PROTEIN-HYSTERI: Både voksne og barn har sjelden problem med å dekke kroppens proteinbehov med et vanlig og variert kosthold. Kroppen klarer bare å nyttiggjøre seg en viss mengde protein. Overskuddet brukes som energi og lagres i form av fett.

Unødvendig med ekstra proteinrike produkter for barn

Publisert: 2015-10-01 11:46

Voksne og barn har sjelden problem med å dekke kroppens proteinbehov med et vanlig og variert kosthold. Kroppen klarer bare å nyttiggjøre seg en viss mengde protein. Overskuddet brukes som energi og lagres i form av fett.

Hver måned tester klinisk eræringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist, sunnhetsgraden av nye matvarer.

På noen få år har det tradisjonelle islandske meieriproduktet Skyr blitt en favoritt hos mange her hjemme. Skyr er et fettfritt og proteinrikt meieriprodukt. Det kan minne om yoghurt men har en tykkere konsistens og et høyere proteininnhold.

Nettopp det lave fettinnholdet kombinert med et høyt proteininnhold som gir litt ekstra metthetsfølelse har gjort produktet populært som mellommåltid for både Vektklubbmedlemmer og andre som er opptatt av å leve sunt og holde vekten. Q-meieriene har nå kommet med et skyrprodukt på klemmepose som matspaneren har satt under lupen.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Innhold:

Skyr lages av skummet melk som syrnes og tilsettes smak i form av frukt og sukker.

Skyr mini inneholder 5 prosent frukt og 4 prosent sukker. Mengden tilsatt sukker er dermed på nivå med vanlige barneyoghurter på markedet som Sprett og Safari. Fettinnholdet er derimot lavere, kun 0,2 prosent, og proteininnholdet er betydelig høyere på 10 prosent. Dette er mer enn dobbelt så mye proteiner som i vanlige barneyoghurter.

At de med dette produktet henvender seg spesifikt mot den yngste delen av befolkningen er ingen hemmelighet. Q-meieriene skriver selv at produktet er en «sunn barneyoghurt med barnevennlig design». Klemmeposen gjør at den passer perfekt i matboksen.

Smak:

Pris: Varierer mellom butikkjedene. Jeg fant de på Meny til 14 kroner posen og på Rema 1000 til 12 kroner posen.

En pose inneholder 90 gram skyr.

Både jeg og mine tre barn i alderen 3 og 5 år syntes dette smakte godt. Barna smattet fornøyd og ville gjerne smake mammas skyr også, i tillegg til sin egen pose. Verken jeg eller de ble enige med oss selv om hvilken av smakene vi likte best, bpde banan og jordbær var gode. På posen står det tips om å fryse den ned for så å legge den i matboksen til barna. På den måten er den tint, men fortsatt kald når de skal ha spisepause. Et godt tips synes jeg.

Hvor sunt er det?

Skyr er som nevnt fettfattig og proteinrikt. Skyr er også rikt på kalsium, på lik linje med melk og yoghurt. Det er dermed et sunt produkt som jeg gjerne anbefaler som mellommåltid for voksne som skal ned i vekt. Men betyr det at det er like sunt for barn?

Barns behov for proteiner fra to års alder ligger omtrent på nivå med voksnes behov, tommelfingerregelen er 1 gram proteiner per kilo kroppsvekt. Barn har lav kroppsvekt sammenlignet med voksne så det totale behov for proteiner i gram per dag blir dermed nokså lavt.

For eksempel har et friskt barn på fire år og 17 kilo et proteinbehov på cirka 15-18 gram proteiner per dag. En Sprett miniyoghurt inneholder 9 gram protein og dekker dermed vel halvparten av hele dagens proteinbehov.

Det er derfor ikke nødvendig å lage ekstra proteinrike produkter for små, friske barn da de lett dekker proteinbehovet sitt gjennom et normalt variert kosthold.

Skyr er ikke beriket med ekstra proteiner, den er tradisjonelt sett så proteinrik, så dette er ingen kritikk av Skyr som produkt i seg selv. Både voksne og barn kan trygt inkludere skyr i kostholdet sitt. Det er imidlertid et svært stort fokus på proteiner i kosten i dag, og mange spiser mye mer proteiner enn strengt tatt nødvendig. De færreste behøver være bekymret for om de får i seg nok. Friske barn og voksne med et noenlunde normalt kosthold vil nemlig få i seg mer enn nok proteiner.

Skyr mini finnes i to smaksvarianter, banan og jordbær.

Næringsinnhold:

Per 100 gram:74 kcal, 0,2 gram fett, 8 gram karbohydrater og 10 gram protein.
Per pose: 67 kcal, 0,2 gram fett, 7 gram karbohydrat og 9 gram protein.

Sammenlignet med andre lignende matvarer, per enhet:

• Sprett yoghurt banan, et beger 125 gram: 109 kcal, 3,5 gram fett, 15 gram karbohydrat og 4,9 gram protein.
• Tine yoghurt høstfrisk blåbær, et beger 150 gram: 136 kcal, 4,5 gram fett, 18 gram karbohydrat, 5,4 gram protein.
• Skyr blåbær, et beger 160 gram (inneholder kunstig søtning i stedet for sukker): 93 kcal, 0,3 gram fett, 6,4 gram karbohydrat og 16 gram protein.

Følg @matspaneren på Instagram eller tag bilder av matvarer du ønsker at vi skal teste med#matspaneren. Du kan også sende oss mail.

Andre matvarer matspaneren har testet:

Er dette den perfekte slankepasta?

King Oscar tunfisk på boks

Fullkornskjeks uten palmeolje

Fullkornschips - sunnere potetgull?

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her