Havreringene er laget av ekstrudat av havre, en form for prosessering.
Havreringene er laget av ekstrudat av havre, en form for prosessering. Foto: Eli Anne Myrvoll / Vektklubb

Matspaneren tester ny frokostblanding: – Sterkt bearbeidet

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2023-10-25 16:45

AXA havrering mandel og hasselnøtt blir ingen ny favoritt hos matspaneren. Hun oppfordrer heller til å velge vanlige havregryn fremfor ultraprosesserte frokostblandinger.

Frokostblandinger av ulike slag er populære på frokostbordet, kanskje særlig blant barn. AXA har kommet med en ny variant som muligens appellerer mer til voksne, nemlig havreringer med mandel og hasselnøtt som jeg har sett litt nærmere på.

Innhold:

AXA havrering mandel og hasselnøtt inneholder 75 prosent havre, og totalt 4,3 prosent mandel og hasselnøtt. I tillegg er det hvetestivelse, sukker, byggmalt, byggmaltekstrakt, salt og aroma.

Havreringer er laget av ekstrudat av havre. Ekstrudat er en prosess der mel av korn varmes opp ved høy temperatur samtidig som det eltes og deretter presses i ønsket form. Jeg har tidligere skrevet om frokostkuler som er en annen form for ekstrudert korn.

– Helt grei smak, synes matspaneren.
– Helt grei smak, synes matspaneren. Foto: Eli Anne Myrvoll / Vektklubb

Pris: 40 kroner hos Meny, 37 kroner hos Kiwi. En pakke inneholder 350 gram, definert av AXA som 11 porsjoner.

Hva smaker det:

Ringene minner litt om cheerios, som mange sikkert kjenner til.

De er sprø, i alle fall før de har ligget i melken i et par minutter. Havreringene er litt mindre porøse i konsistensen enn cheerios, de er lett søtlige, har en mild aroma og smak av nøtter. Helt grei smak, selv om frokostblandinger som dette i utgangspunktet ikke er blant mine favoritter, da velger jeg heller müsli eller granola.

Min ene datter på 11 år syntes havreringene var gode fordi de, ifølge henne, hadde en smak som kunne minne litt om nugatti (men ikke like søte). De to andre døtrene mine var ikke veldig interesserte i denne frokostblandingen.

Jeg er litt usikker på om havreringene slår an blant barn som vanligvis har cheerios eller lignende frokostblandinger som sin favoritt, da jeg synes den nøtteaktige aromaen i havreringene er litt «voksen» i smaken.

Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll har en doktorgrad i ernæring og jobber til daglig som førsteamanuensis ved Universitetet i Agder. Hun har vært fagekspert i Vektklubb siden 2005.
Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll har en doktorgrad i ernæring og jobber til daglig som førsteamanuensis ved Universitetet i Agder. Hun har vært fagekspert i Vektklubb siden 2005. Foto: Gisle Oddstad / VG

Det er verdt å nevne at AXA også har kommet med slike havreringer i en naturell variant. Jeg har ikke smakt de, men AXA skriver på sine nettsider at de «har en god, naturlig smak av havre». Innholdet i de to variantene er likt, med unntak av tilsetningen av nøtter, mandler og aroma i varianten som jeg har testet.

Hvor sunt er det:

AXA havreringer består av 75 prosent fullkorn og smykker seg med det velkjente grønne nøkkelhullsmerket. Det vil dermed si at de oppfyller noen krav i forhold til et gitt innhold av (lite) fett, sukker og salt, og (mye) fiber og fullkorn innen kategorien frokostblandinger.

Havre er et næringsrikt kornslag som inneholder mye av et løselig fiber kalt betaglukan. Dette har vist seg å kunne bidra både til en sunn fordøyelse og et redusert kolesterolnivå.

Havreringene har 6,5 gram fiber per 100 gram. Det finnes mange frokostblandinger som har høyere fiberinnhold enn det (se sammenligningen nederst i saken), og det er verdt å nevne at vanlige havregryn inneholder 10 gram fiber per 100 gram.

Ekspert svarer: Er det vanlig å bli oppblåst av fiber?

En porsjon på 30 gram gir cirka 120 kcal og cirka 2 gram fiber. 2 dl lett melk gir omtrent 85 kcal, så denne skålen gir litt i overkant av 200 kcal. Svært lite om det skal være en frokost.
En porsjon på 30 gram gir cirka 120 kcal og cirka 2 gram fiber. 2 dl lett melk gir omtrent 85 kcal, så denne skålen gir litt i overkant av 200 kcal. Svært lite om det skal være en frokost. Foto: Eli Anne Myrvoll / Vektklubb

Mange har trolig fått med seg at det skrives mye om ultraprossesert mat for tiden. Noe av kritikken av begrepet går på at det kan være vanskelig å plassere maten i riktig kategori av prossesseringsgrad.

Uansett om vi velger å kalle industribearbeidet mat for ultraprossesert eller noe annet; disse havreringene er, sammen med de tidligere nevnte cheerios og lignende frokostprodukter, sterkt bearbeidede matvarer der det er lite som minner om form og struktur til den opprinnelige råvaren, som i dette tilfellet er havre.

Når jeg først er i gang med å sammenligne havreringer og cheerios her: AXA havreringer har litt færre ingredienser enn cheerios havre, og har ikke tilsatt surhetsregulerende midler og emulgator, som cheerios har.

Men la det likevel ikke være noen tvil om at vanlige valsede havregryn vil være et sunnere valg for de fleste. Havregryn er til sammenligning lite bearbeidet, og har verken tilsatt salt eller søtning.

Fort sulten? Her er trikset som holder deg mett av havregrøt

Hvor bærekraftig er det?

AXA havreringer er produsert av Lantmännen Cerealia AS. AXA skriver på sine nettsider at havreringene er laget av nordisk havre, og det er bra.

Det er imidlertid ikke veldig bærekraftig å bearbeide havren til det ugjenkjennelige, for så å putte den i plastembalasje og store pappesker.

Mye emballasje som frakes rundt.
Mye emballasje som frakes rundt. Foto: Eli Anne Myrvoll / Vektklubb

Jeg vil derfor slå et slag for at vi heller bruker mer havregryn, som vi enten kan spise som de er med melk eller yoghurt på, eller lage varm eller kald grøt av.

Det vil være både mer næringsrikt og en mer bærekraftig utnyttelse av den fine og næringsrike råvaren havre som vi faktisk produserer mye av i Norge og Norden.

Næringsinnhold per 100 gram vare:

Energi: 394 kcal
Fett: 7,7 gram hvorav 1,2 gram mettet fett
Karbohydrat: 67 gram hvorav 10 gram sukkerarter
Protein: 11 gram
Kostfiber: 6,5 gram
Salt: 0,94 gram

En porsjon på 30 gram gir cirka 120 kcal og cirka 2 gram fiber. I tillegg kommer melk, biola eller det du vil ha på frokostblandingen.

Sammenlignet med lignende frokostprodukter:

Har har vi rangert andre produkter etter sånn omtrent hvor mye de er bearbeidet, fra lite bearbeidet til svært bearbeidet. Listen er ikke nødvendigvis nøyaktig slik at f.eks Havrefras er mindre bearbeidet enn Cheerios. I dette tilfellet er de er omtrent like mye bearbeidet, men Havrefras inneholder litt mer kostfiber og ligger dermed over Cheerios.

 • AXA 4-korn: 340 kcal, 3,5 gram fett hvorav 0,6 gram mettet fett, 60 gram karbohydrat hvorav 1,6 gram sukkerarter, 11 gram protein, 12 gram kostfiber og 0 gram salt.
 • AXA Bjørn lettkokte havregryn: 370 kcal, 7,5 gram fett hvorav 1,1 gram mettet fett, 60 gram karbohydrater hvorav 1 gram sukkerarter, 11 gram protein og 10 gram kostfiber. (0 gram salt).
 • AXA Fruktmüsli: 350 kcal, 5,2 gram fett hvorav 2 gram mettet fett, 63 gram karbohydrater hvorav 16 gram sukkerarter, 9,8 gram protein, 8,9 gram protein og 0,5 gram salt.
 • Bare Bra Granola kakao, kokos & mandel: 449 kcal, 20 gram fett hvorav 4,8 gram mettet fett, 45 gram karbohydrater hvorav 9,4 gram sukkerarter, 14 gram protein og 0,17 gram salt.
 • Synnøve Granola jordbær: 383 kcal, 7,4 gram fett hvorav 0,9 gram mettet fett, 59 gram karbohydrat hvorav 10,9 gram sukkerarter, 9,5 gram protein, 20 gram kostfiber og 0,2 gram salt.
 • Kellogg’s All Bran: 358 kal, 2,2 gram fett hvorav 0,4 gram mettet fett, 65 gram karbohydrat hvorav 14 gram sukkerarter, 11 gram protein, 17 gram kostfiber, 0,66 gram salt.
 • Kellogg’s Corn flakes: 378 kcal, 0,9 gram fett hvorav 0,2 gram mettet fett, 84 gram karbohydrat hvorav 8 gram sukkerarter, 7 gram protein, 3 gram kostfiber og 1,1 gram salt.
 • Quaker Havrefras: 392 kcal, 6,7 gram fett hvorav 1,2 gram mettet fett, 62 gram karbohydrat hvorav 8,6 gram sukkerarter, 14 gram protein, 15 gram kostfiber og 0,9 gram salt.
 • Nestlé Cheerios: 389 kcal, 6,4 gram fett hvorav 1,3 gram mettet fett, 67 gram karbohydrater hvorav 9 gram sukkerarter, 10,6 gram protein, 10,5 gram kostfiber og 0,9 gram salt.
 • Synnøve Frokostkuler (glutenfri): 418 kal, 2,7 gram fett hvorav 0,3 gram mettet fett, 85 gram karbohydrater hvorav 9,4 gram sukkerarter, 8,5 gram protein, 7gram kostfiber og 0,9 gram salt.
 • Kellogg’s Choco Pops: 369 kcal, 2,5 gram fett hvorav 0,9 gram mettet fett, 75 gram karbohydrat hvorav 27 gram sukkerarter, 9 gram protein, 5 gram kostfiber og 0,8 gram salt.

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

 • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her