VESKEMAT: Det fine med barene er at du kan ha de liggende i vesken eller sekken, som nødmat - når du bare mååå ha noe. Snackbarene kan ikke betegnes som et «sunt måltid», eller en sunn måltidserstatter, til det inneholder den altfor mye sukker.
VESKEMAT: Det fine med barene er at du kan ha de liggende i vesken eller sekken, som nødmat - når du bare mååå ha noe. Snackbarene kan ikke betegnes som et «sunt måltid», eller en sunn måltidserstatter, til det inneholder den altfor mye sukker. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: Nutrilett snack bar - i det søteste laget

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2018-01-30 12:54

Joda, snackbaren er helt klart et sunnere valg enn en sjokolade, men som et mellommåltid er den altfor søt.

MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist tester hver måned to nye matvarer for å sjekke om de er like sunne som de markedsføres som.
MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist tester hver måned to nye matvarer for å sjekke om de er like sunne som de markedsføres som. Foto: Petter Emil Wikøren / VG

Hvis man er litt småsulten og trenger noe lite og kjapt i farta, så er det mye å velge mellom på butikken, i kantina og i kiosken, men det er nok ikke alt som er like sunt. I hylla med nøttebarer, energibarer og såkalte mellommåltidsbarer er det lett å gå seg vill, for her kan du finne alt fra usunne sjokoladebarer til litt sunnere knekkebrødpinner og nøttebarer. Nutrilett har kommet med en ny type energibar, som er det de kaller en «naturlig» snackbar med ristede nøtter, frø og mørk sjokolade.

Tidligere: Test av Nutrilett måltidsbarer

Innhold:

Nutrilett Snack Smart Nut and Chia består hovedsakelig av tørket frukt og ulike typer nøtter og frø. I tillegg er det blant annet proteiner fra soya, ekstra fiber i form av oligofruktose, og søtning i form av daddelsirup og honning.

En bar veier 30 gram og gir 127 kcal. Det er positivt at den inneholder nøtter og frø, men det høye sukkerinnholdet (selv om det ikke er raffinert hvitt sukker) gjør den ikke svært sunn, og må regnes som snacks eller kosemat.
En bar veier 30 gram og gir 127 kcal. Det er positivt at den inneholder nøtter og frø, men det høye sukkerinnholdet (selv om det ikke er raffinert hvitt sukker) gjør den ikke svært sunn, og må regnes som snacks eller kosemat. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hva smaker det:

Snackbaren er søt og smaker godt av både sjokolade, dadler og nøtter. Mine tre jenter i alderen 5 til snart 8 år likte også denne. Den smaker rett og slett som en søt nøttebar med sjokoladetrekk og vil nok falle i smak hos mange.

Hvor sunt er det?

Nutrilett påstår at dette er en «helt naturlig snackbar», noe som for så vidt er riktig, hva nå enn definisjonen på «naturlig» er. Den har ikke tilsatt sukker i form av farin/bordsukker, men her er det likevel veldig mye enkle sukkerarter fra både tørket frukt, daddelsirup, og honning, så den har mer enn nok sukker for å si det sånn. Men den har også en del proteiner, fiber og umettet fett.

Som mellommåltid er nok ikke Nutrilett Snackbar Nut and Chia det sunneste valget, til det inneholder den for mye sukker, men nå kalles denne en snackbar og er kanskje tenkt mer som en snack enn et lite måltid.

Lag selv: Oppskrift på sunne energibarer

Som erstatning for annet godteri eller sjokolade når du har lyst på noe søtt fungerer dette greit. Det er et bedre valg enn melkesjokolade fordi den inneholder mye proteiner og fiber og trolig også noen andre nyttige næringsstoffer fra nøtter, frø og frukt. Og du vil få tilfredsstilt søtbehovet, for den er mer enn søt nok.

Jeg kunne ønske at Nutrilett lagde en sunnere snackbar når de først lager en bar som skal bestå av «naturlige» søte og gode ingredienser som frø, nøtter og tørket frukt. Jeg skjønner ikke hvorfor de skal putte i så mye ekstra søtning i form av daddelsirup og honning, når de kunne valgt å lage en bar nærmest utelukkende av dadler, svisker, nøtter og frø.

For all del, velger du denne i stedet for en vanlig sjokolade når du vil kose deg med noe søtt, så er det et greit valg, men det vil være betydelig sunnere å gå for en god neve nøtter blandet med litt tørket frukt. Det vil også være et mer «naturlig» valg.

Questbars: Hvor sunne er egentlig proteinbarene?

Næringsinnhold per 100 gram og per bar:

Energi: 424 kcal
Fett: 21 gram, hvorav 5,2 gram mettet fett
Karbohydrater: 30 gram, hvorav 26 gram enkle sukkerarter
- Kostfiber: 14 gram
Protein: 21 gram
Salt: 0,46 gram
En bar inneholder 127 kcal, 6,4 gram fett, 8,9 gram karbohydrat, 4 gram fiber og 6,4 gram protein.

Positivt med høyt fiber- og proteininnhold, sammenlignet med for eksempel sjokolade.
Positivt med høyt fiber- og proteininnhold, sammenlignet med for eksempel sjokolade. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Sammenlignet med lignende produkter

NB! Det er forskjellig størrelse på barene: • Maxim energybar raw cashew and coconut: 415 kcal, 14 gram fett hvorav mettet fett 6,4 gram, 64 gram karbohydrat hvorav sukkerarter 31 gram, 5,5 gram protein, 4,7 gram kostfiber og 0,36 gram salt. En bar á 55 gram gir cirka 230 kcal.

• Yt energibar: 380 kcal, 8,8 gram fett hvorav 3,5 gram mettet fett, 64 gram karbohydrat hvorav 42 gram sukkerarter, 8,8 gram protein og 0,3 gram salt. En bar á 55 gram gir cirka 210 kcal.

• Wasa muslibar med hasselnøtt og sjokolade: 442 kcal, 18 gram fett hvorav mettet fett 3,6 gram, 56,5 gram karbohydrat hvorav sukkerarter 19 gram, 8 gram kostfiber, 9,5 gram protein og 0,3 gram salt. En bar á 35 gram gir cirka 155 kcal.

• Bixit havrebar med mandler og sjokolade: 420 kcal, 15 gram fett hvorav 4 gram mettet fett, 63 gram karbohydrat hvorav 34 gram sukkerarter, 4 gram kostfiber, 8 gram protein, 1,25 gram salt. En bar á 30 gram gir cirka 125 kcal.

• Eldorado mellombar med sjokolade og krisp: 418 kcal, 12,1 gram fett hvorav 5,2 gram mettet fett, 68,5 gram karbohydrater hvorav 30,6 gram sukkerarter, 3,6 gram fiber, 6,9 gram protein og 0,6 gram salt. En bar á 23 gram gir cirka 95 kcal.

• Polly småsulten nøttebar med bær og sjokolade: 530 kcal, 34 gram fett hvorav 6,2 gram mettet fett, 41 gram karbohydrater hvorav 24 gram sukkerarter, 5,3 gram fiber, 10 gram protein og 0,46 gram salt. En bar á 42 gram gir cirka 220 kcal.

• Atkins bar day break Hazelnut Crisp: 472 kcal, 32 gram fett hvorav 9,5 gram mettet fett, 31,5 gram karbohydrater hvorav 4,6 gram sukkerarter (og 23,1 gram sukkeralkoholer), 11 gram fiber, 19 gram protein og 0,8 gram salt. En bar á 37 gram gir cirka 175 kcal.

• Roo-bar kakaobiter og mandler: 387 kcal, 16 gram fett hvorav 2,9 gram mettet fett, 46 gram karbohydrat hvorav 41 gram sukkerarter, 12 gram fiber, 8,6 gram protein og 0 gram salt. En bar á 30 gram gir cirka 115 kcal.

Følg @matspaneren på instagram

Tidliger matvarer matspaneren har testet:

Matspaneren: Er Matcha sunt?

Matspaneren: Kjedelig indisks vegancurry

Matspaneren: Mere suppe - proppfull av grønnsaker!

Matspaneren: Test av vegansk italiensk salat

Matspaneren: Eldorado ferske supper

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her