Bivirkningene av enkelte medisiner kan øke appetitten og metthetsreguleringen. Dette kan medføre ekstra kilo på kroppen i takt med medisinbruken.
Bivirkningene av enkelte medisiner kan øke appetitten og metthetsreguleringen. Dette kan medføre ekstra kilo på kroppen i takt med medisinbruken. Foto: Fotolia

Pillene som kan gjøre deg tykk

Thorhild Ribe
Publisert: 2012-11-23 14:37

Her er listen over pillene som kan gi økt appetitt og økt fettlagring. Mer enn to hundre legemidler har vektøkning som en mulig bivirkning.

Antidepressive midler, prevensjonsmidler, medisiner mot psykoser, epilepsi og diabetes, er blant «verstingene».

Noen medisiner virker direkte på kroppens fettlagring, men i de fleste tilfeller er det økt inntak av kalorier som gir ekstra kilo. Mange medisiner påvirker nemlig appetitten, og kan gi deg ulvehunger.

– Flere medikamenter påvirker vår sult- og metthetsregulering ved å virke på nevrotransmittere i hjernen, som serotonin og dopamin. Det betyr ikke at forbrenningen endres, men at vi opplever endret sult og metthetsfølelse, sier seksjonsoverlege Samira Lekhal ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst.

Samira Lekhal, leder barne- og ungdomsavdelingen ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør Øst.
Samira Lekhal, leder barne- og ungdomsavdelingen ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør Øst. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / VG

– Tendensen til vektøkning varierer mye fra pasient til pasient. Ved bruk av samme legemiddel kan én gå ned i vekt mens en annen går opp, sier overlege Sigurd Hortemo ved Statens legemiddelverk.

Spis jevnt

Ekspertene vet ikke om og eventuelt hvorfor noen av oss er mer utsatt for vektøkning ved medisinbruk enn andre.

– Det er umulig å spå i forkant, men dersom en pasient allerede har et vektproblem, bør legen som skriver ut medisiner i enda større grad være påpasselig med å velge preparat. En person som har behov for antidepressive eller antipsykotiske medisiner, har lavere livskvalitet allerede. En vektøkning vil svekke livskvaliteten ytterligere, sier Lekhal.

Har du beskjeden matlyst fra før, vil du ofte gå mindre opp i vekt enn en som har en god matlyst i utgangspunktet.

– Hvilken kontroll man har på spisingen sin før man begynner å ta et medikament som stimulerer matlysten, spiller også inn, forteller lege Ina Nikoline Wille.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Bytt merke

Merker du at kiloene øker i takt med inntaket av nye medisiner, kan det å bytte legemiddel være løsningen.

– Er vektoppgangen betydelig bør du ta kontakt med fastlegen din og diskutere om du kan forsøke et annet legemiddel, råder Samira Lekhal.

Men ikke alle medisiner er uproblematiske å erstatte.

– Noen mennesker må leve med bivirkning av medisiner, fordi virkningen av medisinen er så mye viktigere. I forhold til epilepsimedisiner, vil det for eksempel ha en større og mer alvorlig konsekvens å risikere epilepsianfall enn vektøkning, sier Wille.

Lege Ina Wille.
Lege Ina Wille. Foto: Magnar Kirknes

Ved bruk av p-piller er risikoen en annen.

– Her kan du prøve deg frem og finne et medikament som passer til deg. Opplever du at du blir premenstruell og får økt matlyst i tiden før menstruasjon, vil det ofte være lurt å velge en p-pille som ikke bare består av gestagener, som for eksempel østrogenfrie p-piller gjør. Finn da heller en kombinasjonspille med mindre hormoner, råder Wille.

Her er lisen over pillene som kan gi økt appetitt og økt fettlagring

Vektøkning er rapportert som bivirkning ved bruk av alle antidepressive legemidler.

- Effekten på vekt varierer mye. Blant nyere antidepressive legemidler ses vektøkning oftest ved bruk av mirtazapin, sier Sigurd Hortemo.

- Forskning viser en gjennomsnittlig vektøkning på mellom 0 - 4 kilo ved bruk av eldre antidepressiva. Høyere doser kan gi høyere vektøkning. Blant de nyere antidepressive medisinene på markedet (SSRI) er det oftere påvist vektnedgang enn oppgang, sier Samira Lekhal.

- Mange opplever økt matlyst og i tillegg kan medisinene virke hemningsløsende og det igjen kan gjøre deg mindre kritisk til hva du spiser. Mange som har angst og sliter med depresjon er ofte i tillegg mindre aktive. Til sammen kan dette gi vektøkning, sier Ina Wille.

- Når midlene gis som tabletter og sprøyter, kan de gi vektøkning. Vektøkningen skyldes dels opphopning av vann i kroppen, dels økt fettlagring, sier Sigurd Hortemo.

Det finnes en rekke legemidler som kan senke blodsukkeret ved diabetes. Vektøkningen som oppstår skyldes økt fettlagring i kroppen.

Man skiller mellom første og annengenerasjons antipsykotiske midler (ulike farmakologiske egenskaper, red. anm.).

- Ved bruk av annengenerasjons midler kan vektøkningen være betydelig. Ved førstegenerasjons midler er vektøkning mest vanlig ved inntak av medisiner som krever høy dose for å gi effekt ved psykoser, sier Sigurd Hortemo.

Vektoppgang forklares ved at nevrotransmittere i hjernen påvirker vår sult- og metthetsfølelse, sier Samira Lekhal.

- Det er i hovedsak de eldre prevensjonsmidlene med høye doser østrogen som gir vektøkning. De nyere pillene, såkalte kombinasjons p-piller, inneholder 30 - 50 mg østrogen og gir i liten grad vektøkning, sier Samira Lekhal.

- En vektøkning ved bruk av kombinasjons p-piller skyldes eventuelt først og fremst opphopning av væske i kroppen, sier Sigurd Hortemo.

Hold jevnt blodsukker

Søtsug, sult og metthetsfølelse påvirkes av livsstil.

– Leptin, ett av flere hormoner som styrer appetitten, påvirkes blant annet av blodsukkeret vårt. Er det ujevnt, vil du i stor grad kjenne sult. Vi vet også at fysisk aktivitet påvirker metthetsfølelsen. Medikamenter virker på det samme systemet, så i en oppstartsfase med nye medikamenter, er det ekstra viktig å bevege seg, spise regelmessig og spise riktig sammensatt mat, råder seksjonsoverlege Samira Lekhal.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her