Det er ikke alltid rom for kreativ kokkelering med tre aktive barn, men Eli Anne Myrvoll har noen sunne hurtigmiddager hun sverger til på travle dager.
Det er ikke alltid rom for kreativ kokkelering med tre aktive barn, men Eli Anne Myrvoll har noen sunne hurtigmiddager hun sverger til på travle dager. Foto: Gisle Oddstad / VG

Min sunne hverdag: Vektklubbs matspaner Eli Anne Myrvoll

Elisabeth Stigum
Publisert: 2022-01-04 17:32

Foruten kjøtt så er det ett spesielt produkt matspaneren aldri spiser, et som slankere har sverget til i årevis.

I spalten Min sunne hverdag snakker Vektklubb med spreke, sunne og inspirerende folk om trening, kosthold, helse og motivasjon. Vi har allerede tatt en prat med blant andre Vibeke Klemetsen, Fredrik Tandberg Nilsen og Tine Sundfør.

Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll er Vektklubbs egen matspaner og har vært en del av Vektklubbs ekspertpanel siden oppstarten i 2005. Hver måned tester hun sunnhetsgraden av nye eller kjente matvarer for å se hvor helsefremmende de er.

Eli Anne brenner for å få oss til å øke inntaket av grønnsaker, belgfrukter og nøtter, men er også opptatt av balanse i kostholdet. Hun mener at vi hovedsakelig bør spise mat som er sunn og helsefremmende, men at det også er plass til å spise kosemat som man spiser bare fordi man synes det er godt.

Slik ser hennes egen sunne hverdag ut:

– Hva finner vi alltid i kjøleskapet ditt?

– Det er nesten lettere å spørre om hva du ikke finner i kjøleskapet mitt. Jeg er glad i mat og i å lage mat så kjøleskapet er stort sett alltid ganske fullt. Jeg går sjelden tom for basismatvarer og har i tillegg alltid en god ost og litt sjokolade på lur.

– Hva spiser du helst til frokost?

– Jeg er vokst opp med at vi spiser frokost og middag sammen i familien, og det er noe jeg har videreført til mine barn, så jeg koker kaffe og dekker bordet med brød, knekkebrød og pålegg hver morgen. Av pålegg går det for min del mest av oster i alle varianter med forskjellig «topping» som grønnsaker, frukt eller syltetøy.

– Sunn og smart mat på farten?

– Jeg har stort sett alltid en liten pose nøtteblanding på lur som nødproviant. Bananer er for øvrig naturens egen fast food, innpakket som den er og klar til å spises.

10 forslag: Mellommåltid til under 200 kcal

– Hva liker du best å trene?

– Jogging og yoga. Jeg jogger ute hele året og gjør litt yoga hjemme i stua med YouTube som instruktør. Jeg digger imidlertid hot yoga så det hender jeg bevilger meg en drop-in-time med det iblant.

– Din favorittøvelse?

– Malasana pose, også kalt dyp yoga squat. Den strekker så godt på korsryggen og hoftene så jeg prøver å gjøre den øvelsen etter hver joggetur for å hindre at jeg stivner nederst i ryggen.

Vondt i korsryggen? Her er fem øvelser som kan hjelpe

– Hvordan sniker du inn trening i hverdagen?

– Jeg planlegger inn trening i løpet av uken. Men som fulltidsarbeidende mamma med tre barn i en aktiv alder så må jeg finne mine «smutthull» for å få gjennomført treningen. Når det er min tur til å kjøre jentene til trening, så tar jeg et par runder i en nærliggende lysløype mens ungene trener. Jeg pleier dessuten ofte å jogge med en venninne lørdag eller søndag morgen.

– Hva er «god form» for deg?

– Å kunne jogge og prate med en venninne samtidig.

– Beste treningsmusikk eller låt?

– Jeg får alltid et ekstra gir på joggetur når Euphoria med Loreen eller Feel it still med Portugal, The Man kommer i spillelista. The Look av Roxette og Blinding lights med The Weeknd er også gode løpelåter for meg.

– Når legger du deg om kvelden og når starter dagen?

– Jeg har nok behov for nærmere åtte timer søvn og er egentlig av den kveldstrøtte typen, men klarer likevel sjelden å komme meg i seng før etter kl. 23. Alarmen står på klokken 06, men da synes jeg det er såpass tungt å karre seg ut av sengen at jeg gjerne ligger og leser litt på mobilen et kvarters tid før jeg står opp. Jeg tenker hver morgen at jeg burde lagt meg litt tidligere kvelden før ...

– Hva motiverer deg og hvordan holder du motivasjonen oppe?

– Vanskelig spørsmål. Jeg tror ikke nødvendigvis motivasjonen kommer til deg av seg selv, den må gjerne jobbes for. Jeg gikk for eksempel aktivt inn for å få jogging til å bli en del av min livsstil, og etter hvert ble det en vane som føles ubehagelig å bryte. Jeg er også kommet dit at jeg kan si at jeg liker å jogge, det gjorde jeg ikke i starten.

– Hva er din «guilty pleasure»?

– Blåmuggost og portvin. Men jeg føler meg ikke så guilty av det. Jeg synes ikke man skal ha dårlig samvittighet for å kose seg med litt god mat og drikke, livet er jammen for kort for det. Men man må gjerne yte før man nyter slik at både kropp og hode kan trives.

– Har du et godt triks for å dempe søtsug?

– Pusse tennene etter middag. Eventuelt drikk et stort glass vann og en sterk tyggis eller pastill hvis søtsuget kommer når du ganske nylig har spist et måltid. Av og til kan man forveksle sug og sult, og hvis man egentlig er sulten er det lurt å heller spise noe ordentlig mat enn å småspise søtsaker. Et godt tips mot søtsug er for øvrig å gjøre noe som avleder deg, som for eksempel støvsuge, rydde, gå en tur eller ta en telefon.

– Er det noe du aldri spiser?

– Kjøtt. Har ikke spist kjøttprodukter på cirka 20 år og har heller ikke savnet det et sekund. Jeg spiser heller aldri sånn sukkerfri og fettfri yoghurt. Det er ikke ordentlig mat, bare en lang liste av konsistensgivere og kunstige søtstoffer for å få det til å ligne på yoghurt men uten kalorier, sukker og fett.

NEI TAKK: Som matspaner er Eli Anne Myrvoll mer opptatt av å spise næringsrik og mindre bearbeidet mat. Derfor velger hun heller vanlig yoghurt fremfor fettfrie og kunstig søtede.
NEI TAKK: Som matspaner er Eli Anne Myrvoll mer opptatt av å spise næringsrik og mindre bearbeidet mat. Derfor velger hun heller vanlig yoghurt fremfor fettfrie og kunstig søtede. Foto: Vektklubb

– Beste kjappe og sunne middag?

– Selv om jeg liker å lage mat så er det ikke alltid rom for kreativ kokkelering i en travel hverdag. Noen av mine hurtigretter er blant annet pastasalater, fiskekaker med fullkornspasta og noe grønt til, stekt laksefilet og salat i tortillalefse eller en lynrask linsegryte. Det hender også at jeg lager klar en suppe på kvelden, for eksempel tomatsuppe eller gulrotsuppe, som bare kan varmes opp dagen etter.

– Hva liker du å spise på restaurant?

– Jeg er veldig glad i oster så jeg går ikke av veien for å ta en ostetallerken som dessert hvis det er i menyen. Jeg går ikke så veldig ofte på restaurant for tiden, så når jeg gjør det vil jeg gjerne ha en tasting menu med mange mindre retter og en tilpasset vinpakke. Jeg er nok over gjennomsnittet opptatt av smaker og smakskombinasjoner, og velger alltid kvalitet foran kvantitet.

– Ditt beste råd for å ha det bra med seg selv:

– Ikke gjør det så komplisert å ta vare på deg selv og helsen din, du kommer langt med å gjøre noen smarte valg i butikken og å komme deg ut i frisk luft. Jeg var nok litt strengere med meg selv før, jeg er mer opptatt av å finne gylne middelveier nå. Livet er for kort til å leve i askese, samtidig som det jo er smart å ta litt vare på seg selv, du skal tross alt leve med den kroppen i mange år. Å finne en gylden middelvei i form av en livsstil du lever godt med kan være et langsiktig prosjekt, men det føles bra når du finner den.

Hvilke andre inspirerende personer bør vi snakke med? Send oss et tips her!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her