Krevende roller og vektproblemer

Publisert: 2009-01-19 09:57

Jeg er småbarnsmor og ett av mine barn er autistisk. Dette sliter både mentalt og fysisk på meg. Jobben min er å møte mennesker i ulike kriser i livet og motivere dem tilbake til arbeidslivet. Jeg er lokalleder i en interesseorganisasjon for mennesker som sliter med lignende problemstillinger som min sønn. <br /><br />Jeg kan ikke si ifra meg noen av disse forpliktelsene men de gir etter hvert et ganske formidabelt press på meg, selv om alt dette gir meg mye godt også. Etter som tiden har gått har vekten steget og jeg har nå tatt ett valg der målet er å bli friskere og i stand til å takle jobben, barna, sykdommen og veldedighetsarbeidet. <br /><br />De siste tre ukene har jeg trent fire til fem dager i uken med middels intensitet, etter at sønnen min er i seng klokken 22:30, i tillegg til at jeg har veid maten jeg har spist og holdt meg helt til kaloriplanen min. 100 gram, har jeg tatt av! Du forstår vel at jeg er skuffet?<br /><br />Noen snakker om at stress kan hindre deg i å gå ned i vekt. Har du noen tips til hvor jeg kan hente mental styrke til å takle stresset bedre, slik at jeg kan gå ned i vekt? Jeg ønsker meg virkelig en helt annen hverdag og ønsker for alt i verden å få slappe av en helg med mannen min i ny og ne, men vi har ingen til å avlaste oss. Og jeg føler meg litt fastlåst i en situasjon der alle spiser biter av meg, til det ikke er igjen energi til å bruke på meg selv.<br /><br />Mona K

En situasjon er preget av psykisk stress når situasjonen medfører så store belastninger og krav at det overskrider personens ressurser og evne til å mestre belastningene. Eksempler på slike stress-situasjoner er stor arbeidsmengde, tidspress, manglende egenkontroll og dårlig sosial støtte. (Kilde: Pasienthåndboka).


Hei Mona!
Det er riktig at stress hindrer vektnedgang. For å få mindre stress må du enten ta på deg mindre eller takle det du gjør i dag annerledes. De fleste av oss har godt av å lære å si nei, litt oftere. Hva om du brakk benet og måtte ligge på sykehus i tre uker? Ville de andre klart seg, eller er jobb og hjem helt avhengig av din tilstedeværelse?
Jeg tror du må ta på deg mindre for andre, slik at du får tid til deg selv. Slik du beskriver det i dag ender det med at du blir helt utslitt og hverken har energi til deg selv eller til andre. Du har krav på egentid i en eller annen form. Slik du har plassert deg i dag, får du sikkert dårlig samvittighet hvis du gjør noe så egoistisk som å ta vare på deg selv? Du må sette deg selv først, slik at du har energi til å hjelpe andre i fremtiden. Mental styrke har du nok av, det du trenger er en opprydding i hva du prioriterer.
Lykke til :)
Hilsen Øyvind Hammer

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her