Joda, det er fisk under frøene! Her servert med ovnsbakte poteter og rå grønnsaker. Smaker sikkert godt med litt remulade også.

Matspaneren tester Findus Frøfisk: – Litt sunnere enn fiskepinner

Publisert: 2022-07-15 21:00

– Et sunt alternativ for de som synes det er enklere å ta med seg noe fra frysedisken enn å kjøpe og tilberede fersk fisk, skriver Vektklubbs matspaner.

Vi oppfordres stadig til å spise mer fisk, så da er det bra at matvareindustrien forsøker å gjøre det enkelt for oss å velge fisk fra frysedisken. Findus har kommet med en ny type fiskefilet panert i frø som jeg har satt under lupen.

Tidligere testet: Lofoten fiskeburger med 86 prosent fisk

Innhold:

Frøbakt fiskefilet kommer i to varianter, den ene med gresskarfrø, solsikkefrø og bokhvete, den andre med linfrø og solsikkefrø, totalt 13–14 prosent. Ellers er ingrediensene like, med 61 prosent fiskefilet av Alaska pollock (Alaskatorsk), hvetemel, rapsolje, gjær, salt, sennepspulver, pepper, gurkemeie og sitronolje.

Pris: En pakke med to fiskefileter, til sammen 220 gram, koster cirka 40 kroner.

Frøpaneringen gjør at de utseendemessig kan minne om rundstykker. Totalt består produktet av 39 % panering. Vanlige fiskepinner har også omtrent 60 prosent fisk i seg på lik linje med disse frøbakte fra Findus.

Hva smaker det?

Paneringen oppleves ikke som like sprø som paneringen på for eksempel fiskepinner og tilsvarende panert fisk, men frøene gir god knas og tyggemotstand. Saltinnholdet er lavt, men sitronoljen og krydderet bidrar likevel til god smak sammen med frøene.

Jeg synes de frøbakte fiskefiletene var ganske gode, men to av tre unger i huset var ikke så begeistret for frøpaneringen. Det var egentlig ikke helt uventet, og det er nok litt typisk for mange barn å ikke være så glad i mye hele frø, så det er mulig at disse fiskerettene er mer beregnet for et litt voksnere publikum.

Ny barnefavoritt? Matspaneren tester fiskenuggets

Ikke uventet blir frøfisken møtt med skepsis fra den yngre garde i matspanerens husholdning.

Hvor sunt er det?

De frøbakte fiskefiletene består av rene råvarer de fleste har på eget kjøkken. Ingen tilsetningsstoffer, heller ingen voldsomt lang ingrediensliste.

Fisken er mager, og frøpaneringen og rapsoljen bidrar med en del umettede fettsyrer, inkludert omega-3-fettsyrer. Frøene er rike på både fiber og mineraler. Dessuten er saltinnholdet nokså lavt, godt under 1 gram per 100 gram vare.

Én av grunnene til å øke inntaket av hvit fisk er at den er rik på jod, et viktig mineral som mange får i seg for lite av. Om valget står mellom å spise panert fisk mot ingen fisk, så er det helt klart bedre å velge det første. Og skal du først velge panert fisk så er jo disse frøbakte fra Findus litt sunnere enn de med tradisjonell melpanering.

Alt i alt synes jeg Findus her har klart å lage et sunt alternativ for de som synes det er enklere å ta med seg noe fra frysedisken enn å kjøpe og tilberede fersk fisk.

Hvor bærekraftig er det?

Findus merker fiskeproduktene med sertifisering fra Marine Stewardship Council, som er en sertifisering for bærekraftig sjømat. Miljømerket med den blå fisken brukes kun på villfanget sjømat som kan spores hele veien tilbake til et MSC-sertifisert bærekraftig fiskeri. Disse bærekraftige fiskeriene fisker kun på levedyktige fiskebestander. Alaskatorsk fra det nordøstlige eller nordvestlige Stillehavet er en slik fiskebestand.

Én fiskefilet kan være en passe porsjon for en voksen person, men det avhenger litt av mengde og type tilbehør.

Næringsinnhold per 100 gram:

  • Frøbakt fiskefilet med gresskarfrø: 204 kcal, 9,8 gram fett hvorav 1,2 gram mettet fett, 13 gram karbohydrat hvorav <0,5 gram sukkerarter, 15 gram protein, 1,7 gram kostfiber og 0,8 gram salt.
  • Frøbakt fiskefilet med linfrø: 210 kcal, 12 gram fett hvorav 1,1 gram mettet fett, 10 gram karbohydrat hvorav 0,5 gram sukkerarter, 14 gram protein, 3,2 gram kostfiber og 0,8 gram salt.

Én fiskefilet på 110 gram gir omtrent 225 kcal og 15 gram protein.

Sammenlignet med lignende fiskeprodukter

Her har Vektklubb rangert ulike fiskeprodukter etter kaloriinnhold per 100 gram, fra høyest til laverst. Merk at porsjonsstørrelser kan variere. Vær også oppmerksom på at kaloriinnhold ikke sier noe om hvilket produkt som er «sunnest» eller «minst sunn». Det er anbefalt fra Helsedirektoratet å spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og helst 200 gram fet fisk i uken. Det er også bedre å spise prosesserte fiskeprodukter enn å ikke spise fisk i det hele tatt. Når det gjelder fiskeprodukter er kan det være fint å etter høy andel fisk i produktet og lavt saltinnhold.

  • Findus Fish and Crisp: 216 kcal, 11 gram fett hvorav 0,9 gram mettet fett, 18 gram karbohydrat hvorav <0,5 gram sukkerarter, 11 gram protein, 0,6 gram kostfiber og 0,74 gram salt.
  • Lofoten helsprø fiskepinner: 202 kcal, 5,5 gram fett hvorav 0,4 gram mettet fett, 26 gram karbohydrater hvorav 1,4 gram sukkerarter, 11 gram protein og 1 gram salt.
  • First Price fiskepinner: 199 kcal, 9,2 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 18,4 gram karbohydrat hvorav 0,7 gram sukkerarter, 10,2 gram protein, 1 gram kostfiber og 0,7 gram salt.
  • Findus «Våre beste» fiskepinner: 195 kcal, 7,7 gram fett hvorav 0,6 gram mettet fett, 18 gram karbohydrater hvorav 1,4 gram sukkerarter, 12 gram protein, 1,7 gram kostfiber og 0,7 gram salt.
  • Lofoten sprøbakt torsk: 191 kcal, 7,4 gram fett hvorav 0,7 gram mettet fett, 17 gram karbohydrat hvorav 0 gram sukkerarter, 14 gram protein og 1,1 gram salt (høyest saltinnhold).
  • Findus seibiff med løk: 100 kcal, 1,5 gram fett hvorav 0,2 gram mettet fett, 8 gram karbohydrat hvorav 1,5 gram sukkerarter, 14 gram protein, 1,5 gram kostfiber og 0,5 gram salt. (Lavt saltinnhold.)
  • Torskefilet First Price (ren fisk): 76 kcal, 0,7 gram fett hvorav 0,3 gram mettet fett, 0,1 gram karbohydrat, 17,2 gram protein og 0,2 gram salt. (kun naturlig forekommende salt, ikke tilsatt)

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her