Halloween feires i dag i svært mange land over hele verden, både blant store og små.
Halloween feires i dag i svært mange land over hele verden, både blant store og små. Foto: Shutterstock

Slik oppsto Halloween

Nina Schmidt
Publisert: 2007-10-30 14:44

Halloween er dagen nordmenn ser ut til enten å elske eller hate. Om du er blant dem som synes det er morsomt å feire dagen, får du her historien.

Å feire Halloween har dype historiske røtter i Europa, og er ikke en amerikansk oppfinnelse, slik mange ser ut til å tro. Ifølge nettstedet history.com stammer Halloween fra en keltisk feiring kalt Samhain.

Europeisk opphav

Kelterne levde i Sentral-Europa i mange hundre år før Kristus, senere spesielt i det som i dag er Irland, Storbritannia og det nordlige Frankrike. De feiret nyttår 1.november, og trodde at grensen mellom levende og døde ble utvisket natten før nyåret rant.

Den 31.oktober feiret de Samhain, og trodde at åndene til de døde returnerte. Folk utkledd med dyrehoder eller dyrehuder samlet seg rundt digre bål og ofret avlinger og dyr.

Få inspirasjon til hva du kan spise

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse
Annonse

Få inspirasjon til hva du kan spise

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse

Hylle helgener, martyrer, de døde og sjeler

Mange hundre år senere, etter at keltiske områder ble kristnet, innstiftet pave Boniface IV 1.november som Allehelgensdag for å hylle helgener og martyrer. Ifølge history.com er det en utbredt oppfatning i dag at Paven med dette forsøkte å erstatte den keltiske dødsfestivalen med en relatert, men kirkelig godkjent helligdag.

Om lag i år 1000 e.Kr. innstiftet Kirken «Alle sjelers dager» den 2.november for å hedre de døde. Dagen ble feiret samtidig med Samhain med store bål, parader, og ved utkledning i engle-, djevel- og helgenkostymer.

Disse tre feiringene - Allehelgensdag, Alle sjelers dag, og Samhaim, ble kalt «Hallowmas».

Videreutviklet i USA

Det var europeiske immigranter som brakte med seg skikken å feire Hallowmas til USA, der den ble påvirket av ulike etniske emmigrantgrupper så vel som av indianske skikker.

I siste halvdel av 1800-tallet flyktet hundretusener av irer til USA fra hungersnøden i hjemlandet. Irene bidro sterkt til å spre skikken med å feire Halloween, og en egen amerikansk versjon utviklet seg.

På begynnelsen av 1900-tallet ble foreldre i USA oppfordret til å ta bort de mest groteske og fryktinngytende elementene fra feiringen, og fjernet samtidig en del av de mystiske og religiøse overtonene ved den gamle skikken.

Fra 1920-tallet har Halloween handlet vel så mye om samhold i nabolag og grupper, som om ånder og hekseri, ifølge history.com, og feires med parader og folkefester over hele USA.

Knask eller knep

Mellom 1920 og 1950 gjenoppsto «trick or treat»-tradisjonen (knask eller knep), noe som skal ha blitt sett på som en relativt rimelig måte for alle i et lokalsamfunn å delta i festlighetene på.

I dag anses Halloween som den nest største kommersielle helligdagen i USA, og amerikanerne svir av hele 6.9 milliarder dollar årlig på feiringen.

Vil du lære hvordan du lager Halloweenlykter av gresskar? Se bilder her.

Lyst til å lage pumpkin pie en amerikansk nasjonalrett? Her finner du oppskriften!

Men obs: Oppskriften krever gresskarpure. Se en bildeserie av hvordan du lager pureen, den krever en del forarbeid

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her