Størrelsen påvirker hvor mye mat vi tar på fatet.

Tallerkentriks: Slik kan du unngå å spise for mye

Publisert: 2023-05-05 13:53

Med dette enkle grepet kan du spare hundrevis av kalorier.

De siste tiårene har tallerkener og glass est ut i takt med størrelsen på befolkningen. Dette bidrar til at du spiser mer, uten at du kanskje egentlig er klar over det.

Når det skjer små økninger blir vi kanskje ikke helt bevisste på at porsjonsstørrelsen blir større. Det er med på flytte grensen for det vi tenker som en «normal» mengde for å spise på én gang.

Få kontroll

De fleste av oss vet godt at vektreduksjon i det store og det hele handler om å bruke mer energi enn det man inntar.

Det kan oppleves som enklere sagt enn gjort, men et viktig verktøy i forbindelse med vektreduksjon er å se på spisevaner, samt få en oversikt over hva og hvor mye man spiser.

Å se på hva slags hverdagsservise og glass du bruker kan gjøre det enklere å kontrollere porsjonene dine, og dermed hindre at du spiser mer enn nødvendig når du egentlig er mett.

Ofte er det nemlig slik at jo større servise du bruker, jo mer fyller du opp, og jo mer spiser og drikker du.

Vet du hvor mange kalorier det er på fatene? På det store fatet: ca. 600 kcal. På det lille fatet: ca. 350 kcal.

Alt har blitt større

Skrur vi tiden noen tiår tilbake, så ble det brukt betydelig mindre tallerkener og mindre glass enn det som er «normalen» i dag. Det er ikke bare servise på kjøkkenet vårt som kan bidra til at vi spiser mer enn før.

I butikkene har både handlevogner og ulike forpakninger blitt større, mens hos bakeren får vi stadig større boller og skolebrød. For eksempel kan en muffins du kjøper ute på kafé i dag inneholder opp mot 500–600 kilokalorier, mot 200–250 kilokalorier for 30 år siden.

Og har du lagt merke til hvor store smågodtposene har blitt? Her får du plass til flere hundre gram smågodt og de største papirposene fra Candy King kan romme over tre kilo godteri!

Skrekk og gru: Så mange kalorier er det i smågodtposen din

3 kilo smågodt = over 10.000 kcal.

Vi spiser større porsjoner

Det visuelle har mye å si for hvordan hjernen oppfatter mengde og porsjonsstørrelse. Flere studier viser at vi spiser mer når vi får større porsjoner, helt uavhengig om vi er overvektig eller ikke, eller sultne eller ikke sultne.

Blant annet viser en analyse av 60 studier som ble publisert i 2015, at større tallerkener rett og slett gjør oss tykkere, skriver Norsk Helseinformatikk.

Det at middagstallerken og dessertskåler har blitt større er ikke hovedproblemet i seg selv, men utfordringen er at vi fyller mer mat på fatet. For eksempel kan en stor tallerken med en passe porsjon oppfattes som lite fordi maten ikke dekker hele overflaten.

Det samme gjelder drikkevarer – jo større glass vi bruker, jo mer drikker vi. Vi drikker mindre når vi velger høye og slanke glass, fremfor korte, brede glass.

Test deg selv: Hvor mange kalorier er det på middagsfatet?

Husk det visuelle

Å bli bevisst på hvordan mat og drikke presenteres kan derfor redusere det daglige kaloriinntaket med flere hundrevis av kalorier – noe som igjen gjør det lettere å holde uønskede kilo unna.

En positiv side ved store tallerkener kan jo være at det er plass til mer grønnsaker, noe vi vet vi bør spiser mer av. La gjerne salat og grønnsaker fylle nesten halve tallerkenen, da blir det naturlig å forsyne seg i mindre mengder av det andre.

270 gram lasagne = ca. 480 kcal. Det sortet fatet er ikke veldig mye større, men det føles naturlig å fylle ca 70 gram mer lasagne på fatet. Tar man to porsjoner av dette utgjør det 250 kcal mer enn to porsjoner av det hvite fatet.
200 gram lasagne = ca. 350 kcal.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her