TO TIMERS SHOPPING: En berlinerbolle med syltetøy eller en smultring inneholder 250 kcal hver, og du må shoppe i cirka 120 minutter for å forbrenne den.
TO TIMERS SHOPPING: En berlinerbolle med syltetøy eller en smultring inneholder 250 kcal hver, og du må shoppe i cirka 120 minutter for å forbrenne den. Foto: Pixabay

Unngå kaloriutskeielser på juleshopping

Anette Skarpaas Ramm, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2015-12-04 15:35

I førjulstiden kan rutiner og gode vaner lett skli ut mellom alt som skal kjøpes, fikses og ordnes, men med noen triks kan du unngå de største fellene.

Tenk på shoppingen som en treningsøkt; for å yte maks, tenke klart og beholde roen, bør du planlegge måltidet før-, under og etter shoppingen.

Vektklubbs kostholdsekspert: Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm.
Vektklubbs kostholdsekspert: Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm. Foto: Trond Solberg / VG

Ha en plan når du plutselig oppdager at det har gått for mange timer uten mat og du befinner deg i et kaos av mennesker, lange køer og handleposer. Da er det nemlig fort gjort å spise det raskeste, enkleste og mest fristende der og da.

Se hvor lenge du må shoppe for å forbrenne en bolle (krever Vektklubb-medlemskap)

Her er knepene som hindrer at stress og dårlig planlegging fører til utskeielser når du handler julegaver:

Før julegavehandelen

Legg inn et godt sammensatt måltid før du går i gang med shoppingen. Dette måltidet bør holde deg mett en stund, slik at det blir lenge til pepperkakene i kassen blir fristende. Legger du handlingen til etter middagen, som for mange er det største måltidet i løpet av dagen, kan du forvente at du kan holde ut noen timer uten at sulten melder seg.

Handler du til andre tider enn etter middag kan for eksempel to grove brødskiver med pålegg som inneholder både protein og fett gi en god effekt.

Her er tre gode påleggsalternativ:

• Julesild
• Avokado og skinke
• Tunfisk og majones

REGEL 1: Ikke handle på tom mage. Så før du begir deg ut i julegatene er det lurt å spise et sammensatt måltid.
REGEL 1: Ikke handle på tom mage. Så før du begir deg ut i julegatene er det lurt å spise et sammensatt måltid. Foto: Robert S. Eik / VG

Alle alternativene utgjør et måltid som inneholder en fordelaktig sammensetning med karbohydrat, fiber, protein og fett som holder deg mett lenge.

Til helgen: Sunn lørdagsmeny og en treningsøkt

Underveis i shoppingen

Tar handlingen lang tid, eller du står i kø og kjenner at sulten melder seg, er det både lurt og godt å ha en flaske vann å drikke og en kjapp snack i vesken.

Naturlige, næringstette, energibomber som mandler eller nøtter er supre å ha med. De tar liten plass, er holdbare, enkle å spise i farta og gir mye energi. Dette minimåltidet kan holde deg gående et par timer til.

SUNT MELLOMMÅLTID: Nøtter og gulrøtter tar liten plass i vesken, og sørger for å få opp blodsukkeret mellom slagene.
SUNT MELLOMMÅLTID: Nøtter og gulrøtter tar liten plass i vesken, og sørger for å få opp blodsukkeret mellom slagene. Foto: Simen Øyen.

Ha gjerne også med en gulrot og klementiner, så får du inn litt frukt og grønt i en travel hverdag.

Etter julegavene er i boks

Ikke fall for fristelsen til å ty til noe rask, usunn og enkel mat fordi du er sliten og synes synd på deg selv etter en stressende julehandel. For å unngå å spise det første og «beste», som ofte er både ugunstig og kaloririkt på vei hjem, så bør også dette måltidet være planlagt.

Planen bør legges lenge før du befinner deg i denne situasjonen. Ha for eksempel ingredienser til en wok eller eggeomelett med grønnsaker klart hjemme. Disse alternativene er sunne, næringsrike og raske å lage.

Gi deg selv en tilfredsstillende førjulspresang! Ta kontrollen, planlegg, spis fornuftig- og vipps: gratis mestringsfølelse!

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Fem sorter julebakst med mindre smør og sukker

Julens sprekeste adventskalender

Derfor får du søtsug – og slik blir du kvitt det (saken er åpen for medlemmer)

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her