Sunn og enkel kjøleskapsgrøt med vaniljesmak
Her er frokosten som står klar og venter på deg før du har stått opp.
Chiafrø i kjøleskapgrøten kan bidra til langsommere blodsukkerstigning og bedre metthetsfølelse. Men er chia et superfrø? Neppe, ifølge ekspertene.
Chiagrøt er muligens noe av det enkleste du kan lage, og sikrer en god start på dagen. Alt du trenger å gjøre er å blande havregryn og chiafrø med væske og la stå kaldt over natten. Chiafrøene trekker til seg væske og smak og blir «puddingaktig».
Chiafrø markedsføres ofte som en av de sunneste matvarene i verden, proppfulle av næringsstoffer og lite kalorier.
«Til tross for lovordene finnes knapt noen vitenskapelig dokumentert effekt på at frøene er spesielt bedre enn andre frø», har Vektklubbs matspaner, Eli Anne Myrvoll Blomkvist, tidligere skrevet i en matspanertest.
Likevel har chia blitt svært så populær. Frøene i seg selv er ingen nyhet. De ble brukt blant aztekere i Mexico for mer enn 500 år siden.
– Helseeffekt eller ikke, det som imidlertid er et faktum er at frøene inneholder mange mineraler og sporstoffer, blant annet mye kalsium og magnesium, en del jern og rikelig med flerumettede fettsyrer, deriblant vegetabilske omega-3-fettsyrer. For veganere som kun spiser planteføde kan frøene dermed fungere som en viktig kilde til omega-3-fettsyrer, forteller matspaneren.
Verdt oppstusset? Test av chiafrø
For matentusiast Hanne Torvø har imidlertid chiafrøene en annen viktig helseeffekt.
– Havregrøt alene kunne gi meg rask blodsukkerstigning, men ved å erstatte noe av havregrynene med chiafrø ble dette mye mer gunstig og bidro til langsommere blodsukkerstigning. Det er riktignok noen flere kalorier i chia, men jeg føler det metter mer, forteller hun.
Torvø har diabetes type 1 og er derfor opptatt av hvor mye karbohydrater måltidet inneholder.
– Ved å legge til en fettkilde vil opptaket av karbohydrat fra tarmen forsinkes, som igjen vil bremse blodsukkerstigningen, forklarer kostholdsekspert Anette Skarpaas Ramm.
Det er et av hennes råd for å bedre blodsukkeret.
Hverdagsdessert: Chiagrøt med mangopuré
Chia og havregryn smaker jo ikke all verdens i seg selv, så for å tilsette smak har Torvø et triks.
– Jeg kjører gjerne litt frossen frukt med melk og kunstig søtning i blender. Deretter rører jeg det inn med havre og chia og setter det i kjøleskap over natten. Du kan fint lage opp for flere dager av gangen, bare øk porsjonen, og topp med litt frukt, bær og nøtter eller litt granola når det skal spises, foreslår hun.
Hanne deler sunne oppskrifter og mattips på Instagram under kontoen @sunne_matgleder.
Se også: Hannes hjemmelagede granola med mandler og fiken
Tilsett gjerne dine egne favorittsmaker og prøv deg frem med blandingsforholdene til du finner en mengde og konsistens som du liker.
Til 1 porsjon (ca. 200 kcal)
30 gram havregryn
1 ss chiafrø
ca. 1–2 dl skummet melk (eller annen valgfri melk)
Tilsett ønsket smak som for eksempel fryste eller friske frukt eller bær, smoothieblanding, juice, yoghurt, vaniljekesam eller syltetøy.
Ha i en lufttett beholder, rør godt sammen og la stå i kjøleskapet i minst seks timer, gjerne natten over.
Her er fire oppskrifter fra Hanne Torvø:
Til 1 porsjon (ca. 320 kcal):
25 g chiafrød
25 g lettkokt havregryn
7 stk grovhakkede mandler
1,6 dl lettmelk
45 g frosne bjørnebær
litt søtning, for eksempel dråpesuketter.
litt vaniljeekstrakt
Slik gjør du det: Vei opp og rør sammen det tørre i et glass med lokk. Kjør melk bjørnebær, dråpesuketter og vaniljeekstrakt i en blender. Hell det over frø, gryn og mandler. Rør rundt med skje og sett i kjøleskap over natten.
Til 1 porsjon (ca. 280 kcal):
80 g gresk yoghurt
100 - 120 g vann
20 g chiafrø
20 g lettkokt havre
1/2 hermetisk fersken
7 stk hasselnøtter
dråpesukketter
Slik gjør du det: Rør sammen yoghurt, vann og dråpesukketter etter smak. Tilsett havre og chiafrø og rør rundt. Sett på lokk og inn i kjøleskap over natten.
Til 1 porsjon (ca. 365 kcal):
25 g havregryn
25 g chiafrø
10 g kakao
1,6 dl lettmelk
30 g banan
7 mandler
Slik gjør du det: Bland sammen havregryn, chia, kakao og lettmelk i en lufttett beholder. La stå over natten. Du kan godt søte med f.eks dråpesuketter, eller most banan. Server med bananskiver, mandler og physalis.
Til 1 porsjon (ca. 320 kcal):
25 g lettkokte bygg- og havregryn
25 g chiafrø
1,7 dl lettmelk
litt vaniljeekstrakt
litt søtning om ønskelig
7 stk mandler
jordbær
physalis
Slik gjør du det: Bland sammen det tørre i en lufttett beholder og ha i melk og søtning. Rør rundt og sett i kjøleskap over natten. Topp med jordbær, physalis og mandler når du skal spise.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Her er frokosten som står klar og venter på deg før du har stått opp.
Lyst på sjokolade? Disse små energikulene kan være et smart alternativ som sunnere snacks.
Banan er naturens egen energibar, ferdig innpakket og full av nyttig næring.
Er du lei salat og brødskiver til lunsj? Prøv disse smakfulle lunsjalternativene som holder deg mett lenger.
Synnøve Påfyll er ingen stor nyhet, men en smoothie med artig konsistens.
Se listen over ultraprosesserte matvarer som er vanlig å spise til frokost.