Ned i vekt med diabetesmedisin

Hanne Eide Andersen
Publisert: 2011-11-07 13:25

Forskere har oppdaget at en medisin for å regulere blodsukkeret har vektreduksjon som «bivirkning».

STABILT MÅL: Rune Stenseth har tatt av femti kilo, og ble kåret til Årets slanker i Grete Roede. - Sunn, variert kost og jevnlig trening er det som skal til, sier han.

Foto: Geir Olsen

Forskerne håper nå at medisinen kan bli et nytt, effektivt hjelpemiddel mot overvekt.

Rune Stenseth (43) fra Elverum ble satt på den blodsukkerregulerende medisinen Victoza av leger ved Sykehuset Elverum for to år siden.

- Bedre kontroll med blodsukkeret ga meg et helt nødvendig overskudd, sier Rune, som er lokalpolitiker og yrkessjåfør.

I mange år veide trebarnsfaren godt over 160 kilo. Han fikk type 2-diabetes, høyt kolesterol og høyt blodtrykk.

- Jeg var motivert for å gjøre noe med overvekten, men det var forferdelig tungt å komme i gang i den tilstanden jeg var i, forteller han.

Victoza og Byetta, en lignende medisin på det norske markedet, virker ved at de etterligner metthetshormonet GLP-1.

Mange overvektige har for lite av dette metthetshormonet.

Bedre kontroll og energi

- Vi ser at pasientene som bruker disse medisinene, går ned i vekt, eller at vekten stabiliseres, sier Trond Jenssen, professor ved Universitetssykehuset i Oslo og medisinsk medarbeider i Norges Diabetesforbund.

- Årsaken er at de gir bedre blodsukkerkontroll, noe som gjør det lettere å spise sunt. Man får også mer overskudd til mosjon. I tillegg blir insulincellene kvikkere og produserer mer insulin. Dette gir en appetittdempende effekt. Enkelte nyoppdagede type 2-diabetespasienter får så god effekt av disse to medisinene at de kan utsette oppstart av insulinbehandling, forteller Jenssen.

Å utsette insulinbehandling er ønskelig både fordi behandlingen ofte fører til vektøkning, og fordi den gir økt risiko for komplikasjoner etter langtidsbruk.

SPISTE SEG STOR: 193 cm høye Rune Stenseth veide 175 kg på det meste. - I mange år spiste jeg rett og slett mer enn jeg forbrente, sier han om årsaken til overvekten.

Foto: Privat

Gir større metthet

- Studier har dokumentert to-tre kilo vektreduksjon i løpet av et år hos type 2-diabetespasienter som får 1,8 milligram Victoza daglig. Denne dosen er standard behandling i dag, forteller Jøran Hjelmesæth, leder og forsker ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst (SSO) i Tønsberg.

Hjelmesæth har vært rådgiver for legemiddelfirmaene som produserer henholdsvis Byetta og Victoza.

- Vi ser noe av det samme hos pasienter etter fedmekirurgi. Etter operasjonen får de mer av metthetshormonet, og går lettere ned i vekt, sier Hjelmesæth.

Foreløpig gis Byetta og Victoza bare til pasienter med type 2-diabetes, men flere anerkjente studier har vist at de også kan gi vekttap hos overvektige som ikke har diabetes.

Testes ut i Norge

Sykehuset i Tønsberg og to andre overvektssentre i Norge deltar nå i en stor, internasjonal studie for å teste ut effekten av økte doser Victoza på flere tusen fedmepasienter uten type 2-diabetes.

- De skal få en dobbelt så høy dose som den som i dag gis til diabetespasienter. Spørsmålet er om økt dose kan gi tilsvarende økt vekttap, sier Hjelmesæth.

Han understreker at medisinene ikke øker forbrenningen, men gjør det lettere for mange

SYKLET BIRKEN I ÅR: - Det er viktig ikke å starte for hardt med treningen, og sette seg delmål underveis. Da blodsukkeret ble stabilt begynte jeg med sykling i nedoverbakker og gåturer, sier Rune Stenseth.

Foto: Geir Olsen

å etablere varige, sunne livsstilsvaner. Den direkte årsaken til vekttapet er fortsatt at man spiser mindre enn man forbrenner.

La om livsstilen

Da blodsukkeret ble normalt og stabilt, tok Rune Stenseth tak i livsstilen sin.

Han hadde tilbud om fedmeoperasjon, men både han og kona meldte seg heller på et Grete Roede-kurs og begynte å trene.

I år ble Rune kåret til Årets Slanker i Grete Roede. Han har gått ned over femti kilo, og kuttet drastisk både på andre diabetesmedisiner, blodtrykksmedisiner og kolesterolmedisiner. Gamle «vondter» i rygg, nakke og armer er på tilbakemarsj, og i september debuterte han i Birken.

- Victoza var en veldig god drahjelp i starten. Men det er ikke noen vidundermetode, understreker han.

- Jobben må du gjøre selv, og det krever fortsatt viljestyrke og selvdisiplin.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her