YOGA I 40 GRADER: Sara Berge Holmberg testet treningstrender for Vektklubb. Her på Bikram yoga i Oslo.

Vektklubb tester: Disse treningstrendene er verdt å prøve

Publisert: 2017-04-11 08:42

Slik gikk det med Vektklubb-journalist Sara Berge Holmberg etter en time med Bikram yoga, crossfit, Barrys bootcamp og personlig trener.

Før jeg startet dette prosjektet hadde jeg ikke hatt en god treningsperiode siden påsken 2016. Jeg vil likevel si at jeg lever en relativt aktiv hverdag der jeg går til og fra jobb/skole, går tur med hunden min og ellers gjør små huslige aktiviteter.

Jeg har testet ut fire treningsformer som har vært i vinden den siste tiden. Alle treningsformene har vært helt nye for meg.

Dette bør du spise før og etter trening.

TRENING MED PT

Kort om: Trening med «PT - personlig trener» er en treningsform der du får din egen personlige trener, som følger deg over den tidsperioden du ønsker og jobber med deg mot de målene dere har satt.

Min opplevelse: Denne økten startet med en halvtimes samtale med treneren. Han stilte meg spørsmål om hvorfor jeg vil trene, hva som er mitt mål med treningen, hvordan jeg vil se ut og så videre. Jeg vet i alle fall én ting og det er at jeg vil trene for å føle at kroppen min er sterk og fungerende. Jeg vil lage et sunt grunnlagt for fremtiden, og jeg skal ikke lyve, jeg vil jo også trene for å føle meg bra.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MED PERSONLIG TRENER: Sara fikk masse nyttig informasjon om trening fra sin PT.

Komplett treningsprogram: Slik går du ned 10 kg før sommerferien.

Treneren ga meg en hel masse informasjon denne halvtimen, der 20 prosent mer eller mindre var uforståelig. Jeg vet ikke om det var fordi han snakket engelsk og jeg ikke er kjent med fancy treningsbegreper eller fordi jeg sonet ut i sjokk av all informasjonen. Det viktigste jeg lærte var kanskje hva min indre motivasjon er, for uten en motivasjon er det vanskelig å nå et mål. Her skulle hele kroppen varmes opp steg for steg, med enkle og rolig øvelser som satte i gang musklene. Vi kjørte et helkroppsprogram og treneren viste meg hver øvelse, riktig teknikk og forklarte punkter jeg måtte huske på. Programmet så circa slik ut:

Artikkelen fortsetter under bildet

NY KUNNSKAP: Det er viktig at øvelsene utføres riktig.

Jeg kjente på mestringsfølelsen under timen. PT’en var flink til å motivere meg underveis og presset meg akkurat passe. Jeg følte aldri at økten var ubehagelig på noe vis, det var heller ingen ubehagelig stillhet.

Avslutningsvis gjorde vi noen tøyeøvelser før vi gikk tilbake på kontoret for å snakke om økten og legge en plan fremover. Vi snakket om kosthold og trening fremover og ble enige om hva som måtte til for at jeg skulle nå mine mål.

Jeg satt igjen med en god følelse etter treningen. Jeg hadde tilegnet meg ny kunnskap, jeg ble introdusert for nye og enkle øvelser, jeg fikk en plan for tiden fremover og jeg fikk tips til kostholdet mitt. Var det litt ubehagelig i starten? Ja. Gikk det fort over? Ja. Dette var gøy og det beste av alt er at jeg slapp å tenke selv – jeg fikk bare beskjed om hva jeg skulle gjøre og når jeg skulle gjøre det.

CROSSFIT

Kort om: CrossFit er en treningsmetode med konstant varierte, funksjonelle bevegelser utført med høy intensitet. Det er en treningsform som kombinerer kondisjon, turn-øvelser og olympiske løft. Under økten konkurrerer man mot seg selv, mot andre eller mot klokken.

Min opplevelse: Da jeg kom inn i CrossFit-salen i Nydalen ble jeg møtt av 13 synlig trente og sterke mennesker, som oste av selvtillit og tydelig kjente hverandre. «Shit, dette blir flaut» tenkte jeg, med vonde tanker om at alle ville se dumt på lille, svake meg. Å være utrent på CrossFit virket skremmende og jeg skal innrømme jeg hadde litt lyst til å snu i døra.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TUNGE LØFT: Sara fikk bryne seg på hardbarket styrketrening.

Økten startet med at alle stod i ring og gjorde oppvarmingsøvelser i regi av instruktøren. Deretter skulle vi hente stenger og gjøre oppvarming til en øvelse som kalles «snatch», eller olympisk løft. Mens alle andre løftet den 15-20 kilo tunge stangen lett som bare det, viftet jeg med en trepinne i luften. Flaut tenker du kanskje? Det tenkte jeg og.

Når oppvarmingen var ferdig ble vi delt inn i par, og jeg kom på lag med en kjempehyggelig fyr som var dobbelt så stor som meg. Programmet for dagen skulle gjøres i par, og det så slik ut:

For å forklare litt kort så betyr «for time» at antall repetisjoner skal være gjort innen gitt tidspunkt. For eksempel skulle 60 snatches være ferdig innen åtte minutter av økten hadde gått. «Amrap 8 min med» betyr at vi skulle gå åtte meter på hendene eller i trillebår så mange ganger som mulig innen de åtte minuttene som var satt av.

Artikkelen fortsetter under bildet

STERK: Her er målet å løfte tungt og bli sterk.

Alle lagene var opptatt med å pushe seg selv og hverandre og det var ingen som tenkte over hva de andre gjorde – meg selv inkludert. Jeg rakk ikke tenke over hva jeg følte, jeg måtte bare kjøre på og gjøre mitt beste.

Resten av øvelsene var med kroppsvekt, men også her var det ulike nivåer av belastning. Blant annet fikk jeg ta push-ups på boks i stedet for på gulvet.

Derfor trener vi!

SLÅTT UT: Crossfit-timen tok på.

Den siste øvelsen var trillebåren. Armene mine svei etter alle push-upsene og kroppen min skalv fordi jeg var sliten. Likevel var dette øvelsen der vi virkelig skulle gi alt. Der vi skulle gjøre så mange runder vi kunne innen det gitte tidsrommet. Jeg ville ikke skuffe partneren min, så jeg pushet meg selv helt til jeg knakk sammen. Circa halvveis i trillebår-runden lå jeg der; flatt ut på magen, midt på gulvet, med ben og armer ut.

Da økten var ferdig var jeg det samme. Samtalen med treneren måtte tas på gulvet, for kroppen min var ikke kapabel til å stå oppreist. Jeg satt likevel med et smil og tenkte over hvor gøy dette var.

Etter timen kom andre medlemmer smilende bort til meg for en prat. Det er ingen tvil om at det er et godt samhold på CrossFit, og jeg tror ikke det skal mange gangene til før man kommer inn i det gode miljøet. Er ikke det enda en flott grunn til å komme seg opp fra sofaen? Å vite at du skal møte hyggelige og motiverende mennesker som kanskje til og med blir dine venner? Det ga meg en ekstra motivasjon i alle fall.

Suksesshistorie: Sissel gikk ned 50 kg på ett år.

Et lite minus i plusset er at jeg etterpå var så gåen at jeg slet med å vaske håret. Armene mine ville rett og slett ikke opp. Dagen derpå ble ikke akkurat bedre, for jeg var så støl at kroppen verket. Vel, det var i det minste ingen tvil om at jeg hadde trent!

BIKRAM YOGA

BIKRAM: Her svetter man i 90 minutter i strekk.

Kort om: Bikram Yoga er en yogaversjon satt sammen av 26 faste øvelser og to faste pusteøvelser. Timene varer i 90 minutter og foregår i en sal der temperaturen er 40 varmegrader og luftfuktigheten er 40 prosent. Varmen og øvelsene, i sin faste rekkefølge, skal gi diverse helsefordeler.

Min opplevelse: Jeg vil si mine yogakunnskaper er veldig grunnleggende, men jeg har kjennskap til flere øvelser og pusteteknikk. Det var nok et pluss på denne Bikram yoga-timen, men absolutt ikke en nødvendighet.

Da jeg ankom yogastudioet ble jeg slått av en «zen» atmosfære. Det var et lavt lydnivå, folk var fokusert på seg selv og stedet kunne minne om et spa.

Jeg gikk inn i salen ti minutter før timen startet, for jeg tenkte det var en god idé å venne seg til den varme og fuktige luften før jeg begynte. Lite visste jeg at salen skulle minne om en badstue og at jeg skulle bli svett bare av å sitte på matten. Allerede før timen var jeg både svett og rød. For en start.

Disse treningsøvelsene er best for forbrenningen.

Selve øvelsene var ikke særlig avanserte, jeg tror de fleste ville klart å gjennomføre de. Det var også flere øvelser som hadde ulike vanskelighetsnivåer og nivået var spredt på de i salen. En del av poenget bak Bikram Yoga er at øvelsene er i en bestemt rekkefølge, derfor vil hver time mer eller mindre se lik ut.

Vibeke Klemetsen: – Slik overlever du din første yogatime.

Du vet når du ligger midt i solsteiken på stranden en alt for varm sommerdag i Syden? Kroppen og hodet skriker etter å ta en dukkert i den deilige sjøen rett ved siden av deg, men sta som du er bestemmer du deg for å ligge ti minutter til for å jobbe med fargen. De ti minuttene ender opp med å bli de lengste minuttene i ditt liv og du klarer ikke annet enn å se på klokken og tenke på hvor deilig det vil være å komme seg ut i vannet.

Akkurat sånn føltes det på min første Bikram Yoga-time. Jeg sjekket klokken litt for ofte, og kikket stadig ut i gangen og drømte om kaldere og tørrere luft. Det var faktisk like før jeg sprang ut i gangen for å trekke et ordentlig drag med frisk luft, men jeg klarte så vidt å motstå fristelsen.

Sjekk ut: Instagramkontoen som viser at alle kan gjøre yoga

Artikkelen fortsetter under bildet.

KONSENTRASJON: Sara ble både svimmel og kvalm, men følte allikevel at Bikram-timen var deilig.

Jeg ble både svimmel og fikk begynnende kvalme under timen, men det ble jeg forberedt på før timen. Det er en normal reaksjon første gang. Jeg fikk også beskjed om at jeg bare måtte sette meg eller legge meg ned dersom det ble for mye, og det gjorde jeg flere ganger. Ingen kikket, så dumt på meg eller sendte dømmende blikk av den grunn. En annen ting å være oppmerksom på er at det er viktig å drikke mye både før og etter timen. Jeg vil anbefale å lese deg litt opp eller eventuelt snakke med en av instruktørene før din første time, slik at du er godt forberedt. Timen vil nok føles bedre om du vet hva som vil skje og ikke får noen ubehagelige sjokk underveis.

Tips: Ikke se for mye på klokka!!

BARRYS BOOTCAMP

HØY INTENSITET: Ønsker du disco-stemning på trening er dette stedet for deg.

Kort om: Barrys Bootcamp er et amerikansk-inspirert treningskonsept der 50 prosent av økten er intervall-trening på tredemølle og de resterende 50 prosentene er styrketrening.

Min opplevelse:

På Barrys Bootcamp er muskelgruppene fordelt på dager, og denne onsdagen var det bryst, rygg og mage som stod på planen. Sammen med intervall-løping selvsagt. Jeg kjente meg skikkelig positiv til dette, og mindre positiv ble jeg i alle fall ikke da mannen i resepsjonen tilbød meg å kjøpe en proteinshake som jeg skulle få servert rett etter økten. Luksus!

Jeg gikk inn i salen og ble møtt av en dus belysning i rødt. Trening i mørket? Dette kan jeg like! Jeg, som flere, er ikke så glad i tanken av at andre ser meg rød, svett og sliten så dette var betryggende. Vi startet på møllen og etter første drag tenkte jeg «Hah! Dette blir jo lekende lett». Ikke visste jeg hvor feil jeg skulle ta. Til sammen hadde vi fem runder på tredemøllen og fem runder med styrke på gulvet. Det var altså annen hver runde med intervaller og styrkeøvelser.

4 intervalløkter som passer for alle.

INTERVALLER: Korte intervaller på høy fart er nøkkelen på Barrys bootcamp.

Under hele timen foreslo instruktøren tempo på møllen og vekt til styrkeøvelsene, men det var mange som holdt seg under det foreslåtte – meg selv inkludert. Det var helt greit, vi må jo huske at alle starter et sted, og det er som regel alltid akseptert å ta det i sitt eget tempo. Likevel er det godt med noen som pusher deg litt ekstra.

Dette var skikkelig tungt. Svetten i god fart nedover ryggen, og pusten ble tyngre og tyngre. Akkurat slik det bør være, altså.

Da økten var ferdig følte jeg meg sliten, svett og glad. Dette var en økt som ga meg en ordentlig boost og masse motivasjon. Den positive tankegangen jeg gikk med inn i salen tok jeg også med meg ut, der en deilig peanøttsmør og vanilje-shake stod på bardisken med mitt navn på. En skikkelig god avslutning på en god treningsøkt. Shaken nøt jeg på vei ut av lokalet, mens jeg knipset noen obligatoriske selfies med «Barrys Bootcamp»-logoen i bakgrunnen.

Variasjonen ga treningsglede

Etter noen uker med skjelvende ben, en sliten kropp og støle muskler må jeg først og fremst si jeg har lært hvor mye jeg overvurderte meg selv. Jeg dreit meg greit ut med mine tanker om at dette skulle bli simpelt, og jeg klarte til og med å skryte på meg styrke jeg ikke hadde. Dette prosjektet har gitt meg treningsglede, treningslyst og motivasjon. Jeg har funnet noen nye treningsfavoritter, og jeg har lært at det er ekstremt nyttig å prøve nye ting. Kanskje forelsker du deg i en helt ny treningsform, det er vel verdt å prøve?

Treningsklærne i saken er lånt av H&M.

Kilder: www.unbroken.no, Bikram Yoga Oslo, www.byo.no

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Storeeller i Google Play

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her