Matspaneren tester ny sjokohassel og yoghurtnøtter
Dette må regnes som godteri med mye fett og sukker, slår matspaneren fast.
AXA havrering mandel og hasselnøtt blir ingen ny favoritt hos matspaneren. Hun oppfordrer heller til å velge vanlige havregryn fremfor ultraprosesserte frokostblandinger.
Frokostblandinger av ulike slag er populære på frokostbordet, kanskje særlig blant barn. AXA har kommet med en ny variant som muligens appellerer mer til voksne, nemlig havreringer med mandel og hasselnøtt som jeg har sett litt nærmere på.
AXA havrering mandel og hasselnøtt inneholder 75 prosent havre, og totalt 4,3 prosent mandel og hasselnøtt. I tillegg er det hvetestivelse, sukker, byggmalt, byggmaltekstrakt, salt og aroma.
Havreringer er laget av ekstrudat av havre. Ekstrudat er en prosess der mel av korn varmes opp ved høy temperatur samtidig som det eltes og deretter presses i ønsket form. Jeg har tidligere skrevet om frokostkuler som er en annen form for ekstrudert korn.
Pris: 40 kroner hos Meny, 37 kroner hos Kiwi. En pakke inneholder 350 gram, definert av AXA som 11 porsjoner.
Ringene minner litt om cheerios, som mange sikkert kjenner til.
De er sprø, i alle fall før de har ligget i melken i et par minutter. Havreringene er litt mindre porøse i konsistensen enn cheerios, de er lett søtlige, har en mild aroma og smak av nøtter. Helt grei smak, selv om frokostblandinger som dette i utgangspunktet ikke er blant mine favoritter, da velger jeg heller müsli eller granola.
Min ene datter på 11 år syntes havreringene var gode fordi de, ifølge henne, hadde en smak som kunne minne litt om nugatti (men ikke like søte). De to andre døtrene mine var ikke veldig interesserte i denne frokostblandingen.
Jeg er litt usikker på om havreringene slår an blant barn som vanligvis har cheerios eller lignende frokostblandinger som sin favoritt, da jeg synes den nøtteaktige aromaen i havreringene er litt «voksen» i smaken.
Det er verdt å nevne at AXA også har kommet med slike havreringer i en naturell variant. Jeg har ikke smakt de, men AXA skriver på sine nettsider at de «har en god, naturlig smak av havre». Innholdet i de to variantene er likt, med unntak av tilsetningen av nøtter, mandler og aroma i varianten som jeg har testet.
AXA havreringer består av 75 prosent fullkorn og smykker seg med det velkjente grønne nøkkelhullsmerket. Det vil dermed si at de oppfyller noen krav i forhold til et gitt innhold av (lite) fett, sukker og salt, og (mye) fiber og fullkorn innen kategorien frokostblandinger.
Havre er et næringsrikt kornslag som inneholder mye av et løselig fiber kalt betaglukan. Dette har vist seg å kunne bidra både til en sunn fordøyelse og et redusert kolesterolnivå.
Havreringene har 6,5 gram fiber per 100 gram. Det finnes mange frokostblandinger som har høyere fiberinnhold enn det (se sammenligningen nederst i saken), og det er verdt å nevne at vanlige havregryn inneholder 10 gram fiber per 100 gram.
Ekspert svarer: Er det vanlig å bli oppblåst av fiber?
Mange har trolig fått med seg at det skrives mye om ultraprossesert mat for tiden. Noe av kritikken av begrepet går på at det kan være vanskelig å plassere maten i riktig kategori av prossesseringsgrad.
Uansett om vi velger å kalle industribearbeidet mat for ultraprossesert eller noe annet; disse havreringene er, sammen med de tidligere nevnte cheerios og lignende frokostprodukter, sterkt bearbeidede matvarer der det er lite som minner om form og struktur til den opprinnelige råvaren, som i dette tilfellet er havre.
Når jeg først er i gang med å sammenligne havreringer og cheerios her: AXA havreringer har litt færre ingredienser enn cheerios havre, og har ikke tilsatt surhetsregulerende midler og emulgator, som cheerios har.
Men la det likevel ikke være noen tvil om at vanlige valsede havregryn vil være et sunnere valg for de fleste. Havregryn er til sammenligning lite bearbeidet, og har verken tilsatt salt eller søtning.
Fort sulten? Her er trikset som holder deg mett av havregrøt
AXA havreringer er produsert av Lantmännen Cerealia AS. AXA skriver på sine nettsider at havreringene er laget av nordisk havre, og det er bra.
Det er imidlertid ikke veldig bærekraftig å bearbeide havren til det ugjenkjennelige, for så å putte den i plastembalasje og store pappesker.
Jeg vil derfor slå et slag for at vi heller bruker mer havregryn, som vi enten kan spise som de er med melk eller yoghurt på, eller lage varm eller kald grøt av.
Det vil være både mer næringsrikt og en mer bærekraftig utnyttelse av den fine og næringsrike råvaren havre som vi faktisk produserer mye av i Norge og Norden.
Energi: 394 kcal
Fett: 7,7 gram hvorav 1,2 gram mettet fett
Karbohydrat: 67 gram hvorav 10 gram sukkerarter
Protein: 11 gram
Kostfiber: 6,5 gram
Salt: 0,94 gram
En porsjon på 30 gram gir cirka 120 kcal og cirka 2 gram fiber. I tillegg kommer melk, biola eller det du vil ha på frokostblandingen.
Har har vi rangert andre produkter etter sånn omtrent hvor mye de er bearbeidet, fra lite bearbeidet til svært bearbeidet. Listen er ikke nødvendigvis nøyaktig slik at f.eks Havrefras er mindre bearbeidet enn Cheerios. I dette tilfellet er de er omtrent like mye bearbeidet, men Havrefras inneholder litt mer kostfiber og ligger dermed over Cheerios.
Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Dette må regnes som godteri med mye fett og sukker, slår matspaneren fast.
Brød, grøt, egg, yoghurt og melk, hvor prosessert er egentlig hverdagsmaten vår? Se listen over vanlig frokostmat.
Norges mest kjente treningsinfluenser, Funkygine, samarbeider med Peppes Pizza for å lage en sunnere hverdagspizza. Men er den egentlig et bedre alternativ når det gjelder smak og ernæring?
Slankefavoritten kommer nå med vaniljesmak, men ble ingen hit hos Vektklubbs matspaner.
Sunt til middag, fastslår matspaneren! Men er det på grunn av middagsbollene av fisk, tilbehøret eller sammensetningen? Les vurderingen.
PRIME er en drikk med en rekke unødvendige tilsetningsstoffer til en dyr pris og en ubehagelig smak, synes Vektklubbs matspaner.