Iskaffe med mjølk og Sjokomjølk kommer i literskartonger.

Sjokomelk og iskaffe uten omstridt tilsetningsstoff

Publisert: 2022-11-15 18:18

Gode produkter, men uten karragenan oppleves drikkene som tynne i smaken, synes matspaneren.

Iskaffe og sjokomelk er i og for seg ikke noe nytt, men nå har Rørosmeieriet kommet med egne varianter laget av sin økologiske Rørosmelk.

Rørosmeieriet er kjent for sine rene og ærlige melkeprodukter, så hva skiller denne iskaffen og sjokomelken fra eksisterende varianter i butikken? Jo, fordi produktene er uten det omstridte tilsetningsstoffet karragenan som ofte brukes i sjokolademelk og iskaffe.

Tidligere testet: Sprø bønnesnacks

Innhold:

Rørosmeieriet Økologisk Fersk Sjokomjølk inneholder lettmelk, 3 prosent uraffinert rørsukker, 0,8 prosent kakao, tapiokastivelse (se forklaring under), laktase, bourbonvaniljeekstrakt og salt. Alle ingrediensene, bortsett fra laktase og salt, er av økologisk opprinnelse.

Rørosmeieriet Økologisk Fersk Iskaffe med Mjølk inneholder lettmelk, 6 prosent arabicakaffe (vann og kaffe), 2 prosent uraffinert rørsukker, tapiokastivelse, laktase, bourbonvaniljeekstrakt og solsikkeolje. Rørosmeieriet forklarer at de ikke har tilsatt solsikkeoljen selv, men at det er tilsatt under 2 promille solsikkeolje i kaffekonsentratet de bruker i iskaffen. Solsikkeoljen brukes for å hindre at det blir skum på toppen av blandingen.

Begge produktene er laktosefrie. Melken er skånsomt pasteurisert og har holdbarhet som vanlig fersk melk. Fordi produktene ikke inneholder stabilisatorer, må de ristes godt før bruk.

– Litt tynn i konsistensen, synes matspaneren.

Pris: Iskaffen koster 35 kroner, mens sjokomjølken koster 30 kroner. Begge melkedrikkene er på 1-literskartong.

Hva smaker det?

Det første som slo meg da jeg helte iskaffen og sjokomelken i glass var at de var litt tynne i konsistensen. Sjokolademelk fra Tine og Q-meieriene oppleves som noe tykkere i konsistensen til tross for omtrent likt fettinnhold, noe som trolig skyldes tilsetningen av karragenan hos Tine og Q-meieriene.

Smaken på iskaffen oppleves litt renere og noe mindre søt enn tilsvarende produkter som jeg kjenner godt fra før, slik som for eksempel TINE Iskaffe Cappuccino original. Den kan nok oppleves som litt tynn og kjedelig, sammenlignet med for eksempel smaksatte iskaffetyper som det finnes mange av i butikken fra før.

Sjokomelken synes jeg smaksmessig ligner andre typer sjokomelk. Ungene var ikke enige i at sjokomelken lignet annen sjokomelk, de mente derimot at den var nokså smaksløs.

Både smak og munnfølelse ville vært rundere og fyldigere om Rørosmeieriet hadde brukt helmelk i disse produktene, men da ville produktene trolig truffet en mindre kundegruppe, og utvilsomt vært mindre vektklubbvennlige.

– Litt mindre søt enn annen iskaffe på boks, synes matspaneren.

Hvor sunt er det?

Det er nettopp her Rørosmeieriet treffer. Ikke fordi produktene er økologiske, for det er ikke nødvendigvis noe særlig stor forskjell på næringsinnholdet i økologisk og ikke-økologisk melk, men fordi produktene er uten det omstridte tilsetningsstoffet karragenan.

I tillegg så må det jo nevnes at innholdet av tilsatt sukker er lavt, og lavere enn mange andre lignende produkter, bortsett fra de som ikke inneholder tilsatt sukker, men kunstige søtningsmidler.

Fettinnholdet er også relativt lavt, på nivå med vanlig lettmelk.

Her har altså Rørosmeieriet laget to drikker som absolutt er konkurransedyktige hva sunnhetsgrad angår.

Melkeinntaket i Norge går stadig nedover. Dersom vi ikke samtidig erstatter det lavere melkeinntaket med andre kalsiumkilder, som for eksempel kalsiumberiket plantemelk, så kan vi fort få for lite kalsium i kostholdet.

Det samme gjelder for mineralet jod, som det faktisk er ganske vanskelig å få nok av uten å bruke en del meieriprodukter i kostholdet.

Hvis noen synes det er lettere å få i seg nok kalsium og jod ved å drikke smaksatt melk, så kan disse melkedrikkene fra Rørosmeieriet være et ok alternativ siden de inneholder relativt lite tilsatt sukker og er uten karragenan.

Produktene er laktosereduserte, noe som gjør at personer med laktoseintoleranse også kan benytte seg av de.

Hvor bærekraftig er det?

Rørosmeieriet bruker kun økologisk melk fra Rørosdistriktet i sine produkter. Økologisk drift regnes som mer miljøvennlig enn konvensjonell (vanlig) drift, siden det er bedre for det biologiske mangfoldet, vannet og jorden.

Det er imidlertid lite forskning som sier noe om at økologisk drift i sum er mer klimavennlig enn konvensjonell drift i Norge. Å sammenligne økologisk og konvensjonelt landbruk i Norge, er en vitenskap i seg selv, som jeg dessverre ikke kan nok om til å kunne trekke begrunnede konklusjoner.

Men det vi vet noe om, er at det er strengere krav til plass og uteareal ved økologisk sertifisert dyrehold, som gjør at dyrene lever under bedre forhold, og dette er én grunn til at noen velger økologisk mat.

Et stort problem i et bærekraftsperspektiv er matsvinn. Iskaffen og sjokomelken fra Rørosmeieriet er ferskvare. Jeg håper ikke dette utgjør et problem i den forstand at mye blir kastet fra butikker og husholdninger fordi de går fort ut på dato.

Fordelen er imidlertid at du kan ta bare akkurat det du trenger fra kartongen og sette resten tilbake i kjøleskapet til neste dag. Og så kan du resirkulere pappkartongen når den er tømt.

Næringsinnhold per 100 ml (1 dl):

 • Sjokomjølk: 54 kcal, 1,2 gram fett hvorav 0,8 gram mettet fett, 7,4 gram karbohydrater, 3,3 gram protein og 0,1 gram salt
 • Iskaffe: 49 kcal, 1,1 gram fett hvorav 0,8 gram mettet fett, 6,6 gram karbohydrat, 3,3 gram protein og 0,1 gram salt.

Sammenlignet med lignende produkter:

Her har vi rangert iskaffe og sjokolademelk etter kaloriinnhold, fra høyest til lavest per 100 gram/milliliter. Dette sier ikke nødvendigvis noe om hvilken som er «minst» eller «mest» sunn. For noen kan det være mer interessant å se på mengde tilsatt sukker eller tilsetningsstoffer.

Sjokolademelk:

 • Cocio classic sjokomelk (inneholder kun melk, sukker og kakao): 73 kcal, 2 gram fett hvorav 1,3 gram mettet fett, 10 gram karbohydrater, 3,4 gram protein og 0,1 gram salt. (Høyest innhold av sukker)
 • Q-meieriene Fersk sjokolademelk (inneholder melk, sukker, kakao, karragenan og aroma): 68 kcal, 1,5 gram fett hvorav 1 gram mettet fett, 10 gram karbohydrater, 3,4 gram protein og 0,1 gram salt.
 • TINE sjokomelk original (inneholder melk, sukker, kakao, karragenan og aroma): 58 kcal, 1,1 gram fett hvorav 0,7 gram mettet fett, 8,5 gram karbohydrater, 3,5 gram protein og 0,1 gram salt.
 • TINE Lettmelk med sjokolade (inneholder melk, potetstivelse, kakao, aromaer, gellan-gummi og vitamin D): 45 kcal, 1,1, gram fett hvorav 0,7 gram mettet fett, 5,3 gram karbohydrater, 3,6 gram protein og 0,1 gram salt.

Iskaffe:

 • Starbucks Cappuccino (inneholder melk, kaffe, sukker, kakao, aroma, kaliumkarbonat, karragenan, guargummi, emulgatorer): 71 kcal, 2,5 gram fett hvorav 1,6 gram mettet fett, 9,2 gram karbohydrat, 2,8 gram protein og 0,1 gram salt (høyest innhold av fett og relativt mye sukker).
 • TINE Iskaffe Cappuccino (inneholder lettmelk, kaffe, sukker, mysepulver, emulgatorer, karragenan, natriumnitrater og aromaer): 56 kcal, 0,8 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 9,5 gram karbohydrater, 2,7 gram protein og 0,2 gram salt.
 • Oatly Cold brew (inneholder havre, kaffe, sukker, rapsolje, dikaliumfosfat, kalsiumkarbonat, kalsiumfosfater, aroma og salt): 50 kcal, 1,5 gram fett hvorav 0,2 gram mettet fett, 7,3 gram karbohydrater, 0,9 gram protein og 0,1 gram salt.
 • TINE iskaffe Latte Zero (inneholder melk, kaffe, polydekstrose, mysepulver, emulgatorer, karragenan, natriumnitrater, aroma og søtstoffet acesulfam K): 44 kcal, 1 gram fett hvorav 0,8 gram mettet fett, 5,6 gram karbohydrater, 3,3 gram protein og 0,2 gram salt.

Tapiokastivelse er et fortykningsmiddel

Tapiokastivelse er fra røttene på kassavaplanten. Tapiokamel er en karbohydratrik basismatvare for millioner av mennesker i tropiske strøk. I andre land brukes den gjerne som et fortykningsmiddel. Stivelsen kan også brukes som et glutenfritt alternativ til hvetestivelse i matlaging og baking. Noen vil kanskje gjenkjenne tapioka som sagogryn.

Rørosmeieriet forklarer at tapiokamelet brukes for å få en jevn blanding, samt at det virker fortykkende og holder blandingen klumpfri. Alternativet ville vært annet mel/stivelse, antiklumpemiddel eller andre konsistensgivere.

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

 • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her