Silje har trent hele livet, men spiste helt feil. Nå trener hun og spiser riktig.
Silje har trent hele livet, men spiste helt feil. Nå trener hun og spiser riktig. Foto: Privat, Terje Bringedal/VG.

Silje (27) er halvveis til vektmålet etter 4 måneder

Sigrid Schei Lorentzen
Publisert: 2017-05-02 15:21

Sykepleieren Silje Vee målte sin egen, skyhøye hvilepuls da hun bestemte seg for å ta grep. Siden nyttår har hun gått ned 16 kilo.

Silje Vee fra Bergen bor sammen med kjæresten sin i Voss hvor hun jobber som sykepleier. Hun har vært kraftig hele livet, med unntak av en periode i tenårene hvor hun spilte håndball aktivt.

Det var kjærestekiloene som begynte å komme da hun ble sammen med sin nåværende samboer som 17-åring. Hun blåste i kostholdet, og kiloene fortsatte å krype oppover.

– Jeg jobber av å ta vare på folk, og å fortelle folk hvordan de skal holde seg friske. Da kan jeg ikke være dårligere selv. Jeg må kunne klare å ta vare på meg selv også, sier Silje til Vektklubb.

Det var som en åpenbaring for henne da hun satt i sofaen en dag og målte sin egen hvilepuls. Den var altfor høy, og hjertet hennes jobbet hardt i forhold til det som er «normalen». Da tok Silje grep, men fremdeles har hun en vei å gå mot vektmålet som er på 80 kg.

FØLER SEG BEDRE: Silje er halvveis til målet sitt, men er stolt over det hun allerede har klart siden jul. Nå er hun 16 kilo lettere.
FØLER SEG BEDRE: Silje er halvveis til målet sitt, men er stolt over det hun allerede har klart siden jul. Nå er hun 16 kilo lettere. Foto: TERJE BRINGEDAL,VG

Nådde målet: Sissel gikk ned 50 kg på ett år.

Her er Siljes historie:

Derfor slet jeg med vekten:

Jeg sluttet nok å bry meg litt. Jeg tenkte ikke over hva jeg spiste, selv om jeg faktisk har trent hele tiden. Men det hjelper jo ikke å trene om man spiser helt feil. Jeg spiste aldri frokost, og rakk sjeldent å spise lunsj. Dermed var jeg skrubbsulten når jeg kom hjem fra jobb, og kastet i meg enten pizza eller andre usunne ting på kvelden. Jeg spiste store mengder mat (særlig karbohydrater) på kveldstid.

Ikke dropp frokosten: Her er 3 deilige smoothie bowls.

Vendepunktet:

Vendepunktet har vel kanskje vart i et år. Man må virkelig bestemme seg. Man kan prøve mye uten å ha bestemt seg, men man må ha motivasjon til å starte. Det var til jul at jeg bestemte meg for at jeg skulle starte, og det er noe som føles annerledes denne gangen. Nå er jeg fast bestemt og målrettet. Siden jeg er sykepleier kjenner jeg på pulsen min innimellom. Jeg satt i sofaen og kjente at jeg hadde en puls på 93 etter å ha sittet i sofaen i to timer. Det er alt for høyt! Hvilepulsen til et friskt, voksent menneske bør ligge på mellom 60-80 slag i minuttet.

FØR: Silje har alltid vært glad i å gå turer og trene. Men det var maten som var problemet.
FØR: Silje har alltid vært glad i å gå turer og trene. Men det var maten som var problemet. Foto: Privat.

Slik gikk jeg ned:

Jeg har gjort det Vektklubben har bedt meg om å gjøre. Jeg har spist alle måltidene mine, og jeg har spist jevnlig. Jeg er nøye med å spise frokost og spiser mat hver tredje time. Og så har jeg trent. Selv om trening kanskje ikke er det som teller mest på kiloene, så er det jo med på å skape en sterkere og strammere kropp.

Vektklubb tester: Her er treningstrendene du bør prøve.

Veien videre, slik skal jeg holde vekten:

Samme som jeg har gjort nå. Trene og spise sunt, og skeie ut litt innimellom. Da er det snakk om en kveld og ikke en uke! Jeg sier ikke til meg selv at jeg «ikke skal spise det og det». Da sprekker man fort. Jeg kan spise alt, men ikke alltid. Jeg må jo spise en is i syden!

Samboeren til Silje er utdannet kokk og har stått for matlagingen de siste årene. Da Silje tok over på kjøkkenet, har også han merket forandring på kroppen.

– Kjæresten min har gått ned 10 kg siden jul han også, så han klager ikke. Han har bare spist det jeg har laget og trener heller ikke, men det er stor forandring på oss begge.

ELSKER SPINNING: Silje fant en treningsform hun trives med. Nå kan hun dra på spinning flere ganger i uken.
ELSKER SPINNING: Silje fant en treningsform hun trives med. Nå kan hun dra på spinning flere ganger i uken. Foto: Terje Bringedal/VG.

Mine tre beste tips til andre:

1. Bruk de oppskriftene som ligger på Vektklubb. I hvert fall til å begynne med. I starten tror man at man vet hva man gjør, men man får virkelig øynene opp for mengden når man ser hvor lite som skal til for å fylle dagsbehovet.

2. Hvis du går litt opp i vekt, som jo ofte kan skje, så vil jeg råde deg til å bare starte et nytt vektprogram. Da slipper du å se den demotiverende kurven som går opp igjen. Start med blanke ark og la kurven igjen gå nedover.

3. Det er viktig å trene. Selv om det kanskje ikke vises mest på kiloene, så gir det så mye energi og så god selvfølelse. Når du merker at kroppen blir lettere og du klarer mer er det en enorm motivasjon. Finn noe du trives med – prøv noe nytt!

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Storeeller i Google Play

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Flere artikler

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her