Sparebluss

Vektklubbs ekspertpanel
Publisert: 2010-08-31 11:31

Et Vektklubb-medlem lurer på hva som skjer når kroppen går på «sparebluss» Vår ekspert svarer:

Hei! Når man spiser mindre enn kroppen trenger for å utføre arbeid og til å fornye cellene kan kroppen innstille seg på såkalt «sparebluss».

Kroppen setter da ned forbrenningen, særlig varmeproduksjonen, og prioriterer energien til livsnødvendige prosesser, for eksempel til hjernen. Det blir som å kjøre bil med bremsene halveis inne; det går litt saktere.

Når kroppen blir innstilt på å bruke mindre energi (kalorier) vil man kunne oppleve å ikke gå ned i vekt selv om man synes man spiser lite.

Det beste man kan gjøre for å hindre at forbrenningen går ned når man slanker seg, er å spise ofte, helst hver tredje-fjerde time, siden måltider øker forbrenningen.

Dessuten bør man ikke spise for lite, under 1200-1300 kcal per dag, for da settes forbrenningen ned for å spare på energien (det var jo hensiktsmessig i våre forfedres tider da de opplevde hungersnød i perioder).

Minst like viktig som å spise regelmessig er det å mosjonere. Når du beveger deg øker forbrenningen. Etter en tid med regelmessig mosjon vil du få litt mer muskelvev i stedet for fettvev, og forbrenningen din vil dermed være økt, ikke bare når du trener, men også når du sitter stille fordi muskelvev forbrenner mer enn fettvevet gjør.

Muskelmassen i kroppen påvirker forbrenningen vår mye. En stor muskelmasse gir høyere forbrenning enn en liten muskelmasse. Skal man påvirke dette selv, kan øke treningsmengden og spesielt virkningsfullt er stryketrening.

Hilsen Eli Anne Myrvoll

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her