Eli Anne Blomkvist Myrvoll.

Matspaneren: Ikke meningen av snacks skal være sunt

Publisert: 2016-11-28 14:32

Chips laget kikertmel og krydret med chili og sitron smaker som snacks. Men saltinnholdet er litt for høyt til at det blir helt «sunt».

Det er nok mange av oss som kunne ønske at chips var definisjonen på sunt. Det er sjelden tilfellet, men kan det hjelpe litt på sunnhetsverdien om chipsen er lagd av sunne kikerter? Jeg har sjekket ut Eat Real sin hummuschips som du får kjøpt i helsekostbutikker.

Petter Emil Wikøren.

Innhold

Hummuschipsen består av 45 prosent kikertmel i tillegg til ris, potetstivelse, rapsolje, maismel og salt. Varianten med chili og sitron har noen krydderier i stedet for maismel. Det er mulig at kikertmelet inneholder litt mer mineraler enn vanlig potetchips, men dette framkommer ikke av næringsdeklarasjonen. En liten sjekk i matvaretabellen bekrefter at kikertmel inneholder både mer vitaminer og mineraler i form av blant annet betakaroten, B-vitaminer og jern, enn poteter, men om dette har noen ernæringsmessig betydning for det ferdige produktet vites ikke. Det er vel uansett ikke chips som skal bidra med en betydelig del av noens næringsstoffinntak.

Hvordan smaker det?

Det smaker ikke helt som vanlig potetchips, men det smaker da snacks. Konsistensen minner kanskje litt mer om superchips om dere har smakt de. Hummuschipsen med bare salt er litt smakløs og smaker lite salt til tross for høyt saltinnhold, men varianten med chili og sitron er godt krydret og biter fra seg. Det smaker greit nok, sammenlignet med vanlige snacksvarianter, og den krydrete hummuschipsen likte jeg ganske godt. Jeg er allikevel usikker på om jeg kommer til å kjøpe dette flere ganger da jeg ikke er noen stor chipsspiser i utgangspunktet.

Eli Anne Blomkvist Myrvoll.

Hvor sunt er det?

Det er vanskelig å lage denne typen snacks, altså snacks som potetchips og varianter som ligner, på en slik måte at det blir veldig sunt. Men at snacks skal være så sunt er kanskje heller ikke meningen? Hvis du vil ha virkelig sunn snacks så ville jeg nok heller gått for usaltede nøtteblandinger, frukt, bær og grønnsaker med dip. Eller hva med å lage dine egne ristede kikerter? Hvis ikke disse matvarene kommer inn i din oppfatning av «snacks» så er i alle fall hummuschipsene et bedre valg enn potetchips ettersom den har både mindre fett og kalorier enn de vanlige typene potetchips. Faktisk er fettinnholdet bare halvparten av fettinnholdet i vanlig potetgull. Dessverre er saltinnholdet høyere i hummuschipsen, noe som trekker litt ned.

Den store fordelen med hummuschipsen er at pakningene er små med bare 45 gram per pose. Det gjør det vanskelig å sette til livs veldig store mengder, hvis du da ikke har flere poser på lur. Hele posen med 45 gram gir omtrent 200 kcal, og det er jo absolutt innafor hvis du skal ha deg noe lørdagsgodt.

Næringsinnhold per 100 gram

Salt type:

Energi: 449 kcal

Fett: 17 gram

Karbohydrat: 68,4 gram

Fiber: 4,5 gram

Protein: 6,5 gram

Salt: 1,98 gram

Eli Anne Blomkvist Myrvoll.

Chili og sitron:

Energi: 449 kcal

Fett: 17 gram

Karbohydrat: 68,4 gram

Fiber: 4,5 gram

Protein: 6,5 gram

Salt: 2,6 gram

Sammenlignet med lignende matvarer

Maarud potetgull salt: 525 kcal, 33 gram fett, 51 gram karbohydrat, 5,7 gram protein og 1,4 gram salt.
Maarud superchips: 460 kcal, 20 gram fett, 68 gram karbohydrat, 4,5 gram protein og 3,3 gram salt.
Kims Crisps med urter og creme fraiche: 473 kcal, 21 gram fett, 60 gram karbohydrat, 8 gram protein, 6,2 gram fiber og 3,0 gram salt.
Har du tips til nye, sunne matvarer som matspaneren kan teste? Send oss en mail her.
Se alle matvarer matspaneren har testet her.

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her