Derfor bør du spise mindre mettet fett
Vi har lenge blitt rådet å kutte ned på inntaket av mettet fett. Mange studier har nemlig vist en sammenheng mellom inntak av mettet fett og salt og risikofaktorer for sykdommer.
Naturlig og ren mat er trendy og høres veldig sunt ut, men det finnes mange giftstoffer i naturen som er verre enn tilsetningsstoffer.
Vi har vel alle hørt det, gjerne fra markedsføring av produkter, påstander om at noe er sunt fordi det er naturlig. Forestillingen om at naturlige stoffer er «ordentlige og snille» mot kroppen stikker dypt hos mange.
På motsatt side har industrielt fremstilte tilsetningsstoffer fått en dårlig rykte. Men så svart-hvitt er det ikke.
Det er hevet over rimelig tvil at en rekke syntetiske stoffer (stoffer som er kopier av naturlige stoffer, men fremstilt syntetisk) kan ha farlige effekter på natur og helse.
Noen opplagte eksempler på farlige syntetiske stoffer er thalidomid; et sovemiddel med kvalmestillende effekt som ga alvorlige misdannelser hos barn født av mødre som tok medikamentet under svangerskapet på tidlig 60-tallet.
Et annet eksempel er DDT; dikloro-dfhenyl-trikloroethan, som var et effektivt insektsmiddel mot bl. a. spredning av tyfus, malaria og dengue feber, men som førte til resitensutvikling og med en uberettiget frykt for kreftfremkalling.
Dersom vi ser på planter så vet vi på den ene siden at det er sunt å spise fem porsjoner frukt og grønnsaker om dagen. Et høyt inntak av frukt og grønnsaker, sammen med Helsedirektoratets øvrige kostholdsråd, senker risikoen for overvekt og en rekke sykdommer, særlig livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdom og diabetes type 2.
På den annen side vet vi at det i en vanlig grønnsakplante finnes tusenvis av stoffer som har giftige effekter på andre organismer, som insekter.
Det er altså vanlig i naturen at det finnes både skadelige og helsefremmende stoffer i de samme matvarene, men de sunne matvarene inneholder en overvekt av gunstige stoffer.
Et annet aspekt er også at når det ikke brukes konserveringsmidler og tilsetningsstoffer i maten, er det en risiko for at det dannes naturlige gifter (biotoksiner) i selve maten – for eksempel muggsopp. Dette skjer typisk i matvarer som korn, nøtter, tørkede frukter og tørket kjøtt, ifølge Mattilsynet.
Det er faktisk slik at de aller fleste helsefarlige stoffene vi får i oss, finnes i naturen og er ikke de syntetiske stoffene som industrien lager.
Les på VG+: «Naturlig mat» kan være giftig
Vi har en del slående eksempler på at naturlige stoffer i store doser ikke er gunstig: Mettede fettsyrer som det finnes mye av i fete kjøtt- og melkeprodukter gir en tydelig kolesteroløkende effekt om vi får så mye i oss som det er vanlig i Norge.
To andre eksempler på at naturlige stoffer kan være livsfarlige er hvit og grønn fluesopp. De inneholder de høyst naturlige giftige stoffene amanita-toksiner som kan angripe tarm, lever og nyre og gi dødelige forgiftninger med meget små doser.
Naturlig og farlig er altså ingen sjeldenhet.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Kokekaffe, presskaffe og espressokaffe inneholder også stoffer som øker mengden av det skadelige LDL-kolesterolet i blodet.
Kaffefettet kafestol kommer fra kaffebønnen og finnes kaffedrikker som ikke er filtrert gjennom papirfiltre.
Det har derfor vært gode grunner til å frykte at ufiltrert kaffe kan gi høyere risiko for hjerte- og karsykdom.
Drikker du «feil» type kaffe slurper du i deg et av de sterkeste kolesteroløkende stoffet vi kjenner til.
Sort trakterfaffe som er filtrert er både fettfri og kalorifri.
Om du er interessert i kosthold og å spise sunt gjør du lurt i å søke kunnskap hos pålitelige kilder, som for eksempel noen som er objektive og ikke tjener store penger på spesielle produkter.
Reklame og oppslag i mediene bør betraktes med sunn skepsis. Leser du at kreftproblemet er løst kan du trygt søke andre kilder, fordi kreft er et problem som følger alt liv.
Det er veldokumentert at dersom du stumper røyken, er fysisk aktiv 60 minutter om dagen og spiser sunt – da er sjansen større for at du holder deg frisk og får leve lenge.
Flere artikler fra Vektklubbs eksperter:
Diabetes type 2 - en plagsom sykdom som kan forebygges
Hva vet du om insulin - hormonet som regulerer blodsukkeret?
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Vi har lenge blitt rådet å kutte ned på inntaket av mettet fett. Mange studier har nemlig vist en sammenheng mellom inntak av mettet fett og salt og risikofaktorer for sykdommer.
Ultraprosessert mat er billig, fristende, lettvindt og vi spiser mye av det hver dag. Omtrent 70 prosent av maten vi spiser kan være ultraprosessert og nå viser studier at det kan gjøre oss fete.
Hvis noe er for godt til å være sant, så er det som regel det. Kosttilskudd kan dessverre ikke bøte opp for et mangelfullt kosthold, selv om reklamen gjerne vil ha deg til å tro det.
Små justeringer med mat og mosjon kan bedre blodsukkeret og gi stor helsegevinst.
Du kan redusere – eller til og med kvitte deg med – flere helseplager ved å gå ned noen få kilo.
Mer frukt, grønt, fullkorn og fisk. Her er de nye nordiske kostrådene som er best for både helsen og miljøet.