Matspaneren: Fisk i en fei
Et brukervennlig og sunt middagsprodukt av torsk. Men det er dyrt, fryktelig dyrt.<br />
" data-react-helmet="true">
Makaroni er byttet ut med potetskiver og grønnsaker. Ganske god og sunn, men litt for salt og altfor dyr, mener matspaneren.<br /></p><p>
Findus har mange lettvinte fiskemiddager for de som ønsker å spise mer fisk, men som ikke har ork til å lage alt fra bunnen med fersk fisk. God gammeldags fiskegrateng er en favoritt hos mange, men nå har Findus kommet med en ny type fiskegrateng med mer fisk, og med grønnsaker og jarlsbergost i stedet for den mer tradisjonelle utgaven med makaroni og hvit saus. Jeg måtte selvsagt prøve denne!
Jeg ble litt skuffet da jeg åpnet pappesken, over at ikke fisk, grønnsaker og saus var jevnt fordelt i aluminiumsformen. Dette har nok skjedd ved at ikke formen har stått på stabilt underlag under innfrysing. Det behøver ikke være et problem, men de fiskestykkene som lå i ene siden av formen uten dekke av saus ble nok litt tørrere enn resten av gratengen. Det står at gratengen skal stekes i 35-40 minutter, men min erfaring er at både denne og god gammeldags fiskegrateng fra fryseren behøver minst fem minutter lenger steketid enn det som står på pakken.
Fiskegratengen var imidlertid saftig, smakfull og god. Husbonden likte den også. Denne nye fiskegratengen ble smakstestet i VG med det samme den kom i vinter (februar 2013). Dommen fra smakspanelet var: «En fiskerik nyskapning med alle muligheter for å lykkes. Ser fristende ut, og smaker veldig godt. Et fullverdig alternativ som ukens fiskemiddag. Pluss for 40 % fisk. Testpanelets middagsfavoritt».
Sannsynligheten er derfor stor for at også du liker den! Den er dessuten et sunnere alternativ til mye usunn ferdigmat i frysedisken.
Fiskegratengen inneholder nokså mye salt, noe som er et generelt problem med all ferdigmat. Jeg skulle ønske at Findus, Toro og andre ferdigmatprodusenter ville redusere en smule på saltinnholdet i ferdigmaten, til gode for folkehelsen.
Jeg er så heldig å ha en far som bor i havgapet på Nordvestlandet og som både fisker, fileterer, røyker, luter og tørker/klipper fisk. Jeg har derfor mye fin (og for meg gratis) fisk i fryseren og lager mange fiskemiddager selv. I og med at fiskegratengen fra Findus tar såpass lang tid å steke (ca 45 minutter), og er såpass dyr (80 kroner for to personer) kommer jeg nok til å fortsette å lage fiskegratengene mine selv, som ikke tar stort lenger tid enn det tar å steke en frossen fiskegrateng. Når det er sagt så mener jeg at Findus er et godt alternativ om man ikke har så god tilgang på ferske råvarer, eller om man heller vil bruke den tiden middagen står i ovnen til å hjelpe ungene med lekser, brette tøy eller klippe plen.
per 100 gram vare:
Energi: 104 kcal
Protein: 9,5 gram
Fett: 4,5 gram
Karbohydrat: 5,5 gram
Salt: 0,8 %
En porsjon (350 gram) gir 364 kcal.
En porsjon gir 2,8 gram salt som er over halvparten av det myndighetene anbefaler som maksimalt daglig inntak av salt (5 gram).
per 100 gram vare:
Har du tips til nye produkter som matspaneren kan teste? Send oss en mail, da vel!
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Et brukervennlig og sunt middagsprodukt av torsk. Men det er dyrt, fryktelig dyrt.<br />
Noen ganger tyr vi til ferdiglaget mat, da gjelder det å velge riktig. Ferdigmat er en av de største kildene til salt i kostholdet vårt. Godehavs fiskegrateng imponerte med sin store andel fisk, og ikke minst på smak.
At utvalget av raske fiskeretter utvides er vel og bra, men disse gratengene fra Rema 1000 ga ingen stor kulinarisk opplevelse. Dessuten mangler de en vesentlig ting for å være en fullverdig middag. Ser du hva det er?
Enkelt og greit, men ingen høydare, synes matspaneren.<br /></p><p>
Fiskemannen har kommet med en type fiskenuggets som fort kan bli barnas favoritt, og kanskje noen voksnes også. Med relativ høy andel fisk, lite mettet fett og salt er disse et sunt hverdagsvalg.
Har det kanskje blitt litt mye pølser og burgere på grillen i sommer? Har du lyst på noe litt sunnere, men som samtidig er skikkelig raskt og lettvint? Matspaneren har testet wokblanding med ferdig saus.