Gikk ned 12 kilo med hverdagstrim

Publisert: 2011-01-11 10:25

Bente Elisabeth Bugge (41) fra Oslo tok av tolv kilo i fjor ved å ta bevisste matvalg, samt å legge inn hverdagsmosjon i alt hun gjør.

Her er Bente 12 kilo lettere, og er stylet av stylist Tom Greni. Hun har på seg underkjole fra Cream/Elisa Day til 599 kroner ,tights til 349 kr, skoletter til 1399 fra Maggie Wonka, jeanskjole fra Culture/Blossom til 699 kr, og øredobber (750 kr) og armbånd (2950 kr) fra Celine Engelstad.

Foto: Marte Vike Arnesen

SE MIN KJOLE:

Bente tok for moro skyld bilder av seg selv i den samme kjolen - før og etter at hun gikk ned i vekt.

privat

- Ettersom jeg er alenemor til to små barn, har jeg ikke anledning til å trene utenfor hjemmet på kveldstid. Jeg bestemte meg derfor for å satse på hverdagstrimmen som jeg kaller det, forteller Bente.

I hele fjor vinter startet hun med å gå til og fra jobb, om det så blåste isende kaldt rundt ørene. Turen tar cirka 25 minutter hver vei.

- Før tok jeg veldig ofte bussen hjem, nå går jeg i stedet. Jeg pleier å si at det ikke handler om dårlig vær, men dårlige klær.

Vanen har nå blitt en del av livsstilen. Fortsatt går Bente til og fra jobb.

Kantinen på jobben til Bente ligger i byggets syvende etasje. Dit tar Bente nå alltid trappen.

- Før merket jeg melkesyren mellom fjerde og femte etasje, men nå er det ikke noe problem for meg i det hele tatt å ta trappene.

Tok fri fra jobb

Halvannet år er gått siden Bente, som jobber som mellomleder i en stor bedrift, endret livsstilen sin. Hun bestemte seg for å sette i gang med menyen i Vektklubb.no i en uke hun hadde fri fra jobben.

- Jeg ville få på plass gode rutiner slik at de ble enkle å ta med over i arbeidshverdagen. Jeg begynte for eksempel å lage all mat fra grunnen av. Det tar ikke lenger tid å ta noen laksefileter og rulle i sesamfrø og steke i ovnen, enn å steke en pizza grandiosa. Barna mine er heldigvis glade i både fisk og grønnsaker, så det har gått veldig greit å endre kostholdet, sier Bente.

I stedet for å kjøpe ferdig pastasaus, for eksempel, lager hun heller hjemmelaget saus kvelden i forveien.

- Det går vel så raskt som å kjøpe noen posegreier, og smaker mye bedre, dessuten er det ofte så mye salt i ferdigmaten.

Hun skaffet seg også en non-stick panne hun kan steke mat i uten å bruke særlig fett, og har derfor brukt minimalt med olje til steking.

Trener gratis i arbeidstiden

Arbeidsgiveren til Bente tilbyr de ansatte å trene 1 time per uke i arbeidstiden. Dette er et tilbud Bente setter pris på.

- I det siste har vi trent en time zumba i uka. Det er veldig bra at arbeidsgiver åpner for trening i arbeidstiden, det forebygger fravær. Det er ikke til å unngå at mange av oss får ”kontorskuldre”, så all bevegelse er viktig!

Bente forteller at hun aldri har følt seg veldig overvektig, men mer i kategorien ”lubben”.

- Jeg la på meg en del kilo i forbindelse med fødslene, men de gikk relativt raskt av igjen. Men mer eller mindre ubevisst gikk vekten oppover igjen etterpå, helt til jeg sommeren 2009 bestemte meg for å gjøre noe.

- Plutselig var det bare nok. Nå har jeg gått ned 12 kilo, og merker det godt på kroppen og klærne. Nå er vekten min stabilisert. I prosessen har jeg fått mange komplimenter, det er kjempehyggelig, og en motivasjon til å holde seg der man er.

- Har mindre søtsug nå

Hun er nå blitt mye mer bevisst på hva hun putter i munnen.

- Før var det veldig lett å finne noe i skapet når man ble litt småsugen på kveldstid. Jeg skal ikke si at suget er helt borte, men det er i alle fall mye mindre enn det var, og nå tar jeg ikke bare det første og beste jeg finner. En god kopp te kan ofte være nok. Noe av det som har gjort at suget ble borte, er at jeg innførte et mellommåltid mellom lunsj og middag. Da tar jeg en yoghurt og en banan, eller en liten fruktsalat eller lignende. Da blir jeg ikke så småsulten når jeg lager middag, og jeg overspiser heller ikke til middag, som igjen fører til at man blir fysen utover kvelden. Et annet triks er selvfølgelig å ikke ha så mye liggende i skapet, sier Bente.

I begynnelsen var Bente flink til å bruke dagboken i Vektklubb.no for å registrere matinntaket sitt.

- Nå er jeg ikke noe flink til å bruke dagboken lenger, men bruker den innimellom for å se at jeg holder meg der jeg skal ligge. I de første seks månedene, da jeg gikk ned de tolv kiloene, brukte jeg den veldig flittig. Men jeg har jo med meg en del videre, jeg vet jo for eksempel at en porsjon havrefras med 2 dl Biola er en helt OK frokost for meg. Jeg har lært hva maten inneholder av energi, og den kunnskapen tar jeg med meg videre.

Ikke nederlag å sprekke

Bente har ”sprukket” flere ganger.

- Om jeg går på en smell en dag, så er det ikke noe nederlag, det er bare å fortsette å leve sunt dagen etter. Jeg vil tro at alle til tider går på en smell. I en hurtigslankekur er det kanskje lett å tenke at ”å nei, nå ødela jeg alt sammen”. Men jeg ser ikke på Vektklubb som en slankekur, men som en endring av holdninger. Jeg liker det VK sier, at du kan spise alt, men ikke alltid, det er snakk om mengdene du spiser. Man kan jo gjerne unne seg et kakestykke, men det er forskjell på en fingerbredds stykke, og to fingerbredds stykke. Men smaken er den samme!

Bente har vært veldig bevisst på ikke å bruke ordet slanking om sitt vektreduksjonsprosjekt.

- Jeg slanker meg ikke. Jeg har bare lagt om kostholdet og livsstilen, sier hun.

Nå ett og et halvt år etter kostholdsendringen, ligger vekten stabilt.

- Jeg skulle gjerne gått ned et par kilo til, men det virker som om kroppen min har funnet sin idealvekt. Fokuset nå blir derfor å ikke falle tilbake til gamle vaner, noe som jeg synes går veldig godt, sier Bente

-Jeg kjøper aldri kjøttdeig lenger, men karbonadedeig og kjøttdeig av svin. Magrere varianter av ost og kjøttpålegg havner automatisk i handlekurven, mens det tidligere ofte var prisen som var avgjørende. Dessverre er det slik at de magrere variantene ofte har en dyrere kilopris, men jeg velger å se på det som en investering i egen kropp og helse, sier Bente.

Av Nina Schmidt

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Flere artikler

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her