SOMMERLIG: Med syrlig smak og et friskt design, kan denne bli en ny sommerfavoritt. Alle foto: Eli Anne Myrvold Blomkvist
Matspaneren tester: Hvor sunt er egentlig «naturlig» søtet og fettfri yoghurt?
Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2016-06-02 13:51
Yoghurt uten fett og tilsatt sukker er et av de mest populære melommåltidene til kostbeviste og slankere. Men visste du at Yoplaits Double 0% sitrus ikke kan spises av vegetarianere?
Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist, tester sunnhetsgraden av nye matvarer i artikkelserien «Matspaneren». Foto: Jan Petter Lynau / VG
Yoplaits yoghurter uten fett og uten tilsatt sukker, kjent under navnet Double 0%, har mange tilhengere der ute. Kanskje spesielt blant Vektklubb-medlemmer fordi disse yoghurtene knapt vises i kaloriregnskapet.
Nå er det kommet en ny variant av mellommåltidsfavoritten, med en annen type søtning enn de andre. Denne varianten har Yoplait fått kunstner Esra Røise til å illustrere. Det har jo selvsagt ingen praktisk betydning for en vurdering av smak og innhold, men jeg skal innrømme at det gir emballasjen et ekstra fristende og sommerlig utseende.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Innhold:
Double 0% er en lettyoghurt basert på syrnet skummet melk, skummetmelkpulver og mer frukt og bær enn vanlig fruktyoghurt. I tillegg er det en rekke tilsetninger som gir smak, konsistens og holdbarhet, slik som oligofruktose (fiber), søtstoffer, gelatin, aroma og konserveringsmiddel.
Det som er nytt med denne sitrusyoghurten er at den er basert på søtstoffer som erytritol (sukrin) og stevia. De andre Doubel 0%-yoghurtene inneholder søtstoffene acesulfam K og sukralose. Ulike søtningsmidler har litt ulik smak, og her vet jeg det er mange ulike meninger om hvilke som smaker best eller vondest.
NATURLIG: Søtning fra naturlige kilder trenger ikke nødvendigvis å være så naturlig.
Sunnere med naturlige kilder?
Et beger på 125 gram tilsvarer 60 kcal
Yoplait reklamerer med at yoghurten med sitrus er søtet med naturlige kilder. Det er for så vidt riktig det, både stevia og erytrol er stoffer som finnes i naturen, men at noe er «naturlig» betyr ikke automatisk at det er bedre eller sunnere enn noe som er kjemisk framstilt. Jeg vil her minne om at det finnes mange såkalt naturlige stoffer som verken smaker godt eller er godt for kroppen, så det å bruke «naturlig»-stempelet synes jeg blir nokså irrelevant i grunnen. Men det er mulig det er god markedsføring.
Så var det dette med gelatin da. I mitt hode er dette en helt unødvendig tilsetning i yoghurt, og noe som gjør at vegetarianere ikke kan spise den. Gelatin er nemlig som oftest utvunnet av beinmarg fra svin eller storfe. Når det brukes gelatin fra svin kan heller ikke muslimer eller jøder spise den.
Yoplait er ikke alene om å bruke gelatin i sine lettyoghurter. Synnøve Finden har tilsatt gelatin i sine greske yoghurter med frukt- og bærsmak (gelatinen er i frukt- og bærblandingen, derfor er de naturelle greske yoghurtene uten gelatin). Hvorfor de bruker gelatin i sine yoghurtprodukter, er for meg helt uforståelig. Tine og Q-meieriene har, så vidt jeg vet, ikke gelatin i noen av sine yoghurtprodukter. I stedet brukes ofte andre vegetabilske gelerings- eller stivelsesmidler som karragenan, pektin og johannesbrødkjernemel.
Hvordan smaker det?
Selv om denne Yoplait-yoghurten har andre, og som de sier selv, «naturlige» søtningsmidler enn de fleste lettyoghurtene på markedet, klarer jeg ikke helt å fri meg fra at det er en litt kunstig smak, men det er min personlige mening. Jeg vet som sagt at disse lettyoghurtene har mange tilhengere, så jeg vil ikke ta fra dere gleden over at det er kommet en ny smaksvariant. Sitrus er en sommerfrisk smak som jeg tror mange lettyoghurttilhengere vil like.
Hvor sunt er det?
Jeg synes det alltid er litt vanskelig å vurdere sunnhetsgraden av et produkt når ingredienslista er lang. Dess flere ingredienser produktet har, dess lengre unna «naturen» kommer vi. For eksempel så består melk (rett fra kua) av kun én ingrediens, nemlig melk og ingenting annet. Yoghurt naturell består av tre ingredienser; helmelk, skummetmelkpulver og yoghurtkultur. Yoplait dobbel 0% sitrus derimot, består av ikke mindre enn 13 ulike ingredienser, i tillegg til en fruktblanding. Som forfatteren Michael Pollan sier, «unngå matvarer som inneholder mer enn fem ingredienser, de er sannsynligvis svært bearbeidet». Han er forfatteren bak det kjente kostrådet: «eat food, mostly plants, not too much».
Når det er sagt, inneholder lettyoghurten fra Yoplait få kalorier, ikke noe fett eller tilsatt sukker. Yoghurten gir i tillegg relativt mye proteiner, kalsium og B12 som er nyttige næringsstoffer man bør få i seg på daglig basis. Men sunt eller usunt? Jeg vil si «helt greit», som vi gjerne sier på Sørlandet.