Helena Krekling / Vektklubb

Grønnsaksmos er det sunne tilbehøret som passer til alt

Publisert: 2016-09-01 11:44

Grønnsaksmos eller -puré er det perfekte tilbehøret om du ønsker å få i deg mer grønnsaker på en enkel måte.

Vi kan alle bli flinkere til å få i oss mer grønnsaker, og det trenger ikke å være så vanskelig å få det til. Helsedirektoratets anbefalinger er 500 gram grønnsaker, bær og frukt hver dag, hvor halvparten av dette bør være grønnsaker.

Fem grunner: Derfor bør du spise mer grønnsaker

Grønnsaker inneholder viktige vitaminer og mineraler kroppen trenger for å fungere.

  • Gulrot er en god kilde til vitamin A som er viktig for synet.
  • Blomkål er mager kost, men inneholder likevel mange av næringsstoffene kroppen har nytte av. 100 gram blomkål, som er en liten porsjon, inneholder omtrent 20 prosent av anbefalt inntak av folat. Folat er viktig for celledeling, særlig under graviditet.
  • Brokkoli er en anvendelig grønnsak og proppfull av næringsstoffer. Den inneholder mer vitamin C per 100 gram enn en appelsin. Brokkoli inneholder også jern som er viktig for mange funksjoner i kroppen, blant annet bidrar det til transport av oksygen til cellene.

Triks: Slik kan du spise billig og sunt

Enkelt få i deg nok grønnsaker

I tillegg er grønnsaker en god kilde til kostfiber og kalium. Kalium inngår i mange prosesser i kroppen og er spesielt viktig for å regulere væskebalanse og blodtrykk. Kostfiber gir deg en økt metthetsfølelse som kan hindre deg i å småspise eller overspise.

Blomkål, brokkoli og gulrot inneholder mer enn 2 gram fiber per 100 gram. Spiser du 500 gram grønnsaker om dagen kan du dekke omtrent halvparten av det anbefalte inntaket av fiber om dagen. Spiser du 100 gram brokkoli eller en porsjon brokkolipuré får du i deg en fjerdedel av det anbefalte inntaket av kalium.

Ved å lage grønnsakspureer som tilbehør til middagen kan du enkelt få i deg nok grønnsaker. Samtidig som du sparer mange unødvendige kalorier i forhold til, for eksempel, å spise ferdig potetmos du kjøper på butikken. I tillegg er disse både fargerike og spennende, og gir maten en liten ekstra piff.

TIPS: For mer smak kan du tilsette urter, hvitløk eller salt etter ønske. Dette er ikke beregnet med i kaloriberegningen.

Gulrotpuré

Helena Krekling / Vektklubb

Til 4 porsjoner, 76 kcal per porsjon

Dette trenger du:
10 gulrøtter
1 ss margarin
Slik gjør du det:
1. Kok gulrøttene
2. Hel av vannet når gulrøttene er møre (gjerne litt overkokte)
3. Ha i 1 ss margarin
4. Mos med stavmikser til blandingen blir en fin puré.

Lagre oppskriften til senere bruk! (Kun for VK-medlemmer)

Blomkålpuré

Helena Krekling / Vektklubb

Til 4 porsjoner, 36 kcal per porsjon

Dette trenger du:
1 blomkål
1 ss margarin
Slik gjør du det:
1. Kok blomkålen
2. Hel av vannet når blomkålen er mør (gjerne litt overkokt)
3. Ha i 1 ss margarin
4. Mos med stavmikser til blandingen blir en fin puré.

Lagre oppskriften til senere bruk! (Kun for VK-medlemmer)

Brokkolipuré

Helena Krekling / Vektklubb

Til 4 porsjoner, 42 kcal per porsjon

Dette trenger du:
1 brokkoli
1 ss margarin
Slik gjør du det:
1. Kok brokkolien
2. Hel av vannet når brokkolien er mør (gjerne litt overkokt)
3. Ha i 1 ss margarin
4. Mos med stavmikser til blandingen blir en fin puré.

Lagre oppskriften til senere bruk! (Kun for VK-medlemmer)

ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Les også:

Dagbok fra leir for en sunnere livsstil (saken er åpen for medlemmer)

Så mye frukt og grønt er 800 gram

Næringsrike frokoster

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her