Ta kontroll på søtsuget på hjemmekontoret
De fleste av oss må tilbringe store deler av dagen hjemme i disse coronatider. Da kan veien til kjøleskapet, kjøkkenskapet eller godteskuffen være kort.
Det å spise regelmessig kan faktisk hjelpe deg ned i vekt og til å bli kvitt søtsuget.
Regnestykket er enkelt: Summen av energi du spiser i forhold til det du beveger deg, avgjør om du holder vekten, går opp eller ned i vekt.
Mange har kunnskapen om hva sunn mat er og hva man bør spise, likevel kan dette være vanskelig å få til i praksis. Det er fort gjort å ty til kjappe og usunne fristelser i en travel hverdag, istedenfor et fornuftig sammensatt måltid.
Med en smart måltidsrytme gjennom dagen unngår du at det går for lang tid mellom hvert måltid og at du blir for sulten. Dette kan være et smart grep mot å spise usunn mat eller for store porsjoner med mat.
Forsøk å spise hver tredje til fjerde time og se om det blir enklere å velge sunn mat. Hver og en bør finne sin optimale måltidsrytme ut ifra sine preferanser. Spør deg selv: Når det er praktisk mulig å spise og hva fungerer i forhold til jobb, trening og familie?
For å legge opp din rytme kan det være lurt å fokusere på å gi deg selv en god start på dagen, å få til å spise den maten du har planlagt og ikke minst regelmessig.
Det er foreløpig ingen fasit på hvilket tidspunkt det er riktig å spise, og hvor mye man bør spise til hvert måltid, men det er flere studier som tyder på at det er gunstig å spise frokost når målet er å gå ned i vekt.
For mange kan det være enklere å spise mindre måltider til middag og kveldsmat dersom de legger inn mer mat tidligere på dagen. Det er til dagens gjøremål du trenger energi, ikke til nattens hvile. Starter du for eksempel dagens matinntak ved lunsjtider med et skolebrød, så er det stor fare for at det blir gjort flere ugunstige valg gjennom dagen.
Frokosten som lager seg selv: Prøv kjøleskapsgrøt
Forsøk heller å komme i gang med en sunn frokost og følg på med måltider for å unngå å bli for sulten gjennom dagen. Kanskje en fast måltidsrytme kan hjelpe deg å få bukt med søtsuget også?
Her er et forslag til en god rytme på måltidene og fordeling av kaloriene for en person som skal spise 2000 kcal daglig:
Kl 6-8: Frokost: ca. 350 kcal
Kl 9-10: Mellommåltid: ca. 200 kcal
Kl 11-13: Lunsj: ca. 500 kcal
Kl: 14-16: Mellommåltid: ca. 200 kcal
Kl: 17-19: Middag: ca. 550 kcal
Kl: 20-22: Kveldsmat: ca. 200 kcal
Frokost, lunsj og middag kan kalles hovedmåltider. Disse bør inneholde størstedelen av energiinntaket gjennom dagen, og være smart sammensatt. Et smart sammensatt måltid for de som ønsker å gå ned i vekt bør inneholde gode kilder til protein, umettede fettsyrer, karbohydrater og masse grønnsaker.
Når det gjelder grønnsaker, så er alle grønnsaker gunstige og det er om å gjøre å få i seg en stor mengde av det. Grønnsaker gir lite energi, men stort volum, så i et måltid kan grønnsaker bidra med god metthetsfølelse. Klarer du å spise mer enn 250 gram grønnsaker om dagen, så er det veldig bra og mer enn det gjennomsnittsnordmannen får i seg.
Se også: Så mye er 800 gram frukt og grønt
Er du en av de som glemmer å spise, for så å spise et alt for stort måltid? Da kan det være en løsning å spise etter klokka. Et triks kan være å stille inn alarmen på mobilen til å minne deg på å gå å spise. For eksempel kan det komme påminnelse på mobilen klokken 14. 00 for å unngå å bli for sulten til middag . Det kan for eksempel stå «Husk å spise nøtter og en frukt», «Ta ett knekkebrød med skinke og paprika» eller «Spis posen med sukkererter».
ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
11 oppskrifter på mellommåltid med slankefavoritten
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
De fleste av oss må tilbringe store deler av dagen hjemme i disse coronatider. Da kan veien til kjøleskapet, kjøkkenskapet eller godteskuffen være kort.
Hva du spiser påvirker kroppens appetittsignaler, og dermed hvor mett du føler deg. Her gir Vektklubb-ekspert Anette Skarpaas Ramm noen tips til hvordan du kan spille på lag med kroppens signaler.
Vektklubbs ernæringsfysiolog lister opp tre vanlige grunner for å spise mellom måltidene. Når du vet hvilket behov du skal dekke er det lettere å velge den sunneste maten.
Når målet er å gå ned i vekt, kan man like gjerne spise sjokolade og potetgull fremfor sunn mat, om kalorimengden er den samme?
Her er forslag til sunne og mettende kveldsmåltider, under 200 kcal.
– Før kunne jeg gå hele dagen uten å kjenne sult, før kvelden kom og ingen potetgullpose var trygg, forteller Isabel Kjos (24).