SKAPSNOKING: Titter du ofte innom kjøleskapet for å se om det er noe godt? Fyll opp med frukt, bær og grønnsaker så har du i hvert fall noe sunt å ty til!
SKAPSNOKING: Titter du ofte innom kjøleskapet for å se om det er noe godt? Fyll opp med frukt, bær og grønnsaker så har du i hvert fall noe sunt å ty til! Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Ta kontroll på søtsuget på hjemmekontoret

Elisabeth Stigum
Publisert: 2020-03-13 10:41

De fleste av oss må tilbringe store deler av dagen hjemme i disse coronatider. Da kan veien til kjøleskapet, kjøkkenskapet eller godteskuffen være kort.

Det er mange av oss som jobber hjemmefra, har blitt permittert, må passe barn som følge av at skoler og barnehager er stengt eller er satt i karantene, uten at vi er syke.

Spørsmål og svar om coronaviruset: - Hvordan fungerer hjemmekarantene?

Regjeringens inngripende tiltak får naturlig nok store konsekvenser for hverdagen vår.

Kart og statistikk: Slik spres Corona i Norge og verden

Spis regelmessig

For deg som også vil passe vekten eller jobber med å gå ned i vekt, er hverdagsrutiner og faste måltidsrytmer noe som kan gjøre det lettere å ta sunnere valg. Når disse endres kan utfordringene komme.

– Å fortsette å spise fem til seks små og sunne måltider gjennom dagen, selv om du går hjemme, kan hjelpe mot søtsug og skapsnoking, sier klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.

Stengte treningssentre: Slik trener du hjemme!

VELG SUNT: – Forsøk å spise hver tredje til fjerde time og se om det blir enklere å velge sunn mat, foreslår kliniskernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.
VELG SUNT: – Forsøk å spise hver tredje til fjerde time og se om det blir enklere å velge sunn mat, foreslår kliniskernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm. Foto: Mattis Sandblad / VG

Spis etter klokken

Kosteksperten oppfordrer hver og en til å finne sin optimale måltidsrytme, og for noen kan det å spise etter klokken være en god løsning.

– Med en smart måltidsrytme gjennom dagen unngår du at det går for lang tid mellom hvert måltid og at du blir for sulten. Dette kan være et smart grep mot å spise usunn mat eller for store porsjoner med mat, forteller Ramm.

Avkrefter sukkermyten: – Det er ikke for mye sukker i frukt

Måltid- og kalorifordeling

Her er et forslag til en god rytme på måltidene, og fordeling av kaloriene for en person som skal spise 2000 kcal daglig:

Kl 6-8: Frokost: 350–450 kcal
Kl 9-10: Mellommåltid: 100-200
Kl 11-13: Lunsj: 500 kcal
Kl: 14-16: Mellommåltid: 100-200 kcal
Kl: 17-19: Middag: 550–650 kcal
Kl: 20-22: Kveldsmat: 200 kcal

Frokost, lunsj og middag er for de aller fleste av oss hovedmåltider. Disse bør inneholde størstedelen av energiinntaket gjennom dagen, og være smart sammensatt.

Under 200 kcal: 10 sunne mellommåltider

– Et smart sammensatt måltid for dem som ønsker å gå ned i vekt bør inneholde gode kilder til protein, umettede fettsyrer, karbohydrater og masse grønnsaker, forklarer Ramm.

SJOKOLADE VERSUS FRUKT: Innholdet på hver tallerken er cirka 300 kcal. Du kan spise ganske mye frukt og grønt sammenlignet med sjokolade!
SJOKOLADE VERSUS FRUKT: Innholdet på hver tallerken er cirka 300 kcal. Du kan spise ganske mye frukt og grønt sammenlignet med sjokolade! Foto: Anette Skarpaas Ramm

Tips mot søtsug

Mange synes ettermiddagene og kveldene er verst når det kommer til søtsug. Særlige kveldene i sofaen.

Klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved sykehuset i Vestfold, har tidligere gitt Vektklubbs lesere følgende tips mot søtsug:

* Spis regelmessig, unngå å bli skrubbsulten.

* Spis mat som metter: Proteinrik mat og fiberrik mat metter mye mer enn fett.

* Unngå å handle når du er sulten.

* Unngå å ha mange fristelser i hus.

* Lag et system for å ha oversikt og kontroll.

* Litt er OK. Øv deg på å spise små, avmålte mengder av ditt favorittgodteri. For eksempel en remse med tre ruter sjokolade.

* Spis et lite mellommåltid.

* Sett frem et fruktfat.

* Puss tennene etter middag.

* Flytt fokus og gjør ting du synes er gøy, som å spille sjakk, løse kryssord, sudoku, eller gjør håndarbeid.

ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her