Stor kalorioversikt: Så mye kalorier er det i påskegodtet
Butikken bugner over av gul emballasje og søtt påskegodt. Men pass på, godterikaloriene kan dekke nesten hele energibehovet til en voksen person.
Et påskeegg fylt med favorittgodterier eller litt godis hver dag? Få ernæringsfysiologens råd for en søt påske i passe mengder.
I påsken skal vi «kose oss» og butikkene bugner av påskemarsipan og påskegodt. Ønsker du å være litt bevisst på hvor mye du spiser av det søte lurer du kanskje på hvor mye påskegodt som er greit? Vi har spurt ernæringsfysiologen.
– Dessverre finnes det ikke noe enkelt fasitsvar på hvilken mengde som er rett eller gal, forteller kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.
Et nyttig råd fra ernæringsfysiologen er at påskegodtet skal smake både før, under og etter det inntas.
– Dersom man sitter igjen med en dårlig følelse etter påsken fordi det har blitt for mye påskegodt, kan det være lurt å legge en plan så man unngår dette, sier Ramm.
Hun foreslår to strategier:
– Du kan enten ha faste godtedager i løpet av ferien, eller ha en bestemt mengde som bare er din, for eksempel et påskeegg med dine favoritter, råder ernæringsfysiologen.
Dette kan hjelpe noen i å begrense inntaket av unødvendig mye påskegodt. Kunsten blir da å porsjonere ut mengden gjennom påsken.
Lag selv: Sunt påskegodt
– Glem dårlig samvittighet og tanker om at «dette burde jeg ikke ha spist». Finn ut av hvilken mengde du er fornøyd med og vil nyte med god samvittighet, sier kosteksperten.
Sjekk trikset: Slik kan du spise «mer» smågodt!
Du har sikkert visse typer snacks og godteri du liker bedre enn andre. Ramm ber deg tenke gjennom hvilket påskegodtet du kanskje ikke har så stort behov for:
– Kan du for eksempel kutte ut sjokoladen på tur og heller ta en appelsin, og spare sjokoladespisingen til påskekrimmen? Om du er glad i marsipan, kanskje du kan droppe noe annet til fordel for marsipan nå i påsken? Og omvendt, er du ikke så glad i marsipan kan du droppe det og heller bare spise sjokolade?
Om du får veldig lyst på sjokolade så kan kanskje en kopp kakao dekke smaksbehovet - til mindre kalorier.
Står godteskålen fremme på bordet er det lett å forsyne seg flere ganger enn man egentlig hadde tenkt, minner Ramm om. Gjem vekk snacks og godteri innerst i skapet slik at du ikke ser det hele tiden. La det heller ikke være det første du ser når du åpner kjøkkenskapet eller skuffen.
Finn heller frem påskegodtet når du har bestemt deg for å kose deg med påskegodtet.
Kaloriinnhold per 100 gram:
– Påskeegg fylt med melkekrem (Freia): ca. 570 kcal
– Sjokoladeegg med kremet melkefyll (Nidar): ca 560 kcal
– Melkesjokolade: ca. 550 kcal
– Kvikk Lunsj (Freia): ca 535 kcal
– Marsipanbrød (Anthon Berg): ca 535 kcal
– Påskemarsipan med sjokoladetrekk (Nidar): ca. 470 kcal
– Påskemarsipan kolibristenger og -egg (Nidar): ca. 460 kcal
– Appelsinmarsipan (Nidar): ca. 450 kcal
– Påskeskum (Cloetta): ca. 345 kcal
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Butikken bugner over av gul emballasje og søtt påskegodt. Men pass på, godterikaloriene kan dekke nesten hele energibehovet til en voksen person.
Med noen enkle grep kan du få et sunnere kosthold, og det kan hjelpe deg å gå ned noen overflødige kilo.
Mange tenker kanskje at popcorn er «sunt» valg på kino, men det kan utgjøre mange kalorier som i to middager.
– Livet er for kort til å nekte seg alt som er godt, men å finne en god balanse mellom smart mat og kosemat er lurt, sier ernæringsfysiologen.
Mange tenker at potet er noe man må spise mindre av for å gå ned i vekt, men poteten er full av næring og metter godt.
De fleste er klar over at det er mye sukker i brus, energidrikk, kjeks og syltetøy, men vet du hvor mye?