VG Helse: Mors overvekt kan skade barnet

Publisert: 2012-06-14 13:55

Det er ikke bare røyk og alkohol som kanskader barnet i magen. Legene advarer nå sterkt mot fedmeepidemien, som kan gi misdannelser og dødfødsler.

ET SPØRSMÅL OM RESSURSER: - Jeg ønsker å gå ned i vekt, men det er få tilbud til overvektige her i Askim, sier Nora Thoresen (24). Hun skulle ønske overvektige kvinner fikk samme hjelp som i Oslo hvor det finnes en klinikk for kvinner med kroppsmasseindeks over 30. FOTO: KARIN BEATE NØSTERUD / VG

ASKIM (VG): Nora Thoresens vekt hadde ikke vært tosifret på mange år da hun ble gravid for tre år siden. Hun ble fort veldig stor.

- Folk trodde jeg skulle føde allerede da jeg var fem måneder på vei, sier Nora.

Åtte uker før termin gikk vannet.

- Legene mente tidligfødselen skyldes overvekten, sier Nora.

Babyen veide bare 1 950 gram, men har likevel klart seg fint og er i dag en frisk toåring.

Dødfødsler

En rekke nye studier viser nå at overvektige mødre skaper dårlige vekstmiljø for barnet allerede mens det ligger i magen. De risikerer dermed at barnet på kort sikt får skader og på lang sikt selv får sykdommer tidlig.

- Det finnes studier som viser at det er noe økt risiko for dødfødsler hos kvinner med en BMI (kroppsmasseindeks) på over 30, sier Tore Henriksen, professor ved kvinneklinikken på Rikshospitalet.

Overvektige gravide løper også en større risiko for å få svangerskapsforgiftning, noe som betyr at fosteret kan få for dårlig blodtilførsel på grunn av svikt i utviklingen av morkaken.

Det er også gjort studier som viser at blant de svært overvektige fødes flere barn med misdannelser. I tillegg har de overvektige mammaene tyngre svangerskap og en større risiko for komplikasjoner under fødselen. Når det oppstår komplikasjoner, må mor oftere forløses ved akutt keisersnitt, som igjen er mer risikabelt hvis hun er betydelig overvektig.

- Det er vanskeligere å utføre keisersnitt på store kvinner både fordi det å sette bedøvelse er vanskelig og fordi selve operasjonen er mer komplisert. Etter operasjonen blir det lettere infeksjoner, det blør mer og det er større risiko for blodpropp.

Rekord

Hele 20 prosent av norske kvinner har overvekt og 10 prosent av dagens fødende har kroppsmasseindeks over 30, langt over det anbefalte.

- Ikke noen gang i historien har det vært så rask økning i folks vekt som i den siste generasjon, det er helt unikt, sier Henriksen.

Og overvekten kan gå i arv:

- Hvis mor er overvektig, spiser usunt og ikke passer på blodsukkeret, får også fosteret høyt blodsukker. Fosteret vil dermed produsere mye insulin, som blant annet er et veksthormon. Som resultat kan det føre til for høy fødselsvekt, som igjen gir økt risiko for overvekt i ung i alder, sier klinisk ernæringsfysiolog Kristin Kardel.

Hun jobber på Adipol, en klinikk på Rikshospitalet som følger opp gravide med kroppsmasseindeks på 30 eller mer.

- Man har vært opptatt av å forklare vordende mødre om hvordan røyk og alkohol skader fosteret. Fedmeepidemien og den dramatiske veksten i antallet diabetestilfeller gjør at vi nå også bør informere mødre om de skadelige effektene av usunt kosthold og lite mosjon, sier Adipols jordmor Unni Tryti.

- Noe av det viktigste innen forebyggende medisin er å se til at unge kvinner, som er potensielle mødre, har en rimelig vekt og god helse, for overvekt har effekt over generasjoner, sier Henriksen.

Mens gravide i Oslo får tilgang til topp ekspertise, finnes det færre tilbud for de tunge i de mindre sentrale strøkene.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

- Trenger kampanjer

- Legene sier jeg må spise sunt, og det gjør jeg. Men jeg går ikke ned i vekt. Jeg tror det handler om ressurser, sier Nora Thoresen. - Jeg skulle ønske de hadde det samme tilbudet her i Askim som de i Oslo har.

Jordmor Siri von Krogh, innehaver av nettstedet Jordmorsiri.no, er godt kjent med problemet:

- Kvinner får ikke mye hjelp til å gå ned i vekt. Rundt om i landet må jordmødre og leger virke som ernæringsfysiologer, noe de ikke er utdannet til, sier von Krogh til VG.

Hun foreslår at helsevesenet starter informasjonskampanjer.

- Antirøyk-kampanjene har vært vellykkede og tilsvarende opplysningskampanjer om helse og livsstil vil ha god effekt. Gravide kvinner vil gjerne gjøre ting riktig for babyen sin og er topp motiverte for dette, men får for dårlig hjelp av det offentlige.

Det er folk i Midt-Norge og de nordligste fylkene som er tyngst, ifølge Statistisk sentralbyrå. Det er dobbelt så mange overvektige i Finnmark som i Oslo.

OVERVEKTIG: Noras overvekt gjorde at babyen ble født for tidlig. FOTO: KARIN BEATE NØSTERUD / VG

Fedme hindrer eggløsningen

Vekten er ikke et problem bare under svangerskapet. Er du overvektig, er sjansene mindre for i det hele tatt å bli gravid:

- Overvekt hemmer eggløsning, derfor får ikke kvinner som ber om hjelp til å bli gravide bistand før de går ned i vekt, sier Tore Henriksen.

Også det er Nora Thoresen kjent med. Hun har slitt lenge med å bli gravid.

- Jeg har fått beskjed om at jeg må gå ned i vekt og jeg vil gjerne gå ned. Men jeg har fått beskjed om at jeg skal få hjelp når jeg har fått ned i vekt.

Planlegger du å bli gravid? Du kan bruke Vektklubb.no til å gå ned inntil én kilo i uken FØR du blir gravid. Du kan ikke være medlem i Vektklubb.no om du er gravid eller fullammer. Les flere liknende saker skrevet om dette:

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her