AKTIVE SAMMEN: Mari har brukt god tid på å gå ned 18 kilo, de siste 10 kiloene løsnet først da hun fikk meg seg familien. Nå er familien på fire ofte ute på tur sammen.

Aktiv og sunn familie: Mari (30) endret familiens livsstil – gikk ned 18 kilo

Publisert: 2016-04-18 12:07

Småbarnsliv trenger ikke stå i veien for å leve aktivt og sunt. For Mari Widegren Norum løsnet kiloene da hun fikk med hele familien på de sunne livsstilsendringene.

Da samboerparet Mari Widegren Norum og Simon Hatling møttes i 2009 ble hverdagen plutselig fylt med mer kjærestekos og mindre aktiviteter. Etter familieforøkning og flere kjærestekilo, kom vendepunktet i oktober 2015.

– Alt var et ork! Jeg var veldig lat og spiste usunn mat. Selv det å kle på ungene og komme seg ut av døra var et strev. Det var en av årsakene til at jeg ville endre på hverdagsvanene, sier Mari, og forteller at hun også tidligere har forsøkt å legge om livsstilen.

Les også: Anita og Stian gikk ned 40 kilo sammen

Ned ti kilo på et halvt år

Det som ble annerledes denne gangen, var at samboeren gikk med på å bytte ut den usunne maten. Et halvt år senere er hun ti kilo lettere – og familien har blitt både sunnere og mer aktive enn tidligere.

– Jeg så hvor viktig det var for Mari å legge om livsstilen. Til å begynne med var det mest for hennes del, men så har vi jo to barn som har godt av å vokse opp med sunne forbilder, forteller Simon og legger til:

– Nå merker jeg at jeg har mye mer energi i det daglige og klarer å gjøre en bedre jobb. Ikke minst klarer jeg å være «mer pappa» enn jeg var tidligere.

Husker du? Aina la om livsstilen for barnas skyld

Kortsiktige og langsiktige mål

DEN GANG: Tidligere brukte familien på fire å kjøre snøscooter til hytta. Nå går heller Mari og Simon, mens barna Nora og Vilja får sitte i bæremeis eller pulk.

I tillegg til økt overskudd, var vektnedgang en viktig motivasjon for Mari. Og for å klare det, trengte hun støtte fra familien.

– Jeg var nok først og fremst opptatt av kortsiktige mål – at vekten skulle ned, mens Simon var mer opptatt av det lange løpet, og det å få en sunn livsstil for hele familien. Med tiden ble det også viktig for meg, sier hun.

Over tid har begge gått ned i vekt, begge har fått en sunnere livsstil – og selv om Mari har satt seg et nytt vektnedgangsmål, er ikke tallet på vekten like viktig som tidligere.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Faste treningsdager

Til å begynne med fokuserte samboerparet på kostholdsendringen og trente lite, men nå har paret også fått på plass treningsrutiner.

– Mens Simon ofte er på spinning, kan jeg godt ta en joggetur på vei til eller fra jobben. Ellers er jeg veldig glad i å trene ute i naturen, og tar ofte en tur til en liten fjelltopp i nærheten av her vi bor. I tillegg har jeg begynt å trene litt styrke, forklarer Mari.

Sjekk også: Kom i form med kompistrening

Det har også blitt viktig å ta med hele familien ut på aktiviteter, forklarer hun. Enten det er på aketurer, skiturer eller gåturer i naturen. Og når den ene er litt mindre motivert enn den andre, er samboerparet flinke til å motivere hverandre:

– Det er det som er så fint når man er sammen om det. Vi er blitt flinke til å dra med hverandre, sier hun.

SAMMEN PÅ TUR: Om vinteren tar Mari og Simon med seg Vilja og Nora på tur i pulk og bæremeis, og nå som våren har kommet finner de gjerne frem syklene eller tar med barna på en tur til fjelltoppen Oftenåsen i nærområdet.

Planlegging og storhandel

Mellom jobb og henting i skole og barnehage er det mange familier som har vanskelig for å finne tid og overskudd til å trene og tilberede sunne måltider i hverdagen. For samboerparet fra Steinkjer har god planlegging vært avgjørende for gjennomføringen.

– Hver søndag planlegger vi hva vi skal ha til middag hele uken. Med én storhandel i uka sparer vi mye tid i hverdagen, og vi slipper å bruke energi på å tenke på hva vi skal ha til middag hver dag, sier Mari.

FØR: Etter at dette bildet ble tatt i 2014 har Mari gått ned hele 18 kilo.

Fra kresen til nysgjerrig

Tiden som paret sparer inn ved å planlegge måltider og storhandle, bruker de blant annet til å lage mer mat fra bunnen av.

– Det tror jeg har gjort matlagingen mer spennende for barna også, forklarer Simon.

I dag er familiens yngste medlemmer ivrige hjelpere ved kjøkkenbenken. De hakker, smaker og stiller nysgjerrige spørsmål – men slik var det slett ikke til å begynne med.

– Yngstemann har alltid likt mye, mens eldstemann har vært kresen i matveien. Derfor spiste hun nesten ikke noe til middag i starten. Men vi lagde ikke noe alternativ, så da måtte hun pent vente til kveldsmaten om hun ikke spiste opp, sier Mari.

Les også: Ikke la slankingen din påvirke barna

NÅ: Mari har gått gjennom en imponerende endring, og resultatene er godt synlige.

Det tok imidlertid ikke lang tid før også eldstedatteren begynte å sette pris på de sunne måltidene, og selv om hverdagsmiddagene ikke lenger består av pølser, pannekaker eller pasta, har ungene én dag i uken der de kan velge akkurat hva de vil til middag.

– Men eldstemann fortalte nettopp at hennes nye livrett er ovnsbakte grønnsaker!

Familiens beste råd:

• Planlegg middager for hele uken.

• Storhandle en gang i uken.

• La barne hjelpe til i matlagingen og la barne smake på det de ønsker.

• Ha forståelse for hverandres fritid til trening og aktivitet. Gi tid likså mye som å ta.

• Backe opp hverandre. Del på husarbeid og daglige gjøremål, da vil du få bedre tid til aktiviteter med barna og til trening.

• La bilen stå, ta bena fatt så ofte det lar seg gjøre.

• Ta med matpakker til for eksempel bassenget eller andre steder du vet det kun selges usunne alternativer. Barna syns det er likså godt med en spennende matpakke med litt oppskjært frukt og bær som en porsjon med pølse og pommes frites.

Tips til familieaktiviteter:

• Arrangere skattejakt for ungene med en gjemt skatt og skattekart.

• Gå på spennende tur med lommelykt om kvelden.

• Dra på oppdagelsesferd (gjerne med forstørrelsesglass) i skogen/fjæra. Plukke med forskjellige «skatter» hjem som dere kan lage bilder av senere.

• Hinderløype for både store og små på lekeplassen eller i skogen.

• Sett på musikk og DANS med barna, dette setter de ekstrem stor pris på hjemme hos oss og jeg kan garantere at humøret til de voksne også blir bedre.

• Invester i pulk, bæremeis eller sykkelvogn. Da har du mange aktiviteter eller turer du kan ta med barna på.

Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

Aina vil være en sunn og sprek mamma for barna

Ekteparet Anita og Stian gikk ned 40 kilo sammen

Trude ville ha en aktiv livsstil, ikke bare gå ned i vekt

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her