LETTERE HVERDAG: Marthe Victorias endepunkt kom da vekten viste 100 kg. Nå lever hun et lettere og sprekere liv.

Tobarnsmoren Marthe Victoria gikk ned 16 kilo på et halvt år: – Er det lov å si det har vært lett?

Publisert: 2017-06-21 13:49

Marthe Victoria Asphaug (28) har fortsatt ikke nådd målet, men er godt på vei. I dag har hun mer energi til å stå opp, trene og leke med barna.

– Jeg har fått mer livsglede, og jeg har fått den energien jeg har lyst til å ha.

Marthe Victoria Asphaug er en typisk småbarnsmor i en travel hverdag. Hun er mamma til Philip Alexander på tre og Marcus Nathaniel på fem år. På dagtid jobber hun som apotektekniker og om ettermiddagene sjonglerer hun det å være mamma og samboer med å trene og registrere kaloriinntak.

Les også: Hold formen i ferien

Det som motiverte Marthe til å gå ned i vekt var mangelen på energi og overskudd.

– Det å kjenne på at alt er fryktelig tungt og at en ikke orker noe er ikke gøy. Humøret ble også påvirket og det var tungt å leke med ungene, sier hun.

TYNGRE: Marthe Victoria Asphaug veide 100 kg på sitt tyngste.

Grepene hun har gjort har vært små, men de har funket. Hun har spist mindre porsjoner og mindre godteri. Og mer frukt og grønt. Så enkelt kan det gjøres.

– Er det lov å si det har vært lett?, spør hun smilende.

Tidligere medlem

For ca. fire år siden var Marthe medlem i Vektklubb for første gang. I oktober i fjor meldte hun seg inn igjen fordi hun trengte hjelp til å komme seg ned i vekt. Etter det har det kun gått én vei på vekta – og det er nedover. For å klare det har hun veid all maten sin og brukt dagbokfunksjonen til Vektklubb flittig.

– Jeg har brukt appen til å registrere alt av mat og trening. For meg gjelder det å ha god kontroll på maten jeg spiser, og til det funker appen veldig bra, sier hun, og fortsetter:

– Jeg prøver å være så streng som mulig i ukedagene. Da gjør jeg det jeg kan for å ikke overstige kaloriinntaket jeg skal ha i løpet av dagen. Men jeg har skeiet ut noen ganger, tatt en sjokolade og tenkt «okei, så gjorde jeg det». Men det skjer ikke ofte, og ellers er godteri beregnet til lørdagene.

Les også: Terje fikk seg hund og gikk ned 28 kilo

Marthe Victoria veier maten og teller kalorier for å ha kontroll på matinntaket.

Hun viser oss et av skapene på kjøkkenet, som nesten renner over av godteri og sjokolade. Før var hun innom skapet titt og ofte, gjerne i smug. Nå klarer hun fint å holde seg unna i hverdagene, men i helgene er det lov å kose seg! Og det registrerer hun ikke i dagboken. Likevel går det stadig nedover på vekten.

«Du kan spise alt, men du må spise med måte» er mottoet som gjelder for Marthe. Hun forteller at det å kutte ut mat ikke vil funke, det gjelder bare å kutte ned.

Ikke et tema foran barna

Det at Marthe har fått overskudd og energi har hatt en innvirkning på hele familien. De drar gjerne på tur og er flinke til å finne på morsomme ting ute.

Marthe Victoria merker at hun har fått mer overskudd til barna Marcus Nathaniel Flor-Asphaug (5) og Philip Alexander Flor-Asphaug (3).

– Barna merker at mamma har fått mer energi, men jeg snakker ikke med dem om at jeg går ned i vekt, forteller hun.

Les også: Slik blir du et godt forbilde for barna

Marthe Victoria Asphaug springer rundt Store Stokkavatn i Stavanger som trening for å gå ned i vekt.

Det er et bevisst valg fra hennes side. Hun vil ikke at barna skal kjenne på et press i forhold til å skulle se bra ut, gå ned i vekt og ikke være bra nok. Det eneste de vet er at hun er glad i å trene og er mye på trening.

– Jeg snakker aldri om at jeg teller kalorier, for eksempel. Jeg spiser det samme som barna, men jeg veier maten diskré ved middagsbordet.

Maten er viktigst

Selv om Marthe er glad i å trene, tror hun det er matinntaket som har mest å si. Selv med treningsfri i to måneder på grunn av skader gikk hun fortsatt ned i vekt.

– Sier de ikke at 70 prosent er maten og 30 prosent er treningen? Det var det noen som sa til meg, og jeg tror kostholdet har mest å si. Men treningen hjelper så klart på, og det gjør at man kommer i bedre form, forteller hun.

Les også: Deilig lørdagsmeny under 1300 kalorier

Når hun ikke har skader og er inne i en god periode kan Marthe trene opp til seks dager i uken. Målet er tre-fire. Hun liker best å trene styrketrening på Sats, men hvis det er fint vær liker hun å løpe ute, rundt Stokkavannet i Stavanger. Det aller viktigste for Marthe er at treningen skal være gøy. Hun trener oftest alene, men får med seg en venninne eller nabo en gang i blant.

– Det er ikke bestandig så lett å få til. Men det går fint, fordi jeg liker best å trene alene. Det er min alene-tid, forteller hun.

Hold fokus

Nå er målet fremover å fortsette akkurat som hun har gjort hittil. Hun mener det er nå den virkelige jobben starter, og at det gjelder å holde fokus.

– Jeg merker jeg har vært nærmere å skeie ut i det siste. Jeg har jo holdt på med dette i et halvt år nå, så det er kanskje ikke så unaturlig. Nå må jeg spise som jeg har gjort og komme meg på trening.

På vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her