Mari gikk ned mammakiloene og har holdt vekten i fem år
Med familievennlig mat og frisk luft har Mari Moberg (40) lykkes med varige livsstilsendringer. Det trenger ikke være så komplisert, mener hun.
- Selv om vi begge er utdannet sykepleiere og vet hva som skal til for å gå ned i vekt, så fikk vi det ikke til i praksis. Vi hadde lenge levd på unnskyldningene om stressende jobb og hektiske dager som småbarnsforeldre. Vi var for slitne og hadde aldri tid til å prioritere sunnere livsstil.
Selv om vi var svært aktive i tenårene med fotball, håndball og svømming, ble det mer sofasitting under studietiden.
VI møtte hverandre på sykepleierutdannelsen. Frode var allerede overvektig da de begynte på studiene og jeg (Mari) var på god vei.
Bedre ble det ikke da vi begge fikk jobb på akuttmottak da vi var ferdigutdannede sykepleiere. Uttrykket å «sluke lunsjen» kjenner vi begge så altfor godt til.
Det er vanskelig å finne et godt spisemønster når man jobber tredelt turnus. Du må spise og sove til alle døgnets tider og når man er på vakt må man alltid være i beredskap. Da nytter det ikke å bli sittende med lunsjen hvis alarmen går. Matpakken slukes ofte stående før man springer avgårde til neste pasient.
Vi har tidligere prøvd ulike slankekurer, men felles for alle prosjektene er at de har hatt sluttdato. Så fort kuren er over har kiloene sneket seg på igjen. Vi har aldri hatt fokus på å gjøre de varige endringene. Før nå.
Hadde vi visst av det var så enkelt, hadde vi meldt oss inn i Vektklubb for mange år siden.
For å få et bilde av virkeligheten startet vi med å loggføre all maten vi faktisk spiste. Det ga flere overraskelser.
Frode fikk faktisk i seg for lite mat, men hadde et elendig måltidsmønster. Han spiste aldri frokost og spiste altfor mye snacks som potetgull. Jeg måtte kutte ned på porsjonsstørrelsene og fordele kaloriene jevnt utover døgnet.
Nå spiser vi fem til seks måltider hver dag. Vi har alltid vært glad i brød, men det spares til helgen. Til hverdags går det mest i knekkebrød med kyllingpålegg eller smøreost og masse paprika, agurk og tomat, eller en omelett.
Vi woker mye og introduserer barna for grønnsaker i større grad enn før. Og vi spiser sunne mellommåltider som skyr, mager yoghurt, cottage cheese, frukt og bær. Godteri og snacks er kun forbeholdt helgen.
I stedet for å åpne en sjokoladepose, så måler vi opp hver vår rasjon med godteri.
Før kastet vi oss over godteskålen for å sikre våre favorittbiter før det ble tomt. Når vi kan nyte den tilmålte mengden så har vi oppdaget at hver bit smaker faktisk mer enn før.
Mange kolleger har spurt hvordan vi har greid å gå ned i vekt, og egentlig føler jeg at vi har jukset litt, fordi det ikke kjennes ut som vi har ofret noe. Vi unner oss fremdeles en god middag i helgen og deler gjerne en flaske vin. Det har gått overraskende greit og kiloene har forsvunnet i en forrykende fart.
Frode har gått ned over 30 kilo og Mari har gått ned 23 kilo. De har funnet tilbake til de kroppene de hadde før studietiden, og det aktive livet.
Les om de andre kandidatene her
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Med familievennlig mat og frisk luft har Mari Moberg (40) lykkes med varige livsstilsendringer. Det trenger ikke være så komplisert, mener hun.
- Jeg har aldri har vært veldig overvektig, men vekten økte etter at jeg fikk barn for ti år siden. Jeg er veldig glad i «neimat» som potetgull og sjokolade, og koser meg mye med mat. Det jeg liker så godt med Vektklubb, er at jeg kan spise litt usunn mat innimellom. Den ga meg kontroll på kaloriinntaket, det er derfor den er så bra for meg. Jeg har faktisk spist litt potetgull hver eneste dag siden jeg begynte!
I november 2009 meldte jeg meg inn i Vektklubb med en startvekt på 131 kilo. Jeg ville se fin ut i singlet igjen. Jeg visste ikke helt hvor jeg skulle begynne, og jeg var så tung at fysisk aktivitet bare gjorde vondt. Det var helt grusomt å gå turer og jeg ble andpusten av ingenting. Når trening føltes håpløst fokuserte jeg heller på kostholdet.
Magnus «satt» seg tykk. På jobb, på bussen og i sofaen. Det påvirket ikke bare formen, men førte til elendige matvaner. På ett år har han totalomvendt livsstilen, begynt å trene og gått ned 30 kilo.
Sykepleieren Silje Vee målte sin egen, skyhøye hvilepuls da hun bestemte seg for å ta grep. Siden nyttår har hun gått ned 16 kilo.
- Siden tenårene har jeg veid rundt 100 kilo. Etter en blindtarmsoperasjon i påsken i fjor, og påfølgende betennelse, ble jeg sittende i ro i to måneder. På den korte tiden gikk jeg opp ti kilo, og på mitt tyngste veide jeg 112 kilo og hadde en BMI på 36,6. Den brå vektoppgangen ble en vekker.