GLUTENFRI: Denne fiskeretten kan også spises av personer med intoleranse for gluten eller egg.

Matspaneren: God gammeldags fiskegrateng

Publisert: 2013-08-08 13:23

Makaroni er byttet ut med potetskiver og grønnsaker. Ganske god og sunn, men litt for salt og altfor dyr, mener matspaneren.<br /></p><p>

Slik ser emballasjen ut i frysedisken.

Findus har mange lettvinte fiskemiddager for de som ønsker å spise mer fisk, men som ikke har ork til å lage alt fra bunnen med fersk fisk. God gammeldags fiskegrateng er en favoritt hos mange, men nå har Findus kommet med en ny type fiskegrateng med mer fisk, og med grønnsaker og jarlsbergost i stedet for den mer tradisjonelle utgaven med makaroni og hvit saus. Jeg måtte selvsagt prøve denne!

Jeg ble litt skuffet da jeg åpnet pappesken, over at ikke fisk, grønnsaker og saus var jevnt fordelt i aluminiumsformen. Dette har nok skjedd ved at ikke formen har stått på stabilt underlag under innfrysing. Det behøver ikke være et problem, men de fiskestykkene som lå i ene siden av formen uten dekke av saus ble nok litt tørrere enn resten av gratengen. Det står at gratengen skal stekes i 35-40 minutter, men min erfaring er at både denne og god gammeldags fiskegrateng fra fryseren behøver minst fem minutter lenger steketid enn det som står på pakken.

SLENGT I HOP: Denne pakken har nok vært litt uheldig med nedfrysingen. Men pluss for store og fine fiskebiter.

Fiskegratengen var imidlertid saftig, smakfull og god. Husbonden likte den også. Denne nye fiskegratengen ble smakstestet i VG med det samme den kom i vinter (februar 2013). Dommen fra smakspanelet var: «En fiskerik nyskapning med alle muligheter for å lykkes. Ser fristende ut, og smaker veldig godt. Et fullverdig alternativ som ukens fiskemiddag. Pluss for 40 % fisk. Testpanelets middagsfavoritt».

Sannsynligheten er derfor stor for at også du liker den! Den er dessuten et sunnere alternativ til mye usunn ferdigmat i frysedisken.

NÆRBILDET: Findus har puttet Jarlbergost i den hvite sausen som gjør den fyldig og smakfull.

Et lite minus

Fiskegratengen inneholder nokså mye salt, noe som er et generelt problem med all ferdigmat. Jeg skulle ønske at Findus, Toro og andre ferdigmatprodusenter ville redusere en smule på saltinnholdet i ferdigmaten, til gode for folkehelsen.

Jeg er så heldig å ha en far som bor i havgapet på Nordvestlandet og som både fisker, fileterer, røyker, luter og tørker/klipper fisk. Jeg har derfor mye fin (og for meg gratis) fisk i fryseren og lager mange fiskemiddager selv. I og med at fiskegratengen fra Findus tar såpass lang tid å steke (ca 45 minutter), og er såpass dyr (80 kroner for to personer) kommer jeg nok til å fortsette å lage fiskegratengene mine selv, som ikke tar stort lenger tid enn det tar å steke en frossen fiskegrateng. Når det er sagt så mener jeg at Findus er et godt alternativ om man ikke har så god tilgang på ferske råvarer, eller om man heller vil bruke den tiden middagen står i ovnen til å hjelpe ungene med lekser, brette tøy eller klippe plen.

Næringsinnhold

per 100 gram vare:

Energi: 104 kcal
Protein: 9,5 gram
Fett: 4,5 gram
Karbohydrat: 5,5 gram
Salt: 0,8 %

En porsjon (350 gram) gir 364 kcal.

En porsjon gir 2,8 gram salt som er over halvparten av det myndighetene anbefaler som maksimalt daglig inntak av salt (5 gram).

En halv eske er nok til en porsjon. Server fiskegratengen med revet gulrot eller andre favorittgrønnsaker.

Sammenliknet med liknende produkter

per 100 gram vare:

  • God gammeldags fiskegrateng med torsk, makaroni og hvit saus (Findus): 130 kcal, 9 gram protein, 13 gram karbohydrat og 5 gram fett. Salt: 0,4 %. En pakke på 500 gram inneholder 650 kcal.
  • God gammeldags fiskegrateng med laks, brokkoli og ostesaus (Findus): 130 kcal, 9 gram protein, 12 gram karbohydrat og 5 gram fett. Salt: 0,4 %. En pakke på 500 gram inneholder 650 kcal.
  • Fiskegrateng med makaroni (Lerøy): 198 kcal, 8,8 gram protein, 26 gram karbohydrat og 6,5 gram fett. En pakke på 450 gram inneholder 891 kcal.
  • Torsk Ishavsgrateng med fullkornspasta (Lerøy): 96 kcal, 8,1 gram protein, 7,9 gram karbohydrat og 3,5 gram fett. En pakke på 450 gram inneholder 432 kcal.
  • Fiskegrateng etter bestemors oppskrift (Fiskemannen): 150 kcal, 9 gram protein, 17 gram karbohydrat og 5 gram fett. En pakke på 450 gram inneholder 675 kcal.
  • Fiskegrateng med torsk og bacon (Coop): 140 kcal, 13 gram protein, 13 gram karbohydrat og 4 gram fett. En pakke på 450 gram inneholder 630 kcal.
  • Fiskegrateng med makaroni (First Price): 117 kcal, 7 gram protein, 12 gram karbohydrat og 4,5 gram fett. En pakke på 450 gram inneholder 527 kcal.

Har du tips til nye produkter som matspaneren kan teste? Send oss en mail, da vel!

Se alle matvarer vi har testet

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her