Trene etter operasjon for prolaps?

Publisert: 2010-08-03 14:44

Jeg er ei jente på 27 år som ifjor ble operert for prolaps. Og etter operasjonen så har jeg vært litt for redd til å trene. Har gått opp en del i vekt mye på grunn av at jeg har blitt deprimert av den vonde ryggen. Har trent hos fysoterapaut siden april, men jeg trenger virkelig tips om hvordan jeg raskere kan få av kiloene som kom etter prolapsen. Jeg har gått en del og får ikke lov til å jogge på grunn av ryggen. Jeg er litt desperat. Trenger sårt noen tips.<br />Hilsen Anette med prolaps

Ryggsøylen vår består av 33 forskjellige ryggvirvler. Disse virvlene er skilt fra hverandre med mellomvirvelskiver. Ryggvirvlene er i stand til å bøyes og beveges i en viss grad. Siden hver enkelt virvel kan beveges noe, gjør den samlede bevegelsen i ryggen at vi kan bøye oss frem, tilbake, til siden eller vi kan vri overkroppen. Mellom hver av de benede ryggvirvlene er det en mellomvirvelskive, og de fungererer som støtdempere i ryggsøylen og er en forutsetning for ryggens bevegelighet. Problem kan oppstå dersom trykket i skiven blir for høyt, slik som ved et løft i en ugunstig posisjon. Da kan de fibrene som utgjør "skallet" til mellomvirvelskiven begynne å gi etter, skiven buker ut. Store bukninger betegnes et prolaps (kilde: Norges Helseinformatikk/nhi.no)


Hei! Jeg har en søster som også har hatt prolaps, hun har hatt veldig glede av sykkeltrening. Kanskje det også kan være noe for deg?
Sett styret høyt og kjenn på kroppen.
Ellers er det fint å gå turer, gjerne på på mykt underlag.
Det som er viktig er å kjenne etter hva du tåler og ryggen tillater.
Ikke mist motet det er aldri for sent å gjøre noe med problemet! Lykke til!
Hilsen Trine Hattestad
Les også: Lur deg i gang med trening etter ferien
REDAKSJONEN TILFØYER: Innstilling av sykkelen slik at den passer din kropp er svært viktig. Feil innstilling kan gi seg utslag i belastningsskader på muskler og ledd, mindre effektivitet eller høyere motstand.
1. Setehøyde: Når du sitter på setet og har hælen på pedalen da er nederst i tråkket ("klokken 6"), så skal du ha en bitteliten bøy på kneet. Pass på at du hele veien holder hoftene horisontalt. Sideveis bevegelse i hofteledd når du tråkker gir gnagsår der du IKKE ønsker det.
2. Sko og pedal: Uansett om du bruker sykkelsko eller ikke så skal fotens bredeste del være rett over pedalakslingen. Gjør du dette riktig øker du kraftoverføringen og forbygger skader og betennelser.
3. Tråkket: Se til at kneet ditt beveger seg mest mulig horisontalt (rett opp og ned) i tråkket. Unngå at knærne peker innover eller utover, men rett over tærne.
4. Setets plassering i forhold til krankaksen: Riktig posisjon på setet er når pedalarmene står vannrett, klokka 9 og klokka 3. Da skal det gå en loddrett linje fra spissen av ditt kne og rett ned gjennom foten og treffe pedalaksen. Igjen har dette betydning for komfort, effekt og forbygging av belastningsskader.
5. Styrehøyde: Dette er mer individuellt. Men generelt bør du ha styret i samme høyde som setet. Har du styret høyere enn dette mister du mye av den kraftfulle sittestillingen. Har du styret lavere så kan du belaste ryggen mye om du ikke har brukt tid på tilvenning. Proffene sitter ofte svært lavt med styret av aerodynamiske årsaker, men husk at de har brukt lang tid på å venne seg til dette.
Les også: VK-treneren tester sykkel
6. Avstand sete og styre: Det er viktig at du har riktig avstand mellom sete og styre. Er avstanden for lang, får du unødige spenninger i nakke og skuldre. Hvis avstanden er for kort vil du krumme ryggen for mye. I tillegg kan knærne treffe styret når du står (og det gjør vondt).
Tilpassede innstillinger for ryggplager: sett styret høyere enn setet og såpass nærme setet at du kan sitte stødig og uanstrengt. Hver ryggsmerte er individuell så bruk oppvarmingen til å prøve deg litt fram og kjenne etter hvordan du minst mulig kan belaste korsryggen. Jo høyere du setter opp styret, jo mer oppreist stilling får du i overkroppen. Det er viktig at du spenner magemusklene ved å trekke navlen inn mot ryggsøylen og klarer å holde overkroppen oppe ved å bruke de indre, stabiliserende mage- og ryggmusklene vi kaller kjernemuskulatur. Test deg selv ved å slippe begge hendene fra styret. Dersom du sitter helt i ro uten å falle fremover sitter du stabilt og jobber aktivt med kjernemusklene.
Oppsummert UTEN ryggplager: Sykkelen er riktig innstilt når du kan sitte med lave skuldre og ha en lett bøy på albuen. For å understreke dette bør du passe på at du sitter med lett grep på styret, ikke krampehold. Spenn heller opp magemusklene og la de hjelpe det å holde overkroppen oppe. For deg som sitter på spinningsykkelen mye, sjekk deg i speilet og se at du ikke spenner skuldre og nakke for mye.
Les også: 10 dårlige unnskyldninger for ikke å trene
Kilder: Helmer Berre; aktiv syklist og daglig leder hos SATS i Stavanger (nrk.no, 2009), Bergen CKs Trondheim-Oslo gruppe, Elisabeth Stigum; Helse- og treningsrådgiver samt sykkelinstruktør og konsulent i Vektklubb.no.

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her