Skal det være litt pulver-frokost?
Skal det være litt pulver-frokost? Foto: Roger Neumann / VG

Ekspertene skriver: Supermat – for godt til å være sant?

Professor i ernæring Christian A. Drevon
Publisert: 2012-11-05 10:04

Påstandene om supermatens virkning ligger nært opp til begreper som brukes i moderne biologi og ernæringsforskning.

Lege og professor i ernæring Christian A. Drevon sitter i Vektklubbs ekspertpanel.
Lege og professor i ernæring Christian A. Drevon sitter i Vektklubbs ekspertpanel. Foto: Magnar Kirknes

Ifølge noen tilfeldig valgte nettsider kan supermat gi økt energi, virke vitaliserende, styrke immunforsvaret, ha en rensende effekt, forbedre fordøyelsen, og ha en foryngende effekt på huden.

Alger og gress skal være noe av det beste fordi det inneholder mineraler, klorofyll, vitaminer og enzymer som bekjemper mikroorganismer og bakterier i kroppen. Noen gram av dette, av frukt- og bærpulver, spirer og sopp og så videre, skal gjøre underverker på det meste.

Løftene er krydret med opplysninger om at alt er ett hundre prosent naturlig, fri for syntetiske vitaminer, kunstige søtningsstoffer, såkalte fyllmasseingredienser, gluten og laktose.

Ved søk i kvalitetssikrede vitenskapelige databaser er det særdeles lite å finne som kan understøtte påstandene om den helsebringende effekten av såkalt supermat.

Påstandene om styrket immunforsvar, bedre fordøyelse og foryngende effekt på huden er grepet ut av luften, og kan ikke dokumenteres med skikkelige vitenskapelige studier. De burde derfor ha vært stoppet av Mattilsynet, som egentlig er forvaltningsorganet for slike produkter.

Denne type arbeid er imidlertid ikke prioritert, og dermed slipper produsenter og distributører unna med udokumenterte påstander som lover mye mer enn de kan stå inne for.

Resultatet er at mange lett lar seg lure til å bruke penger på produkter som i beste fall er verdiløse, i verste fall kan være skadelige.

Det gode budskap er at man kommer lengst med vanlig, sunn mat som man kan handle i en hvilken som helst butikk. Bruk grønnsaker, frukt, grove kornprodukter, fisk i alle varianter, og magre melk- og kjøttvarer i passe små mengder.

Om man i tillegg får seg 30–60 minutters fysisk aktivitet og ikke røyker, ja da har sjansen for å leve et sykdomsfritt liv økt betydelig.

Les flere eksperspalter:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her