UTE ELLER INNE? Når det er iskaldt ute er det fristende å bli inne. Bør man det?

Er det farlig å trene i kulda?

Publisert: 2016-01-15 17:12

Nå har termometeret vist kalde blå lenge – og det ser ikke ut til å bli mildere med det første. Dette må du tenke på om du vil trene ute når det er bitende kaldt.

Julie Stang er stipendiat på Norges Idrettshøgskole (NIH) og forsker på astma hos idrettsutøvere.

Når minusgradene kryper nedover gradstokken er det kanskje mest fristende å bli inne. I tillegg har du kanskje hørt at det ikke er bra å trene hvis det er skikkelig kaldt ute.

Er det best å bare bli inne, eller bør du trosse dørstokkmila? Vi hørte med Julie Stang, som jobber med et doktorgradsprosjekt ved Norges Idrettshøgskole (NIH) om astma hos idrettsutøvere, og forsker på hvordan toppidrett påvirker lungene til langrennsløpere og svømmere.

Dropp harde økter

- Er det farlig å trene når det er kaldt?

– Nei, det er ikke farlig å trene når det er kaldt, men jeg vil ikke anbefale å trene veldig hardt (les: med høy intensitet) på de kaldeste dagene. Hvis du absolutt vil kjøre en hard intervalløkt og det er mer enn -12 til -15 grader så ta den heller inne, sier Stang.

Hun sier at en bør kjenne etter selv, og at det er vanskelig å sette en minimumtemperatur for uteøkter.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Sensitive bør være varsomme

– Men skirenn blir ofte avlyst når det er mer enn -15 grader. De som er spesielt sensitive bør kanskje revurdere allerede ved mindre enn 10-12 minusgrader, sier hun.

De som er spesielt sensitive, typisk astmatikere, bør være mer varsomme enn andre, påpeker hun.

– Toppidrettsutøvere er også forsiktige med kulden. Dette er fordi de trener ofte flere økter per dag, og over tid blir dette store belastninger på kroppen.

Ikke forskjell på treningsutbyttet

- Forbrenner man mer eller mindre når man trener i kaldt vær?

– I teorien så forbrenner kroppen mer når det er i kaldt for å holde på varmen, og spesielt kjernetemperatur (dvs. de indre organene) er viktig at ikke reduseres mye fra 37 grader. Men jeg vil ikke anbefale å trene i kald luft for å gå ned i vekt. Kroppen vil bruke energien på vitale organer enn skjelettmuskulaturen, så treningsutbyttet vil nok ikke være bedre i kaldt vær, sier Stang.

Kle deg for været

Om du har planer om å trene en hard økt bør du altså heller trene inne enn ute dersom gradestokken viser mange minusgrader.

Hvis du vil trene en økt med moderat intensitet i kulda er det imidlertid viktig at du kler deg riktig. Bruk ullundertøy innerst og husk lue, votter/hansker. I tillegg er det lurt å bruke en tynn hals eller skjerf i halsen.

– Kald luft mot ansiktet kan forverre en astmatisk reaksjon, at man blir tett i pusten, forklarer Stang.

Tenker du å løpe bør du tenke litt ekstra over skotøyet. Er det glatt kan det være lurt å skaffe seg brodder, eller joggesko med pigger.

Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:
De 5 beste treningsøvelsene som gir maks utbytte

Skikk og bruk på treningssenteret
La 2016 bli året du endelig lykkes med vektnedgangen
Slik håndterer du fulle treningssentre i januar

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her