INNETRENING: Slynger, vekter og mer utstyr kan være grunner til å trekke inn på treningssenter for å trene.

Slik kommer du i gang med trening på senter

Publisert: 2018-08-15 14:08

Man trenger ikke trene seg opp for å starte på treningssenter, ifølge ekspertene. Her er tipsene til hvordan du kan senke terskelen for å komme i gang. 

Selv om man kan trene både hjemme på stuegulvet eller ute i naturen, velger mange å betale for tilgang til et treningssenter.
Det kan være mange grunner til at man velger å trekke inn, men de første gangene kan et stort senter proppfullt av utstyr virke litt skremmende.

– Det er synd at det finnes et forutinntatt inntrykk av at man må trene seg opp for å komme inn på et treningssenter, eller at du må ha spesielt utstyr. Dette er en myte som vi som bransje sammen må jobbe med, mener Atle Arntzen, ansvarlig for de personlige trenerne i Sats.

Foretrekker du hjemmetrening? Tren hele kroppen på 5, 10 eller 15 minutter

Margot Jakobsen, produktansvarlig i Fresh Fitness og ansvarlig for de personlige trenerne, forteller at de fleste som trener på treningssenter er helt vanlige folk som bryr seg mer om seg selv enn å se på hvordan andre trener.

– De som er dyktige til å trene var også nybegynnere en gang. Hold fokuset på deg selv og ikke bruk energi på hva andre måtte tenke, slår Jakobsen fast.

Vaner: Slik danner du de som varer (saken åpen for medlemmer)

– Viktigst å komme i gang med noe

Hun legger ikke skjul på at hun mener det er gunstig å investere i et samarbeid med personlig trener for å lære om trening.

– Finn tidlig ut hvorfor du ønsker å begynne å trene. En tydelig målsetting vil gi ekstra motivasjon til å fortsette med treningen og dermed få nye rutiner, forklarer hun.

STUDIOTRENING: De fleste treningssenter har et bredt utvalg av vekter og utstyr til tung styrketrening i sine studioer.

Kjedesjef i Spenst, Eirin Bolle, anbefaler at man har lav terskel for å spørre om hjelp både på senteret og før man kommer om man ønsker litt ekstra oppfølging.

– For å komme i gang bør man bare bestemme en tid og ringe til treningssenteret og si du kommer og ønsker hjelp, eller avtal med en venn slik at dere kan gå sammen, tipser hun.

– Det viktigste er å komme i gang med noe, gjerne lystbetont, slår Bolle fast.

De fleste treningssenterkjeder har gruppetimer i sal og sykkelsal, noen har også timer med personlige trenere for mindre grupper. Mange har også time eller samtale med personlig trener inkludert i innmeldingen.

– Så om du er helt fersk så sendes du ikke inn i studio uten noe mer oppfølging, understreker Bolle.

Kom i gang igjen: Slik får du treningsmotivasjonen tilbake

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

– Prøv en saltime

Arntzen forteller at den første økten handler mest om å bli kjent med senteret og tilbudet, og anbefaler at man ikke setter for høye mål for den.

– Vi anbefaler virkelig folk å prøve en treningstime i salen. Mange tror man må kunne utføre komplisert koreografi for å delta på ulike timer, men slik er det ikke, slår hun fast.

Det absolutt viktigste spørsmålet å stille seg selv, ifølge Arntzen, er hva du liker å gjøre.

Henning Holm, produkt- og salgssjef i Evo, anbefaler også å tenke over tidspunktet du drar på trening.

– Om du ikke liker mye folk og liv så kan det være lurt å trene på morgenen eller midt på dagen, om du har mulighet til det, sier Holm.

Holm forteller at omtrent 25 prosent av dem som starter å trene hos Evo oppgir at de aldri har trent på senter før.

– Har du større treningssenterangst så tren når det er lite folk på senteret og sjekk om mange trives der, da er det større sjanse for at du vil trives og vinne over angsten. Bruk en personlig trener som forstår nivået du er på og hvordan du føler deg. Litt starthjelp gjør underverker, mener Holm.

Ti tips: Slik blir du kvitt treningssenter-skrekken

Legg realistiske planer

Holm tipser om at man bør spørre seg selv fire spørsmål før man lander på treningsformen man bør starte med:

– Liker du å trene alene eller med andre? Hva har vært gøy å trene tidligere? Hva er målet mitt? Hva er realistisk at jeg får til over tid?

TREN SAMMEN: Avtal å trene med en venn så slipper du gå på treningssenteret alene.

Bolle understreker at man bør planlegge antall økter som man vet man har tid til å prioritere.

– Jeg anbefaler at du heller trener to ganger i uken livet ut, enn fem ganger i uken i seks uker så dropper det helt senere, sier hun.

Helsedirektoratet anbefaler at voksne og eldre er aktive i minst 150 minutter med moderat intensitet per uke. I tillegg anbefales det at man gjør øvelser som gir økt muskelstyrke til de store muskelgruppene minst to ganger i uken.

Arntzen i Stats Elixia tipser om å legge treningen inn i kalenderen på samme måte som jobbmøter.

– Finn aktiviteter du både trives med og mestrer, da er det enklere å gjøre det regelmessig, legger hun til.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her