Lotta Talbot

Sunnere blåbærmuffins med yoghurt og rips – uten smør

Publisert: 2020-08-21 15:44

Har du noen bær til overs, kan du bake dem inn i deilige muffins. Denne oppskriften inneholder yoghurt og grovt mel som gjør muffinsene saftige og sunnere.

Muffins er i grunn en velegnet søt bakst for deg som ønsker å passe på vekten, for muffins lages jo nemlig i porsjonsstørrelser. Klarer du å holde deg til én (eller to) er det lettere å holde kontroll på kaloriinntaket.

Hjemmelaget muffins kommer ganske mye bedre ut kalorimessig enn ferdigkjøpt. Du har sikkert sett Aunt Mabels blåbærmuffins på butikken? Den «lille» rakkeren på 100 gram gir 248 kcal. Spiser du en blåbærmuffin fra Deli de Luca eller en gulrotmuffin med osteglasur fra Espresso House, får du i henholdsvis 380 kcal og 396 kcal. Samme kalorimengden som en lunsj bestående av to brødskiver med pålegg og et glass melk eller juice. Muffinsen vil derimot mette dårlig og gir ikke de samme nyttige næringsstoffene, men være full av sukker og fett.

Les også: 7 ting du kanskje ikke visste om sukker

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Sunnere bakst

Det finnes mange måter å gjøre grunnoppskriften til muffins sunnere på. Ved å bytte ut smør med et magrere meieriprodukt som for eksempel yoghurt eller kesam, vil du spare både mettet fett og kalorier.

Lar du halvparten av melmengden være grovmalt eller sammalt får du også med kostfiber som er godt for fordøyelsen.

Å kutte litt ned på sukkermengden og heller bruke frukt er en annen måte å spare kalorier og sukker.

Akkurat det har Lotta Talbot gjort i sin muffinsoppskrift som hun deler med Vektklubbs lesere. Talbot er utdannet konditor, opprinnelig fra Drøbak og bor for tiden i Nederland med mann og barn. På fritiden deler hun sunne oppskrifter på Instagram som @spiselsktren.

Oppskrift på muffins med blåbær og rips

Lotta Talbot

Ca 16 stk., 145 kcal per stk.

120 g sammalt hvete grovmalt
120 g hvetemel
2 ts chiafrø (kan sløyfes)
1 ts bakepulver
1 ts kardemomme (kan sløyfes)
1 ts kanel
1/2 ts havsalt

300 g gresk yoghurt
50 g honning
70 g smeltet kokosnøttolje eller nøytral olje
2 ts vanilje ekstrakt
2 stk. egg

200 g blåbær
litt rips
havregryn til topping

Slik gjør du det: Bland det tørre og våte hver for seg og bland så alt sammen. Vend inn blåbær.

Fyll i muffinsformer. Stikk noen rips i hver muffins og strø over med havregryn.

Stekes på 180 grader i ca. 16 minutter. Muffinsene kan fryses.

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her