «Vegetardag»? Les om kjøttfri mandag her!
Tacofyllet ble populært her i huset. Det er mildt krydret, mildere enn hvis du krydrer en pakke kjøttdeig med en pose tacokrydder, så også barna syntes dette var bra. Tacofyllet består av små biter som kan ligne på finhakket kjøtt, men som er litt grovere enn kjøttdeig. Det ser nesten ut som smårettbacon. Selv likte jeg både konsistens og smak godt, og det passet perfekt sammen med grønnsaker, tacosaus og lettrømme i tortillalefser. Denne kommer jeg nok til å kjøpe flere ganger, og jeg gleder meg til å prøve de andre produktene i serien.
Som jeg har sagt før: belgfrukter er både næringsrikt og fiberrikt og absolutt en matvaregruppe vi burde spise mer av. Belgfrukter er, i tillegg til å være sunnere enn kjøtt, også en betydelig mer bærekraftig matvaregruppe enn kjøtt. Jeg heier på produsentene og butikkjedene som har begynt å tilby oss flere kjøtterstatninger basert på belgfrukter. Dette gjør det enkelt for folk flest å velge både sunnere og mer bærekraftige middager framover!
Visste du at en liten opprydning i kjøleskapet kan hjelpe deg å spise litt sunnere? Les hvordan her!
Tacofyllet er imidlertid kraftig saltet. 1,4 prosent salt er litt i meste laget. Jeg hadde gjerne sett at Coop jobbet med å få saltinnholdet ned til cirka 1 prosent, noe som er en mer akseptabel mengde hva angår ferdigmat generelt. En saltreduksjon vil gjøre dette til et enda sunnere produkt, både for voksne og barn.
Ferdigblandet tacokrydder som skal tilsettes kjøttdeig, er også veldig salt. Hvis du blander en pose tacokrydder med en pakke kjøttdeig (400 gram, en type uten salt og vann) vil saltinnholdet bli cirka 1,2 prosent. Bruker du den originale kjøttdeigvarianten som er blandet med salt og vann vil saltinnholdet bli hele 2,3 prosent.
Per 100 gram vare:
Energi: 215 kcal
Fett: 11 gram, hvorav mettet fett 0,8 gram
Karbohydrater: 7,1 gram
Protein: 21 gram
Salt: 1,4 gram
Kjøttdeig, original med salt og vann (uten tacokrydder): 194 kcal, 14 gram fett hvorav 7,2 gram mettet fett, 0 gram karbohydrat, 17 gram protein og 1,1 gram salt.
Kjøttdeig uten salt og vann: 202 kcal, 14 gram fett hvorav 7,1 gram er mettet fett, 0 gram karbohydrat, 19 gram protein og 0,1 gram salt.
Kyllingkjøttdeig: 142 kcal, 7,8 gram fett hvorav 2,4 gram mettet fett, 0 gram karbohydrat, 18 gram protein og 1,3 gram salt.
Vegetarfarse (Hälsans kök): 147 kcal, 3 gram fett hvorav 0,3 gram mettet fett, 9 gram karbohydrat hvorav 6 gram kostfiber, 18 gram protein og 1,4 gram salt.
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Rema 1000 har i samarbeid med kjøtt- og fjørfeprodusenten Nortura kommet med en vegetarisk deig som kan brukes som kjøttdeig.
De svenske vegetarproduktene som skjuler seg bak det noe vanskelige navnet «Oumph!» har endelig kommet til Norge. Du finner den nå hos Meny og Kiwi.
Produktet matspaneren nå har testet er ikke bare vegansk, men kan også betraktes som en lettvariant av den kjente italienske salaten og er derfor en god nyhet for Vektklubbmedlemmer som liker majonessalater.
Om kjøttdeig med grønnsaker kan få oss til å spise mindre rødt kjøtt, er dette et godt produkt, synes Vektklubbs matspaner.
Det er tydelig at etterspørselen etter vegetarisk mat er blitt større. Et av de siste tilskuddene til det stadige økte utvalget av vegetarprodukter er Liv Laga burgere uten kjøtt.
Bytter du ut vanlig leverpostei med grønnsakspostei, har du gjort et sunt valg. – Denne grønnsaksposteien synes jeg du bør prøve, skriver Vektklubbs matspaner.