Det en kortslutning å hevde at alle naturens stoffer er sunne.
Det en kortslutning å hevde at alle naturens stoffer er sunne. Foto: Terje Bringedal / VG

Ikke alt som er naturlig er sunt

Professor i ernæring Christian A. Drevon
Publisert: 2015-08-25 16:01

Naturlig og ren mat er trendy og høres veldig sunt ut, men det finnes mange giftstoffer i naturen som er verre enn tilsetningsstoffer.

Vi har vel alle hørt det, gjerne fra markedsføring av produkter, påstander om at noe er sunt fordi det er naturlig. Forestillingen om at naturlige stoffer er «ordentlige og snille» mot kroppen stikker dypt hos mange.

På motsatt side har industrielt fremstilte tilsetningsstoffer fått en dårlig rykte. Men så svart-hvitt er det ikke.

Syntetiske stoffer

Det er hevet over rimelig tvil at en rekke syntetiske stoffer (stoffer som er kopier av naturlige stoffer, men fremstilt syntetisk) kan ha farlige effekter på natur og helse.

Noen opplagte eksempler på farlige syntetiske stoffer er thalidomid; et sovemiddel med kvalmestillende effekt som ga alvorlige misdannelser hos barn født av mødre som tok medikamentet under svangerskapet på tidlig 60-tallet.

Et annet eksempel er DDT; dikloro-dfhenyl-trikloroethan, som var et effektivt insektsmiddel mot bl. a. spredning av tyfus, malaria og dengue feber, men som førte til resitensutvikling og med en uberettiget frykt for kreftfremkalling.

KOSTEKSPERT: Professor i ernæring Christian A. Drevon fra Universitet i Oslo.
KOSTEKSPERT: Professor i ernæring Christian A. Drevon fra Universitet i Oslo.

Sunn frukt og grønt med sprøytemidler

Dersom vi ser på planter så vet vi på den ene siden at det er sunt å spise fem porsjoner frukt og grønnsaker om dagen. Et høyt inntak av frukt og grønnsaker, sammen med Helsedirektoratets øvrige kostholdsråd, senker risikoen for overvekt og en rekke sykdommer, særlig livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdom og diabetes type 2.

På den annen side vet vi at det i en vanlig grønnsakplante finnes tusenvis av stoffer som har giftige effekter på andre organismer, som insekter.

Det er altså vanlig i naturen at det finnes både skadelige og helsefremmende stoffer i de samme matvarene, men de sunne matvarene inneholder en overvekt av gunstige stoffer.

Et annet aspekt er også at når det ikke brukes konserveringsmidler og tilsetningsstoffer i maten, er det en risiko for at det dannes naturlige gifter (biotoksiner) i selve maten – for eksempel muggsopp. Dette skjer typisk i matvarer som korn, nøtter, tørkede frukter og tørket kjøtt, ifølge Mattilsynet.

Foto: Terje Bringedal / VG

Det er faktisk slik at de aller fleste helsefarlige stoffene vi får i oss, finnes i naturen og er ikke de syntetiske stoffene som industrien lager.

Les på VG+: «Naturlig mat» kan være giftig

For mye av noe

Vi har en del slående eksempler på at naturlige stoffer i store doser ikke er gunstig: Mettede fettsyrer som det finnes mye av i fete kjøtt- og melkeprodukter gir en tydelig kolesteroløkende effekt om vi får så mye i oss som det er vanlig i Norge.

To andre eksempler på at naturlige stoffer kan være livsfarlige er hvit og grønn fluesopp. De inneholder de høyst naturlige giftige stoffene amanita-toksiner som kan angripe tarm, lever og nyre og gi dødelige forgiftninger med meget små doser.

Naturlig og farlig er altså ingen sjeldenhet.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Kaffen kan gi økt kolesterol

Kokekaffe, presskaffe og espressokaffe inneholder også stoffer som øker mengden av det skadelige LDL-kolesterolet i blodet.

Kaffefettet kafestol kommer fra kaffebønnen og finnes kaffedrikker som ikke er filtrert gjennom papirfiltre.

Det har derfor vært gode grunner til å frykte at ufiltrert kaffe kan gi høyere risiko for hjerte- og karsykdom.

Drikker du «feil» type kaffe slurper du i deg et av de sterkeste kolesteroløkende stoffet vi kjenner til.

Sort trakterfaffe som er filtrert er både fettfri og kalorifri.

Ikke la deg lure

Om du er interessert i kosthold og å spise sunt gjør du lurt i å søke kunnskap hos pålitelige kilder, som for eksempel noen som er objektive og ikke tjener store penger på spesielle produkter.

Reklame og oppslag i mediene bør betraktes med sunn skepsis. Leser du at kreftproblemet er løst kan du trygt søke andre kilder, fordi kreft er et problem som følger alt liv.

Det er veldokumentert at dersom du stumper røyken, er fysisk aktiv 60 minutter om dagen og spiser sunt – da er sjansen større for at du holder deg frisk og får leve lenge.

Flere artikler fra Vektklubbs eksperter:

Diabetes type 2 - en plagsom sykdom som kan forebygges

Hva vet du om insulin - hormonet som regulerer blodsukkeret?

4 beinharde fakta som styrker skjelettet

Ta tilbake lørdagsgodtet

Smarte tips for å holde deg mett

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her