Ubevisste uvaner kan øke vekten 1–2 kilo i året
Små valg du gjør ofte i hverdagen din kan over tid gi utslag på vekten, både den ene og andre veien.
Med dette enkle grepet kan du spare hundrevis av kalorier.
De siste tiårene har tallerkener og glass est ut i takt med størrelsen på befolkningen. Dette bidrar til at du spiser mer, uten at du kanskje egentlig er klar over det.
Når det skjer små økninger blir vi kanskje ikke helt bevisste på at porsjonsstørrelsen blir større. Det er med på flytte grensen for det vi tenker som en «normal» mengde for å spise på én gang.
De fleste av oss vet godt at vektreduksjon i det store og det hele handler om å bruke mer energi enn det man inntar.
Det kan oppleves som enklere sagt enn gjort, men et viktig verktøy i forbindelse med vektreduksjon er å se på spisevaner, samt få en oversikt over hva og hvor mye man spiser.
Å se på hva slags hverdagsservise og glass du bruker kan gjøre det enklere å kontrollere porsjonene dine, og dermed hindre at du spiser mer enn nødvendig når du egentlig er mett.
Ofte er det nemlig slik at jo større servise du bruker, jo mer fyller du opp, og jo mer spiser og drikker du.
Skrur vi tiden noen tiår tilbake, så ble det brukt betydelig mindre tallerkener og mindre glass enn det som er «normalen» i dag. Det er ikke bare servise på kjøkkenet vårt som kan bidra til at vi spiser mer enn før.
I butikkene har både handlevogner og ulike forpakninger blitt større, mens hos bakeren får vi stadig større boller og skolebrød. For eksempel kan en muffins du kjøper ute på kafé i dag inneholder opp mot 500–600 kilokalorier, mot 200–250 kilokalorier for 30 år siden.
Og har du lagt merke til hvor store smågodtposene har blitt? Her får du plass til flere hundre gram smågodt og de største papirposene fra Candy King kan romme over tre kilo godteri!
Skrekk og gru: Så mange kalorier er det i smågodtposen din
Det visuelle har mye å si for hvordan hjernen oppfatter mengde og porsjonsstørrelse. Flere studier viser at vi spiser mer når vi får større porsjoner, helt uavhengig om vi er overvektig eller ikke, eller sultne eller ikke sultne.
Blant annet viser en analyse av 60 studier som ble publisert i 2015, at større tallerkener rett og slett gjør oss tykkere, skriver Norsk Helseinformatikk.
Det at middagstallerken og dessertskåler har blitt større er ikke hovedproblemet i seg selv, men utfordringen er at vi fyller mer mat på fatet. For eksempel kan en stor tallerken med en passe porsjon oppfattes som lite fordi maten ikke dekker hele overflaten.
Det samme gjelder drikkevarer – jo større glass vi bruker, jo mer drikker vi. Vi drikker mindre når vi velger høye og slanke glass, fremfor korte, brede glass.
Test deg selv: Hvor mange kalorier er det på middagsfatet?
Å bli bevisst på hvordan mat og drikke presenteres kan derfor redusere det daglige kaloriinntaket med flere hundrevis av kalorier – noe som igjen gjør det lettere å holde uønskede kilo unna.
En positiv side ved store tallerkener kan jo være at det er plass til mer grønnsaker, noe vi vet vi bør spiser mer av. La gjerne salat og grønnsaker fylle nesten halve tallerkenen, da blir det naturlig å forsyne seg i mindre mengder av det andre.
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Små valg du gjør ofte i hverdagen din kan over tid gi utslag på vekten, både den ene og andre veien.
Små grep når du skal kose deg i sommer kan holde uønskede feriekilo unna.
Lavere energinivå, mer sofakos og økt matinntak. Kjenner du deg igjen? Her er rådene som gjør det enklere å kontrollere vekten i høstmånedene.
Det er størrelsen som teller, i alle fall når det kommer til kakestykker.
Med noen enkle grep kan du få et sunnere kosthold, og det kan hjelpe deg å gå ned noen overflødige kilo.
Mange kan oppleve at dersom man spiser nok av den sunne mat kroppen trenger, får man mindre lyst på usunn mat, sier Vektklubbs kostekspert.