Sunn snacks med lite kalorier: Fryst yoghurt med to ulike toppinger
Fryst yoghurt med deilig topping er en søt og sunn dessert du kan nyte både til hverdag og helg.
En søt avslutning på måltidet kan hjelpe deg å holde vekten. For Kari Jaquesson er en middag uten dessert helt utenkelig.</p><p>
– Et måltid er som et teaterstykke. Det må ha en innledning, en hoveddel og en avslutning, sier Kari Jaquesson bestemt.
Hun står ved kjøkkenbenken hjemme på Ekeberg i Oslo og i pannen varmes dagens dessert; halve bananer stekt i smør og toppet med rørsukker.
I kokeboken «Ketsjup er ålreit», som nylig kom ut i ny utgave med tittelen «Sunnere hverdagsmat», slår Jaquesson et slag for hverdagsdesserten. Først og fremst fordi det er godt. Men ny forskning viser også at dessert til hverdags også kan være et hemmelig triks mot overvekt.
En ny studie gjennomført av NPD Group i Canada avdekket at folk fra Quebec spiste oftere dessert, men var mindre overvektige enn folk bosatt andre steder i Canada. 56 prosent var overvektige i Quebec, mot 60–66 prosent i resten av landet. Dette altså til tross for at folk i Quebec spiste dessert 112 ganger i året, mens de i resten av Canada spiste dessert 57 ganger. Folk i Quebec lagde også oftere mat selv og spiste sjeldnere ute.
Mange kostholdseksperter anbefaler hverdagsdessert for å motvirke søtsug senere på kvelden. Frem til slutten av 1960-tallet var det vanlig i Norge å spise hverdagsdessert, uten at folk ble overvektige av den grunn.
Kokt, bakt og stekt frukt og fruktgrøter var tradisjonelle hverdagsdesserter.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Kari Jaquesson er opptatt av at hverdagsdesserten skal være enkel. Men ikke for enkel.
– Se her, dette er et eple. Et eple er ikke en dessert. Men hvis du skjærer det opp og baker det i ovnen, strør over litt sukker og serverer med cottage cheese, da har du en kjempegod dessert, sier hun.
Ovnsbakte epler er et eksempel på en hverdagsdessert som serveres hos Kari Jaquesson og familien. Eller stekt banan, da. En slager som gjør seg selv.
– Nordmenn kaster så mye. Brune bananer går ofte rett i søppelen, men det er jo når de er skikkelig modne at de er best, sier Jaquesson og deler bananene i to på langs
– Vi setter dem på svak varme når vi begynner å spise middagen, og en av oss må huske å snu dem underveis. Når hovedretten er fortært, er desserten klar. Perfekt, smiler Jaquesson.
– Vi må ikke være så livredde for sukker. 10 gram sukker inneholder bare 40 kalorier, og du får ganske mye smak av 10 gram sukker, sier hun.
Hos Kari Jaquesson og familien er det lite skille mellom hverdag og helg.
– Jeg har ingen sans for å skulle pine seg gjennom uken med kjedelig mat, for så å kaste alle hemninger i helgene. Hvis man unner seg god mat i riktige mengder gjennom uken, får man ikke det behovet for å gå helt berserk i helgene, sier hun.
Filosofien hennes er enkel. Du kan spise alt. Bare ikke for mye av det.
Du trenger:
Bananer (beregn en banan per person)
Smør eller margarin
Brunt rørsukker
Biola yoghurt naturell
Sitron
Vaniljesukker
Slik gjør du det: Del banene i to på langs og stek dem i smør eller margarin i en panne. Etter omtrent ti minutter kan du snu dem og drysse litt sukker over. La dem steke like lenge på den andre siden. Bland Biola med litt vaniljesukker og sitron.
(4-8 glass)
Du trenger:
1 pose frosne bær (jordbær, bringebær og blåbær funker fint)
3–5 dl Biola naturell yoghurt (eventuelt yoghurt med 0,1 % fett)
Sukker eller søtstoff etter smak. Vær gjerrig og begynn med 2 ss sukker til hele porsjonen.
Slik gjør du det: Kjøres i kjøkkenmaskin eller med stavmikser. Spises med velbehag!
Du trenger:
1 appelsin per person
Kanel
Honning
Slik gjør du det: Skrell appelsinen med en kniv så du får av alt det hvite, og skjær den i tynne skiver, eller skjær ut båter helt uten hinner. Anrett appelsinen på fat og dryss kanel og litt flytende honning over. Bør stå i cirka 30 minutter i romtemperatur før den spises.
Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Fryst yoghurt med deilig topping er en søt og sunn dessert du kan nyte både til hverdag og helg.
Ønsker du en dessert som en både frisk og har mindre kalorier enn fløtebaserte desserter kan denne friske og slushlignende granitéen være noe for deg!
Det sier seg selv at kaker og godteri ikke bør være hverdagskost om du ønsker å gå ned i vekt. Det betyr imidlertid ikke at du trenger å stå over desserten. Her er fem søte og smarte oppskrifter du fint kan spise midt i uken.
Unngå kalorismell på restaurant. Dette bør du være obs på når du spiser ute.
En sommerfest kan fint være pølsefri sone! La i stedet bordet bugne av fargerike frukter, ferske grønnsaker, hjemmelaget tilbehør og god stemning - med god samvittighet.
Vanlige fruktsmoothier kan være rene sukkerbomber. Tilsett nøtter, spinat og krydderurter – og smoothien din blir til en næringsbombe. Bedre for både blodsukkeret og metthetsfølelsen.