Karbo-blokker

Tommy Østhagen
Publisert: 2009-02-03 14:39

Kjenner du til noen negative effekter av å bruke karbo-blokker? Tenkte eventuelt som ett tilskudd de dager man spiser for mye karbohydrater? <br />Mvh Atle


Hei!
Den vanligste formen for "karbohydratblokker" er et vandig ekstrakt av hvite bønner som kalles Phaseolus vulgaris. Dette stoffet har en hemmende virkning på noen fordøyelsesenzymer som er viktige for nedbrytningen av stivelse til enkle karbohydrater. Derved kan man få en viss reduksjon i oppsugingen av karbohydrater i tarmen, og derved få en viss vektreduserende effekt.
Det er gjort en del studier som tyder på at man kan redusere blodsukkeret og kroppsvekten, mens andre studier ikke finner noen effekter. Studiene omfatter imidlertid relativt få forsøkspersoner og har nokså kort varighet. Derfor kan vi ikke si med noen særlig sikkerhet hvor effektivt det er å bruke slike stoffer.
Når det gjelder bivirkninger finnes det studier på dyr som viser at Phaseolus vulgaris kan føre til veksthemning og det kan gi allergiske reaksjoner. Av gunstige bivirkninger kan nevnes at det er mulig at Phaseolus vulgaris har en hemmende effekt på utvikling av kreft i tykk- og endetarmen.
Som en konklusjon vil jeg si at det ikke er mye som taler for at man skal bruke "karbohydrat blokker," men jeg ville heller anbefale at man bruker bønner i kosten. Da får man de samme virkestoffene bare i en mer naturlig sammenheng enn et vandig ekstrakt som er meget dyrt i forhold til bønner. Dessuten kommer man ikke utenom at man må skjerpe levevanene sine med et sunt kosthold i passe små doser, kombinert med daglig fysisk aktivitet.
Dersom du vil vite mer om dette temaet er det skrevet en god oversiktsartikkel som du finner på PUBMED.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her