Matspaneren: Syrnet proteinrik melk
Dobbelt så mye protein som vi vanlig melk, reklamerer Tine, men trenger vi disse ekstra proteinene, spør klinisk ernæringsfysiolog og Vektklubbs matspaner Eli Anne Myrvoll Blomkvist?
Vektklubbs matspaner har testet den nyeste biolaen med frukt og grønnsaker og drikken får tommel opp.
Biola er syrnet melk med utvalgte melkesyrebakterier. Tine får ikke lov til å reklamere med hvilke potensielle positive effekter disse melkesyrebakteriene kan ha, men studier viser at de blant annet kan redusere forekomsten av antibiotikaassosiert diaré, reisediaré og barneeksem. Uansett om biola har en positiv effekt på fordøyelse og immunforsvar eller ikke; den er en favoritt på manges frokostbord. Nå har Tine kommet med en ny variant med rødbetjuice og mindre tilsatt sukker.
Tidligere testet: Biola zero
De fleste biolatypene er laget av skummet melk, mens Biola frukt + grønt er laget av syrnet lettmelk. Den inneholder bare 1,4 prosent tilsatt sukker, men i tillegg kommer 1 prosent eplejuice som bidrar med fruktsukker og søtsmak. Den friske fargen og smaken kommer fra 6 prosent rødbetjuice og en anelse lime.
Biola er syrnet med melkesyrebakteriene A (Lactobacillus acidophilus La-5) og B (Bifidobacterium Bb12) og LGG (Lactobacillus Rhamnosus GG). Dette er bakteriekulturer som det har vært forsket nokså mye på. Alle Biolamelkene er også tilsatt vitamin D.
Mine tre små elsker biola og liker de fleste variantene. Rødbetvarianten falt også i smak, og særlig ble den knallrosa fargen kommentert. Selv synes jeg noen av biolavariantene er litt i søteste laget. Rødbetbiolaen er litt mindre søt, den er frisk og litt syrlig, men likevel søt nok. Den er litt mer fyldig i konsistensen enn de biolamelkene som er laget på skummet melk, noe jeg også synes bidrar til en rundere smak. Jeg kommer nok til å kjøpe rødbetbiolaen flere ganger (må bare passe på at ungene ikke søler for mye av den, for fargen er skarp og sitter godt!).
Som jeg skrev innledningsvis så er det gjort mye forskning på bakteriestammene i biola, særlig LGG-bakteriene, og mye av forskningen peker mot at disse bakteriene kan bidra til en sunn tarmflora som gir motstand mot blant annet noen typer diaré. Det er imidlertid et svært strengt regelverk når det gjelder helsepåstander i Norge, noe som gjør at matvareprodusenter sjelden kan markedsføre mulige helseeffekter av en matvare. Jeg legger imidlertid merke til at påstanden om at «Vitamin D styrker immunforsvaret» har gått gjennom det trange nåløyet.
Biola frukt og grønt har betydelig mindre tilsatt sukker enn de fleste andre smakstilsatte surmelksproduktene, og det er bra. Innholdet av tilsatt sukker kan med fordel være så lavt som mulig. Det naturlige melkesukkeret gjør at slike melkeprodukter likevel vil ha en viss andel enkle sukkerarter i innholdsfortegnelsen.
Sjekk disse: Ernæringsfysiologens supersmoothies
Kaloriinnholdet er ikke stort høyere enn i vanlig lettmelk eller fruktjuice. Et glass på 2 dl gir i underkant av 100 kcal, samtidig som du får i deg viktige vitaminer og mineraler som kalsium, B12 og jod. At produktet også er tilsatt vitamin D er et pluss siden vi vet at mange får i seg lite vitamin D i kostholdet.
Energi: 49 kcal
Fett: 1,1 gram
Protein: 3 gram
Karbohydrat: 6,8 gram
- hvorav 1,4 prosent tilsatt sukker
Biola naturell: 44 kcal, 1,2 gram fett, 5 gram karbohydrat og 3 gram protein. Ikke tilsatt sukker.
Biola bringebær: 54 kcal, 0,1 gram fett, 10 gram karbohydrat og 3 gram protein. 5 prosent tilsatt sukker.
Biola Zero mango: 34 kcal, 0,1 gram fett, 5,1 gram karbohydrat og 3 gram protein. Ikke tilsatt sukker men søtstoffer.
Bio-Q blåbær og bringebær: 55 kcal, 0,1 gram fett, 10 gram karbohydrat og 3,5 gram protein. 5 prosent tilsatt sukker. (NB! Passer ikke for vegetarianere da den inneholder gelatin.)
Skummet kulturmelk: 33 kcal, 0,1 gram fett, 4,1 gram karbohydrat og 3,2 gram protein. Ikke tilsatt sukker.
Følg @matspaneren på instagram!
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Dobbelt så mye protein som vi vanlig melk, reklamerer Tine, men trenger vi disse ekstra proteinene, spør klinisk ernæringsfysiolog og Vektklubbs matspaner Eli Anne Myrvoll Blomkvist?
Skyr er egentlig en type proteinrik og mager ferskost med røtter på Island, som i løpet av de siste årene har kommet i mange varianter og fått mange tilhengere her til lands. Nå er også skyr kommet som en drikk.
Matspaneren har testet surmelkstypen «Kefi». Her er hennes mening.
Skyr er magert, kalorifattig, proteinrikt og mettende, så jada, dette er sunt. Et godt egnet mellommåltid, både for deg som vil ned i vekt, og for alle andre som behøver et lite påfyll mellom måltidene.
Salget og forbruket av vanlig melk synker. Tine har nå kommet med en smaksatt melk, helt uten tilsatt sukker eller kunstig søtning.
Inneholder litt mye tilsatt sukker til å være «et smart lite måltid», men denne er mye bedre enn en sjokolade, bolle eller sukkerholdig brus, konkluderer Matspaneren.