Ingen nåde i USA: Hva skjer med kroppsidealene?

Publisert: 2012-07-17 15:22

Om du synes det er mye mas om slanking og kroppsbilde hjemme må du stålsette deg om du skal reise til USA.

FAKSIMILE. Sladderpressen i USA boltrer seg i kjendisenes kropper og utseende. Spesielt Jessica Simpson har fått gjennomgå etter sin seneste fødsel.

SKRIVER FOR VEKTKLUBB.NO

Kari Jaquesson (50) er treningsinstruktør og programleder og deltok nylig på World Fitnes Convention, en stor treningsmesse for instruktører og bransjefolk i California. Hun skriver derfra for VGs Vektklubb.

Jan Petter Lynau

Her er det virkelig ingen nåde. På utallige magasinforsider skriker det mot oss: Fet, fett, fett! Kjendisene legges under lupen og det felles nådeløse dommer over mager, rumper, lår og vekt. Enten er du for feit, for tynn eller for slapp i fisken. Noen få blir erklært sexy nok til å få tommelen opp.

Kjendisprogrammer a la God Kveld Norge har også egne innslag der de bedømmer kjendisenes ”beachbodies”. Det er harde krav. De fleste magasiner hjemme i Norge har også forslag til kosthold og slanking, men her i USA er ordbruken helt annerledes. Det skal i alle fall ikke etterlates noen tvil om at fett, ja det er bare ekkelt.

Jeg undres hva det gjør med en nybakt mamma som Jessica Simpson å få hele sin etter-fødselsvekt grundig debattert over flere magasinsider. At hun ikke klarer å gå ned i vekt raskt nok etter fødselen omtales som en katastrofe. Kan du se for deg norske blader holde på sånn med hjemlige kjendiser?

Det at kvinner er misfornøyde med kroppen sin er blitt en opplest sannhet. Det er liksom sånn det skal være. Legg merke til amerikanske serier, både sitcoms som ”Christine”, men også i dramaserier er det ofte snakk om eller referert til kvinners lave selvfølelse på kroppen.

En av forelesningene jeg var med på handlet om det som kalles intuitiv spising. Den amerikanske treningseksperten Tiffany Crate bekrefter at det er svært vanlig at amerikanske kvinner sier at de hater kroppen sin, men understreker at det også er flere menn enn før som sliter med det stadig økende trykket på kropp og utseende og at det gir utslag i mer matmisbruk, selvhat og steroider.

Det er ikke så rart at menn begynner å merke trykket. Antallet avkledde mannekropper har økt enormt. En undersøkelse tok for seg annonsene i Cosmopolitan og Glamour. På 1950 tallet var det 3% avkledde menn, men på 1990 tallet var det 35%. Siden det har det steget enda mer, og blader med avkledde menn med store, markerte muskler er utstilt i alle bladkiosker. Mennene i bladene er mye mer muskuløse enn før, mens kvinnene er mye tynnere enn før og har mindre kroppsfett.

På messen jeg var på i San Diego var det store bilder av muskuløse menn som dominerte. Ikke muskuløse på samme måte som kroppsbyggere vanligvis ser ut, men likevel vesentlig mer enn det som vi kaller vanlig. Jeg stusset: Er det dette som skal motivere gutta inn på trening? Eller skal det gi dem komplekser? Det er ikke lett å oppnå den type kropper med kontorjobb og noen timer i uken på gymmet. Å øke muskelmassen uten å også få mer fett på kroppen er ingen enkel oppgave – det er nærmest en heltidsjobb.

Et sunt ideal?

Privat

Blader skal inspirere. Men jo mer menn leser blader som Men’s Fitness, Men’s Health og Muscle & Fitness, jo mer misfornøyde blir de med sitt eget kroppsbilde. Men menn overvurderer hvor mye muskler kvinner synes er fint og tiltrekkende.

I et forsøk ble en gruppe menn vist flere forskjellige kroppstyper, med ulik grad av muskler og fett. De ble bedt om å velge ut den modellen kroppstypen de mente ville være ideell for dem. De ønsket seg kroppen med mer muskler enn det de hadde.

En undersøkelse på UCLA sammenlignet idealene i dame- og manneblader.

Mannebladene har kvinner med mer fett enn de i damebladene, og mennene i mannebladene er mye mer muskuløse enn i damebladene. Har vi misforstått hva det motsatte kjønn ønsker av oss?

Når mennene ble spurt om hvilken kroppstype de trodde kvinner likte best, valgte de jevnt over kropper med nesten 10 kilo mer muskler enn det damene hadde valgt seg. Også blant homofile og lesbiske var det lignende resultater.

Både det kvinnelige idealet med synlige muskler og lavere fettprosent enn det som regnes som normalt, men likevel fyldige bryster og det mannlige idealet med mye muskler og svært lav fettprosent er nesten uoppnåelig for de fleste. Hvorfor streber vi likevel så hardt?

John Wayne var guttas store helt, men han hadde i hvert fall ikke sixpack! Hans kroppstype er faktisk nærmere det kvinnene ønsker seg enn mennene på forsiden av treningsbladene (som for øvrig er veldig retusjerte!).

Selv actionheltene har fått helt andre proporsjoner. Sammenligne Batman fra de gamle filmene fra og filmene fra i dag. Actionfigurene i barnas tegnefilmer og i leketøybutikken har kropper som det er umulig å oppnå uten bruk av steroider.

Matthew McConaughey blir alltid omtalt som supersexy og er spesielt kjent for sin veltrente kropp. Nå har han akkurat spilt inn en film om mannlige strippere. I forbindelse med promoteringen var han gjest på et talkshow her i USA og han snakket om hvor mye ekstra han måtte trene for å føle seg bra nok til å spille i filmen. Om ikke han er fornøyd er det lov å lure:

Kan vi noen gang bli fornøyde?

Kanskje det er som med det med det meste her i livet – at øvelse gjør mester: ved å oppleve, leve, være med på ting og ha det gøy, være i bevegelse og respektere egne behov for søvn, robust mat i passe mengder, investere i samvær med venner og familie, nyte frisk luft og ta deg de nødvendige pausene og rett som det er gjøre ting uten annen motivasjon enn at det rett og slett er gøy!

Øve på å digge seg sjæl, rett og slett! Det er lov å si det høyt: ” Jeg er virkelig deilig!”

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her